Conform International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Server Tracker, piața mondială a serverelor a crescut cu 12,0% în Q1/2021 față de perioada similară din anul anterior, până la 20,9 miliarde de dolari. Livrările de servere la nivel mondial au crescut cu 8,3% YoY, până la aproape 2,8 milioane de unități în primul trimestru al acestui an.

Vânzările de servere de volum au crescut cu 15,4% până la 17,3 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, în timp ce vânzările de servere medii au scăzut cu 2,7% până la 2,4 miliarde de dolari, vânzările de servere de ultimă generație au crescut cu 0,1%, până la 1,2 miliarde de dolari.

„Performanța pieței serverelor din primul trimestru al anului 2021 a beneficiat de o comparație cu cel mai dificil trimestru din anul trecut afectat de pandemie, dar acest fapt nu spune o poveste completă”, a declarat Paul Maguranis, senior research analyst, Infrastructure Platforms and Technologies la IDC . „Creșterea considerabilă a investițiilor în servere în cursul trimestrului a fost, de asemenea, susținută de elanul la nivel global, precum și de investițiile sporite care vizează modernizarea aplicațiilor de afaceri, a infrastructurii de centre de date și a operațiunilor IT.”

Clasamentul general pe companii

Dell Technologies a ocupat locul 1 pe piața mondială a serverelor în Q1/2021, reprezentând 17,0% din venitul total. HPE/H3C a fost a doua companie ca mărime, reprezentând 15,9% din veniturile totale. Inspur/Inspur Power Systems și Lenovo s-au plasat la egalitate pe locul trei, cu o pondere respectivă de 7,2% și 6,9% din venitul total. Grupul de furnizori ODM Direct a reprezentat 26,3% din venitul total al pieței serverelor în cursul trimestrului. Furnizorii de top în ierarhia livrărilor de unități în Q1/2021 au fost Dell Technologies (17,5%), HPE/H3C (14,5%), Inspur/Inspur Power Systems (8,0%) și Lenovo (6,1%).

Cele mai importante rezultate ale pieței serverelor

Pe o bază geografică, veniturile pe piața serverelor din China au crescut cu 29,1% de la un an la altul, în timp ce pentru Asia/Pacific (cu excepția Chinei și Japoniei) au crescut cu 16,6%. America Latină a scăzut cu 9,1%, iar America de Nord a crescut cu 10,6% de la an la an.

Veniturile generate de serverele x86 au crescut cu 10,9% în primul trimestru până la 18,7 miliarde de dolari. Veniturile de pe serverele non-x86 au crescut cu 23,0% de la an la an, până la 2,2 miliarde de dolari.

Sursa: IDC