Revenirea din 2020 a continuat pentru smartphone-uri în al doilea trimestru al anului 2021 (Q2/21), deoarece volumul total al livrărilor a crescut cu 13,2% de la an la an, depășind ușor prognozele IDC de creștere cu 12,5%. Potrivit datelor preliminare de la International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, furnizorii de smartphone-uri au livrat un total de 313,2 milioane de dispozitive pe parcursul trimestrului, ceea ce dovedește în continuare că această piață se îndreaptă spre o creștere susținută. Fiecare regiune a contribuit la creșterea generală, cu excepția Chinei, unde lipsa lansării de noi produse de top, cererea mai slabă decât era de așteptat, precum și declinul mărcii Huawei a scăzut piața cu 10% față de al doilea trimestru al anului 2020.
„Piața smartphone-urilor a fost destul de norocoasă să nu experimenteze constrângerile severe de aprovizionare ca industria automobilelor, a computerelor și a afișajelor”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte IDC Mobile and Consumer Device Trackers. „Pandemia este departe de a se fi încheiat, totuși consumatorii din întreaga lume continuă să arate nevoia de dispozitive mobile și dorința de a cheltui în aceste categorii. Expedierile de dispozitive 5G sunt în creștere, în special pe măsură ce punctele de preț scad, dar continuăm să credem că utilizatorii nu cumpără încă special pentru 5G. Cumpără deoarece au nevoie să-și înlocuiască dispozitivele și, în unele cazuri, au nevoie de un smartphone pentru prima dată.”
Având în vedere că livrările Huawei continuă să scadă și recentul anunț că LG părăsește afacerea cu smartphone-uri, cotele de piață sunt în evoluție. Acest lucru a dus la unele schimbări semnificative în pozițiile de piață ale companiilor rămase. În special, Xiaomi s-a mutat pe a doua poziție pentru prima dată în Q2/21, trecând Apple pe a treia. Pe piețele în care Huawei și LG sunt cele mai puternice (China și, respectiv, SUA), companiile se confruntă cu șanse diferite de a câștiga acea cotă. În Statele Unite, Motorola, TCL și OnePlus au înregistrat câștiguri de la an la an, dincolo de ceea ce au văzut în ultimii ani datorită ieșirii de pe piață a LG. În China, challenger-ii obișnuiți – Xiaomi, OPPO, vivo și Apple – continuă să câștige din declinul rapid al Huawei.
„Rolul Chinei în creșterea incredibilă a Apple în ultimele trimestre nu poate fi negat. Huawei a avut o pondere semnificativă în segmentul high-end din China și, odată cu declinul său masiv, Apple a rămas cea mai bună opțiune pentru consumatorii din acest segment. În trimestrul anterior (Q1/21), Apple a capturat deja 72% din segmentul >800 $ din China, Huawei scăzând la doar 24%. Acesta este un semn clar că alți jucători de pe această piață nu au penetrat acest segment de preț”, a spus Nabila Popal, director de cercetare IDC Mobile and Consumer Device Trackers. „La nivel global, toate mărcile chineze cresc rapid, Xiaomi atingând un volum record în acest trimestru și o creștere de la an la an de 86,6%. O altă stea în creștere este realme, care a înregistrat cea mai rapidă creștere de la an la an printre primele 10 la 149 % și mai mult de trei sferturi din volumul său provenind din afara Chinei. Pe măsură ce toate aceste mărci chineze își sporesc concentrarea în regiuni precum Europa, America Latină și Orientul Mijlociu și Africa, concurența va deveni mai intensă doar pentru cei de la Samsung și alți jucători de pe acele piețe.”
Sursa: IDC