Piața sistemelor de stocare externă EMEA a scăzut cu 5,4% față de perioada similară din anul anterior (YoY) în dolari și cu 10% în euro în Q3/20, potrivit datelor internaționale EMEA (IDC) EMEA Quarterly Disk Storage Systems Tracker.

Încă o dată, trimestrul a înregistrat diferențe semnificative între subregiuni, Europa de Vest a scăzut cu 8,3% față de anul anterior și CEMA a crescut cu 2,3% (ambele în dolari).

Într-o notă mai pozitivă, segmentul all-flash-array (AFA) a rămas pe un nivel pozitiv de 7,9% de la un an la altul, crescându-și ponderea din valoarea pieței stocării externe la 44,7% față de 39,2% în același trimestru al anului anterior. Această creștere a fost în detrimentul atât al hybrid flash arrays (HFA), cât și al HDD-urilor, ambele în scădere cu aproximativ 14% YoY.

„Diminuarea investițiilor și înghețarea bugetului sunt încă frecvente în toată EMEA și mai ales în Europa”, a declarat Silvia Cosso, director asociat de cercetare, Storage Systems, IDC Western Europe. „Cu toate acestea, nevoia de adaptare la noul normal creează un apetit pentru investiții transformatoare în modernizarea centrelor de date. Paradigma multi-cloud, interes crescut pentru modelele de consum as-a-service și necesitatea de a muta infrastructura IT aproape de utilizatorul final se așteaptă să impulsioneze investițiile odată ce activitatea economică reia nivelurile normale.”

Europa de Vest

Valoarea pieței de stocare externă din Europa de Vest a scăzut cu 8,3% în dolari (-12,7% în euro), rămânând în teritoriu negativ pentru al șaselea trimestru consecutiv. Cu toate acestea, all-flash arrays s-au dovedit a fi dinamice, ajungând la 45,5% din valoarea totală față de 40,5% în urmă cu un an, înregistrând o creștere de 3% de la an la an.

În ansamblu, se pare că perioada negativă s-a încheiat pentru Europa de Vest, care a trecut de la scăderi de două cifre în ultimele două trimestre până la un declin ridicat de o singură cifră. Perspectivele pentru Q4/20 rămân prudente din cauza noilor restricții în vigoare chiar înainte de perioada sărbătorilor.

„Semnele de redresare și apetitul pentru investiții vin din partea companiilor și a sectorului public deopotrivă din regiune, propulsate de necesitatea de a accelera proiectele de transformare digitală, care se așteaptă să conducă la o revenire pe piață pe parcursul anului viitor. Cu toate acestea, dubla amenințare pe termen scurt a Brexitului și a șocurilor economice ulterioare cauzate de pandemie ar putea împiedica în continuare cererea”, a spus Cosso.

Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa

Creșterea pieței în Europa Centrală și de Est, în special performanța segmentelor HCI și PBBA (la 20% din total), a reușit să susțină creșterea mică a CEMA în al treilea trimestru al anului 2020. Valoarea anuală a regiunii a crescut cu 2,3% pentru a ajunge la 525,8 milioane de dolari.

În timp ce proiectele mari au fost suspendate în Europa Centrală și de Est, gama medie a beneficiat de relaxarea măsurilor de pandemie în vară și a fost principalul motor al creșterii. MEA a înregistrat o creștere a cheltuielilor de depozitare de către sectoarele guvernamentale, apărare națională, asistență medicală și furnizorii de servicii gestionate, dar acest lucru nu a reușit să compenseze încetinirea generală a activității pieței.

Sistemele All-Flash au continuat să crească la rate de două cifre (22,5%), dominând convingător piața cu 43% din valoarea totală.

„2020 s-a dovedit a fi mai optimist decât se aștepta pentru piața de stocare, ceea ce ar putea fi explicat printr-o combinație de impact întârziat asupra afacerilor a măsurilor impuse legate de COVID și eliminarea ulterioară a acestora în majoritatea țărilor în timpul verii”, a declarat Marina Kostova, cercetare manager, Storage Systems, IDC CEMA. „Cel de-al doilea val probabil va schimba recuperarea de piață mai substanțială în a doua jumătate a anului 2021. Utilizatorii finali chestionați de IDC confirmă acest lucru, dar magnitudinea recuperării ar putea varia în funcție de gravitatea noilor focare ale noului virus, de viteza vaccinarea în masă și flexibilitatea guvernului în sprijinirea afacerilor.”

Sursa: IDC