În al doilea trimestru al anului 2020 volumul pieței sistemelor de stocare externă din zona EMEA a scăzut cu 8,5% față de anul anterior raportat în dolari și cu 6,6% raportat în euro, potrivit EMEA Quarterly Disk Storage Systems Tracker al International Data Corporation (IDC).

Încă o dată, trimestrul a înregistrat diferențe semnificative între subregiuni, Europa de Vest a scăzut cu 12,4% față de perioada similară a anului anterior în timp ce zona CEMA a crescut cu 2,7% (ambele raportate în dolari).

Într-o notă optimistă, segmentul all-flash-array (AFA) și-a păstrat ritmul constant de creștere cu 9% față de Q2/2019, crescând cota sa din totalul valorii de piață a stocării externe la 43,6% de la 36,6%. Creșterea s-a produs atât în detrimentul hybrid flash arrays (HFA), în scădere cu mai mult de 20% față de anul anterior și acoperind 37,4% din valoarea livrărilor, cât și a HDD-urilor, în scădere cu aproximativ 15% și reprezentând doar 19% din valoarea livrărilor.

„Piața din regiunea EMEA încă suferă în urma scăderii generale a afacerilor provocată de COVID-19, dar a înregistrat un scor marginal mai bun decât în ​​trimestrul anterior”, a declarat Silvia Cosso, Associate Research Director, Storage Systems, IDC Western Europe. „Diferențele geografice persistă, CEMA fiind încă pe un teritoriu pozitiv, iar Europa de Vest marchează un declin de două cifre. În pofida declinului, rămân zone fierbinți de creștere: All-Flash arrays (AFA) și Hyperconvergence (HCI) au raportat o creștere față de perioada similară a anului anterior, semnalând că apetitul pentru adopția de tehnologii mai eficiente rămâne o prioritate de afaceri. Există o notă specială pentru Purpose-Built-Back Up Appliances (PBBA), care se întoarce pe teritoriu pozitiv după cinci trimestre.”

Europa de Vest

Valoarea pieței dispozitivelor de stocare externe din Europa de Vest a scăzut din nou, cu 12,4% în dolari (-10,6% în euro). All-flash arrays (AFA) au crescut până la 43,6% din valoarea totală, înregistrând o creștere de 4% față de Q2/2019 și, prin urmare, s-au dovedit a fi mult mai rezistente decât segmentele HFA și HDD.

Majoritatea țărilor importante au raportat valori în scădere în valul măsurilor de blocare extinse, deși se poate identifica o notă de optimism prudent pentru piața Europei de Vest, unde declinul s-a menținut la limita de jos a cifrelor duble, dar ușor mai bine decât trimestrul anterior.

„Cu toate acestea, riscul ca un al doilea val de contagiuni să provoace noi blocaje de diferite dimensiuni, precum și sfârșitul schemelor de sprijin din partea guvernelor ar putea periclita și mai mult recuperarea până la sfârșitul anului”, a spus Cosso.

Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa

Lista de proiecte programate a reușit să mențină piața de stocare din Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa (CEMA) pe partea pozitivă în Q2/2020, cu o creștere de 2,7% și o valoare de 488,1 milioane de dolari. Blocajul indus de pandemie și recesiunea economică au dus la performanțe variate între țări, în funcție de măsurile guvernamentale de sprijin pentru afaceri și de dependența lor de comerțul internațional.

Creșterea cu aproape 24% a sistemelor all-flash a compensat declinul hybrid flash arrays (HFA) și a HDD, aducând cota de piață a segmentului la același nivel ca și în Europa de Vest. În mod surprinzător, subregiunea MEA a fost prima care a depășit pragul de 50%. Cu toate acestea, tendința a fost diferită între Europa de Vest și CEMA, soluțiile tradiționale de stocare prevalând asupra HCI și PBBA în ultimul trimestru.

„Creșterea pieței de stocare tradițională este de așteptat să fie doar pe termen scurt, în timp ce investițiile în soluții de optimizare a costurilor și modele de consum de la distanță vor continua“, a declarat Marina Kostova, manager de cercetare, Storage Systems, IDC CEMA. “Estimările până la sfârșitul anului sunt un declin moderat, urmat de creșterea doar a anumitor domenii, regiunea MEA va contribui semnificativ la extinderea AFA și HCI în EMEA.”

Sursa: IDC