Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au crescut cu 55,2% de la an la an în primul trimestru al anului 2021 (Q1/2021), conform rezultatelor preliminare ale International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker. În timp ce PC-urile rămân cu o cerere extrem de mare, rata de creștere a beneficiat de lipsurile cu care s-a confruntat piața în primul trimestru al anului 2020, când a început pandemia globală, rezultând o comparație neobișnuit de favorabilă de la an la an între cele două trimestre. Livrările de PC-uri au ajuns la 84 de milioane în întreaga lume în Q1/2021, un declin modest de 8% față de al patrulea trimestru al anului 2020. În timp ce scăderile secvențiale sunt tipice pentru primul trimestru, un declin atât de mic nu a fost văzut de la primul trimestru al anului 2012, când piața computerelor a scăzut 7,5% secvențial.

„Cererea nesatisfăcută din anul trecut a continuat în primul trimestru, iar cererea suplimentară provocată de pandemie a continuat să crească volumul,” a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobile Device Trackers. „Cu toate acestea, piața continuă să se lupte cu eșecuri, inclusiv lipsa componentelor și probleme logistice, fiecare dintre acestea contribuind la o creștere a prețurilor medii de vânzare.”

Revigorarea continuă pe piața computerelor, precum și creșterea prețurilor medii de vânzare (ASP) au fost în primul rând determinate de creșterea jocurilor, de necesitatea notebook-urilor cu performanțe mai ridicate în mediul enterprise și de o creștere a cererii de ecrane tactile în cadrul segmentului educațional.

„Nu există nicio îndoială că la intrarea în 2021, restanțele de livrări pentru PC-uri au afectat atât mediul de business, cel educațional și utilizatorii individuali,” a declarat Ryan Reith, vicepreședinte al programului IDC’s Worldwide Mobile Device Trackers. „Deficitul ce afectează în continuare piața semiconductorilor nu face decât să prelungească și mai mult capacitatea furnizorilor de a reface inventarul și de a onora comenzile către clienți. Credem că s-a produs o schimbare fundamentală în jurul computerului, ceea ce va avea ca rezultat o perspectivă mai pozitivă pentru anii următori. Toate cele trei segmente – afaceri, educație și consumatori – se confruntă cu o cerere pe care nu ne-am așteptat să se întâmple indiferent de faptul că multe țări încep procesul de „deschidere”. Deficitul de componente va fi probabil un subiect de conversație pentru majoritatea anului 2021, dar cu atât mai mult întrebarea importantă ar trebui să fie cum va arăta cererea PC-ului peste 2-3 ani.”

Sursa: IDC