Conform International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker, veniturile furnizorilor din vânzările de produse de infrastructură IT (server, stocare enterprise și switch Ethernet) pentru medii cloud, inclusiv publice și cloud privat, au crescut în al treilea trimestru al anului 2020 cu 9,4% față de perioada similară a anului anterior (YoY). Investițiile în infrastructura IT tradițională, non-cloud, au scăzut cu 8,3% YoY în Q3/2020.

Aceste rate de creștere arată răspunsul pieței la ajustările majore în activitățile de afaceri, educaționale și sociale cauzate de pandemia COVID-19 și rolul pe care îl joacă infrastructura IT în aceste ajustări. În întreaga lume au existat schimbări masive către instrumentele online în toate aspectele vieții umane, inclusiv colaborarea, evenimentele de afaceri virtuale, divertisment, cumpărături, telemedicină și educație. Mediile cloud, și în special cloudul public, au fost un factor cheie al acestei schimbări.

Cheltuielile pentru infrastructura IT cloud publică au crescut cu 13,1% YoY în Q3/2020, ajungând la 13,3 miliarde de dolari. În trimestrul anterior, cheltuielile cu infrastructura IT pentru cloud public au depășit pentru prima dată cheltuielile cu infrastructura IT non-cloud, dar cheltuielile cu infrastructura IT non-cloud au revenit în top în Q3/2020, la 13,7 miliarde de dolari. IDC se așteaptă ca cheltuielile cu infrastructura IT pentru cloud public să depășească din nou cheltuielile cu infrastructura IT non-cloud în viitorul apropiat și să își extindă avantajul în viitor. Cheltuielile cu infrastructura privată în cloud au crescut cu 0,6% față de an în Q3/2020, până la 5,0 miliarde de dolari, cloud-urile private reprezentând 63,2% din această sumă.

IDC consideră că piața infrastructurii hardware a atins un punct de vârf, iar mediile cloud vor continua să reprezinte o pondere din ce în ce mai mare din cheltuielile totale. Cu doar un trimestru rămas de analizat până la finele anului 2020 și piața stabilizându-se după șocul inițial al pieței COVID-19, IDC și-a mărit ușor previziunile pentru cheltuielile cu infrastructura IT cloud pentru întregul an 2020, așteptând o creștere de 11,1% la 74,1 miliarde de dolari. IDC și-a redus prognoza pentru infrastructura non-cloud, așteptând un declin de 11,4% până la 60,2 miliarde de dolari. Infrastructura IT cloud publică se așteaptă să crească cu 16,7% de la an la an, până la 52,7 miliarde de dolari pentru întregul an. Se preconizează că cheltuielile pentru infrastructura cloud privată vor scădea cu 0,5%, până la 21,3 miliarde de dolari pentru întregul an.

Începând cu 2019, dominația mediilor IT cloud asupra celui non-cloud s-a constatat deja pentru platformele de calcul și switch-urile Ethernet, în timp ce majoritatea platformelor de stocare nou expediate se aflau încă în medii non-cloud. Începând din 2020, cu investiții crescute de la furnizorii de cloud public pe platformele de stocare, această schimbare va rămâne persistentă în toate cele trei domenii tehnologice. În cadrul mediilor de implementare cloud în 2020, platformele de calcul vor rămâne cel mai mare segment (49,1%) de cheltuieli, crescând cu 2,3% până la 36,4 miliarde de dolari, în timp ce platformele de stocare vor fi segmentul cu cea mai rapidă creștere, cheltuielile crescând cu 27,4% până la 29,2 miliarde de dolari, iar segmentul switch-urilor Ethernet va crește cu 4,0% YoY, până la 8,5 miliarde de dolari.

Cheltuielile cu infrastructura IT cloud au crescut în majoritatea regiunilor în Q3/2020, cu cele mai mari rate anuale de creștere în Canada (32,8%), China (29,4%) și America Latină (23,4%). Creșterea în Statele Unite a fost de 4,7%. Japonia și Europa de Vest au scăzut cu 6,7%, respectiv 3,4%. În toate regiunile, cu excepția Canadei și Japoniei, creșterea infrastructurii de cloud public a depășit creșterea în cloud-ul privat IT.

La nivel de furnizor, rezultatele au fost mixte. Inspur, Huawei și Lenovo au avut o creștere de două cifre de la an la an, în timp ce majoritatea celorlalți furnizori majori, inclusiv grupul de furnizori ODM Direct, au avut o creștere de o singură cifră. Cisco a fost singurul furnizor major cu un declin de la an la an.

Note:

* IDC declară o egalitate statistică pe piața mondială a infrastructurii IT cloud atunci când există o diferență de un procent sau mai puțin în cotele veniturilor furnizorilor între doi sau mai mulți furnizori.

a Datorită joint venture-ului existent între HPE și New H3C Group, IDC raportează cota de piață externă la nivel global pentru HPE ca „HPE/New H3C Group” începând din trimestrul II 2016.

b Datorită joint venture-ului existent între IBM și Inspur, IDC raportează cota de piață externă la nivel global pentru Inspur și Inspur Power Systems ca „Inspur/Inspur Power Systems” începând cu Q3/2018.

Pe termen lung, IDC se așteaptă ca cheltuielile pentru infrastructura IT cloud să crească la o rată de creștere anuală compusă pe cinci ani (CAGR) de 10,6%, ajungând la 110,5 miliarde de dolari în 2024 și reprezentând 64,0% din totalul cheltuielilor cu infrastructura IT. Centrele de date cloud publice vor reprezenta 69,9% din această sumă, crescând cu un CAGR de 11,3%. Cheltuielile pentru infrastructura cloud privată vor crește la un CAGR de 9,2%. Cheltuielile pentru infrastructura IT non-cloud vor reveni după 2020, dar vor scădea în general la un CAGR de -1,7%.

Sursa: IDC