Utilizarea sporită a protecției datelor ca serviciu și constrângerile economice cauzate de pandemie au afectat piața EMEA a dispozitivelor Purpose Built Backup Appliances (PBBA), care a scăzut cu 4,5% în valoare de la an la an la 310,9 milioane USD în al treilea trimestru al anului 2020, conform International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Purpose-Built Backup Appliance Tracker.

Purpose Built Backup Appliances (PBBA) combină atât puterea de stocare, cât și puterea de calcul într-un singur server care este optimizat pentru stocarea datelor de rezervă. PBBA-urile sunt ușor de adăugat la majoritatea mediilor de rezervă deja existente, fără a fi nevoie să efectueze modificări arhitecturale semnificative.

„Datorită distanțării sociale și a muncii de acasă, a existat o accelerare a adoptării Data Protection as a Service (DPaaS), care include recuperarea în caz de dezastru ca serviciu, backupul ca serviciu și arhivarea ca serviciu, pentru a reduce infrastructura internă și forța de muncă,” a declarat Jimena Sisa, senior research analyst, EMEA Storage Systems, IDC. „Atunci când companiile aveau în vedere oferte IT care vizează reducerea costului total de deținere, erau mai dornici să treacă la un model operațional atunci când își cumpărau soluțiile de backup & disaster recovery, pentru a reduce incertitudinea și a obține un cadru care să le ajute să răspundă nevoilor viitoare ale companiei.”

Repere regionale

Europa de Vest

Trackerul PBBA pentru Europa de Vest a scăzut în valoare de 5,7% față de perioada similară a anului anterior, ajungând la 248,1 milioane de dolari în Q3/20. Deși piața DACH a continuat să fie cea mai mare și mai puternică din Europa de Vest în Q3/20, responsabilă pentru 26,6% din valoarea de piață, a raportat o scădere de 30,8% de la an la an.

Marea Britanie și Irlanda a pierdut 1,8 puncte din cota de piață de anul trecut, la 23,7% din valoarea de piață, și a scăzut cu 12,2% în valoare de la an la an. Piața franceză PBBA a raportat o creștere de 2,5% de la un an la altul ca valoare și 16,6% cota de piață.

Cererea de PBBA în Europa de Vest în Q3/20 a fost oarecum redusă printr-o trecere la protecția datelor din cloud, cu cel mai mare impact asupra mainframe-urilor (VTL), care a scăzut cu 61,4% din valoarea de piață, urmată de sistemele țintă (-2,9% anual) și apoi integrate sisteme (-1,2% anual).

„Relația tehnologiei cu succesul afacerilor este considerată critică nu numai în timpul pandemiei, ci și în economia digitală post-pandemică. Prin urmare, furnizorii de PBBA care susțin diferite modele de consum, exploatează economia cloud și oferă protecție pentru diferite și noi arhitecturile ar fi cele mai de succes și luate în considerare de către întreprinderi,” a spus Sisa.

CEMA

Așa cum era de așteptat, creșterea valorii pieței PBBA în CEMA a încetinit și a rămas constantă în trimestrul al treilea, înregistrând 62,8 milioane de dolari. Ponderile celor două subregiuni au fost aproape egale, deoarece ECE a înregistrat o creștere impresionantă de 34% pe an, alimentată de majoritatea țărilor din regiune. O parte din această performanță s-a datorat scăderii din trimestrul similar de acum un an. În ciuda cererii în creștere pentru protecția datelor în contextul muncii și educației la distanță, MEA a înregistrat o reducere a cheltuielilor PBBA cu 18% anual provenind din cele mai mari țări din regiune.

„Planurile de investiții ale utilizatorilor finali în a doua jumătate a anului 2020 s-au concentrat mai mult pe trecerea la cloud public și HCI, limitând investițiile în infrastructura DC,” a declarat Marina Kostova, manager de cercetare, sisteme de stocare CEMA. „Protecția datelor a fost, fără îndoială, o prioritate în mediul pandemic, dar soluțiile cloud publice au canibalizat parțial piața tradițională a dispozitivelor de rezervă.”

Sursa: IDC