Potrivit unei noi actualizări a Worldwide Big Data and Analytics Spending Guide publicate de International Data Corporation (IDC), se estimează că volumul cheltuielilor la nivel mondial pentru soluții de Big Data și Business Analytics (BDA) va atinge 215,7 miliarde de dolari anul acesta, marcând o creștere de 10,1% față de 2020. Prognoza arată, de asemenea, că volumul cheltuielilor BDA va avansa în următorii cinci ani, pe măsură ce economia globală se va recupera după pandemia COVID-19. Rata de creștere anuală compusă (CAGR) pentru cheltuielile globale BDA în perioada de prognoză 2021-2025 va fi de 12,8%.

„Întrucât directorii caută soluții pentru a permite decizii mai bune și mai rapide, preconizăm cheltuieli BDA relativ consistente în toate industriile. Folosirea datelor pentru informații despre orice, de la operațiuni de afaceri interne până la călătoria clienților, este cea mai importantă și de importanță strategică”, a spus Jessica Goepfert, vicepreședinte program, Customer Insights and Analysis. „Firmele din industria serviciilor profesionale, de exemplu, utilizează Big Data și Analytics pentru a-și sprijini eforturile de gestionare a clienților, precum și inițiative avansate de gestionare a proiectelor. Băncile folosesc soluții BDA pentru a îmbunătăți integrarea clienților în timp ce automatizează simultan operațiunile de afaceri și detectarea și prevenirea fraudei. Chiar și industriile în mișcare mai lentă, cum ar fi construcțiile, au început să alimenteze investițiile în planificarea extinsă a lanțului de aprovizionare și spații de lucru interconectate și colaborative.”

Industriile care realizează în prezent cele mai mari investiții în soluții de Big Data și Analytics sunt serviciile bancare, producția discretă și serviciile profesionale. Combinate, aceste trei industrii vor reprezenta o treime din toate cheltuielile BDA în 2021. Următoarele trei industrii – producția de proces, telecomunicațiile și administrația publică – vor cumula aproape 47 de miliarde de dolari în acest an. În timp ce industria de telecomunicații va înregistra cea mai rapidă creștere a cheltuielilor BDA în prognoza de cinci ani, toate cele 19 vor avea o creștere de două cifre.

Peste jumătate din totalul cheltuielilor BDA în 2021 se vor îndrepta către servicii cu servicii IT care reprezintă peste 85 miliarde dolari din total, iar serviciile de afaceri reprezintă restul. Al doilea segment ca mărime a cheltuielilor BDA din acest an va fi software-ul, care va avea investiții în valoare totală de 82 miliarde de dolari. Aproape jumătate din acest total va fi destinat către trei tipuri de aplicații – Interogarea utilizatorului final, instrumentele de raportare și analiză (End-User Query, Reporting, and Analysis Tools), depozitele de date relaționale (Relational Data Warehouses) și depozitele de date analitice non-relaționale (Nonrelational Analytic Data Stores) – cu restul răspândit în cele 13 categorii de software rămase. Software-ul va fi, de asemenea, segmentul cu cea mai rapidă creștere a cheltuielilor BDA, cu un CAGR de cinci ani de 15,1%.

„Spre deosebire de multe alte domenii ale pieței serviciilor IT, serviciile de Big Data și Analytics au continuat să crească în 2020, deoarece organizațiile s-au bazat pe date și soluții inteligente de automatizare pentru a supraviețui pandemiei COVID-19”, a declarat Jennifer Hamel, manager de cercetare, Analytics and Intelligent Automation Services. „Următoarea fază a rezilienței digitale va stimula investiții sporite în servicii pentru a aborda atât provocările persistente, cât și noile provocări legate de inițiativele de informații ale întreprinderii.”

Pe o bază geografică, Statele Unite sunt cea mai mare piață cu peste 110 miliarde de dolari cheltuieli BDA în acest an. Japonia și China sunt următoarele două mari piețe cu cheltuieli BDA prognozate care vor atinge 12,4 miliarde de dolari, respectiv 11,9 miliarde de dolari. Marea Britanie este singura altă țară așteptată să depășească 10 miliarde de dolari în cheltuieli BDA în acest an. Argentina este prognozată să înregistreze cea mai rapidă creștere a cheltuielilor BDA în perioada prognozată, cu un CAGR pe cinci ani de 21,2%, în timp ce CAGR din China, de 20,1%, îi va permite acesteia să devină a doua piață ca mărime până la sfârșitul perioadei de prognoză.

Sursa: IDC