Creșterea cererii de PC-uri a continuat până în al doilea trimestru al anului 2021 (Q2/21), în ciuda lipsei de componente globale și a problemelor logistice. Livrările la nivel mondial de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 83,6 milioane de unități în Q2T/21, în creștere cu 13,2% față de al doilea trimestru al anului 2020, conform rezultatelor preliminare ale International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker. Cererea ridicată de PC-uri, combinată cu lipsurile care au afectat foarte mult oferta de notebook-uri, au condus la o creștere a desktop-urilor mai mare decât cea a notebook-urilor în trimestrul respectiv.

„Evoluția pieței computerelor a continuat să conducă investiții masive din partea ofertei, inclusiv prin intrarea de noi furnizori, precum și cheltuieli suplimentare din partea companiilor mai mici”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobile and Consumer Device Trackers. „Și în timp ce primii 5 continuă să crească volumul, furnizorii mai mici au contribuit la creșterea economică oferind caracteristici unice sau design de nișă.”

Deși creșterea anuală rămâne destul de ridicată, a început să se diminueze, deoarece rata de creștere de 13% în Q2/21 este mult mai mică decât creșterea de 55,9% în Q1/21 și 25,8% în Q4/20. „Piața se confruntă cu semnale mixte în ceea ce privește cererea”, a declarat Neha Mahajan, analist senior de cercetare în cadrul IDC’s Devices and Displays Group. „Odată cu redeschiderea birourilor de către companii, potențialul cererii pe segmentul comercial pare promițător. Cu toate acestea, există și indicatori timpurii ai cererii consumatorilor care încetinește, pe măsură ce oamenii își schimbă prioritățile de cheltuieli după aproape un an de cumpărare agresivă a computerelor.”

Note:

  • IDC declară o egalitate statistică pe piața tradițională a computerelor tradiționale atunci când există o diferență de o zecime de un procent (0,1%) sau mai mică în cotele de livrare a doi sau mai mulți furnizori.
  • Unele estimări IDC sunt efectuate înainte de rapoartele privind veniturile financiare. Datele pentru toate companiile sunt raportate pentru perioade calendaristice.
  • Livrările includ livrări către canalele de distribuție sau către utilizatorii finali. Vânzările OEM sunt numărate în cadrul companiei/mărcii sub care sunt vândute.
  • PC-urile tradiționale includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru și nu includ tablete sau servere x86. Tabletele cu tastatură detașabilă și tabletele simple fac parte din Personal Computer Device Tracker, dar nu sunt abordate în acest comunicat de presă.

Sursa: IDC