Noua gamă de sisteme IBM PureSystems încearcă să ofere o nouă perspectivă pentru sistemele informatice. Având numeroase funcții în zona de inteligență artificială și a sistemelor expert, noile soluții permit companiilor să răspundă mai rapid la noile cerințe ale pieței. Cu prilejul evenimentului care a prezentat facilitățile gamei IBM PureSystems pe zona de stocare, management și Big Data, Michael Paier, General Manager – IBM South and Eastern Europe & Acting Country General Manager of IBM România, ne-a acordat următorul interviu.

ITChannel: În opinia dumneavoastră, care sunt provocările principale pe care le întâmpină organizațiile în domeniul ITului?

Michael Paier: Cred că provocarea principal pentru IT este complexitatea extreme de ridicată, pentru că ritmul dezvoltării este extrem de rapid și necesitățile sunt în continuă schimbare. Astfel, complexitatea, îmbinată cu o multitudine de cerințe, este o provocare pentru tot mai multe organizații. Astăzi, companiile trebuie să lanseze rapid servicii și produse pe piață, mai ales în această perioadă în care economia nu este în creștere. Din punctul meu de vedere, dacă privim afacerile din perspectivă financiară, toată  lumea așteaptă să înceapă noul an și să intrăm pe o cale de creștere economică. Pentru că am ocazia să petrec destul de mult timp aici, aceasta este impresia mea și în ceea ce privește România.

ITC: Care sunt noutățile aduse de noua familie de soluții IBM PureSystems?

M.P.: Noile sisteme IBM PureSystems au avantajul de a integra toate componentele la nivel de design. Încă din faza proiectării, adunăm toate elementele necesare, astfel obținem o integrare dintr-o etapă incipientă. Așadar, nu este o combinație de  component care apoi sunt integrate la final. Cred că acesta este un proces foarte important, pentru că asigură o integrare la nivel nativ a tuturor componentelor și aplicațiilor.

ITC: Cât de importante sunt noile sisteme expert integrate pentru viitoarea strategie de afaceri IBM?

M.P.: Credem că sunt foarte importante; nu doar pentru IBM, dar și pentru clienții noștri, deoarece aceștia întâmpină multe provocări în IT și în afaceri. Spre exemplu, în ceea ce privește reglementările bancare, nevoile clienților sunt în continuă schimbare și trebuie să aloce permanent resurse suplimentare pentru a le implementa. Dacă ai o afacere ce trebuie să implementeze aceste reglementări, acest sistem este o modalitate simplă de a răspunde acestor nevoi.

ITC: Compania IBM a fost întotdeauna inovatoare. Din perspectiva inovației, la ce ar trebui să se aștepte clienții de la PureSystems?

M.P.: Această întrebare este dificilă pentru că suntem la începutul unor evoluții importante în domeniul IT. În zilele noastre, IBM este o companie de succes pentru că este într-o schimbare continuă. Cred că este un proces sănătos, care ne-a condus către succes în ultimii ani, îndeosebi în aceste perioade dificile din punct de vedere economic. Această schimbare constantă oferă organizației șansa de a reacționa și de a se adapta rapid la cererile pieței. Pentru mine acest lucru înseamnă a asculta și a reacționa la cerințele clientului. Așadar, unde se îndreaptă familia IBM PureSystems? Cred că îmbunătățește funcționarea afacerilor în companii. Companiile vor fi mult mai flexibile, mai rapide și probabil vor putea lua decizii mai eficient.

ITC: Cum a fost primit IBM PureSystems de către partenerii de afaceri IBM?

M.P.: Avem o relație foarte strânsă cu partenerii de afaceri, atât pe zona de software, cât și pe cea de hardware. Cu siguranță, ei constituie un element cheie pentru succesul IBM PureSystems. Piața este foarte mare, iar noi trebuie să ne asigurăm că partenerii noștri vin cu propiile soluții în cadrul acestei platforme noi. Avem deja un număr foarte mare de produse și soluții care au fost integrate de parteneri pe platforma IBM PureSystems, lucru care dovedește interesul ridicat al partenerilor pentru noua gamă de soluții.

ITC: Dacă aș fi un potențial client, care ar fi cele mai bune argumente pentru a mă convinge să achiziționez sistemul PureSystems și care este valoarea pe care aceste sisteme integrate o vor adăuga afacerii mele?

M.P.: Până la un punct, depinde de client. Implementarea rapidă este un argument cheie. Românilor le plac provocările, iar acesta este un lucru bun. Clientul vrea să simtă, să vadă, să știe cum funcționează și cât de repede rulează un produs. Putem  deschide multe uși din acest motiv. Acest sistem este adresat companiilor mici, care au probleme precum lipsa de angajați specializați pentru anumite produse IT, oferindu- le oportunitatea să se dezvolte. Pentru companiile mari, sistemul oferă șansa de a se alinia la obiectivele strategice și de a răspunde mai rapid la cerințele pieței.

Interviu realizat de Silviu Cojocaru