IBM a anuntat astazi ca in contextui initiativei Ziua Internetului Sigur, (#SID2012) va oferi programe gratuite de instruire in
domeniul sigurantei pe internet pentru studenti si va implica mii de voluntari pentru a creste gradul de informare si pentru a instrui elevii si companiile in domeniul sigurantei pe internet si responsabilitatii digitale.

IBM dezvaluie trei solutii gratuite pentru a instrui elevii, parintii si profesorii in domeniul sigurantei pe internet:

  • Controlul Identitatii Online – Este o solutie de instruire creata pentru a ajuta tinerii sa invete sa protejeze datele personale si reputatia in mediul online. Tinerii cunosc modul de folosire a internetului, dar, de cele mai multe ori, nu stiu ce se intampla cu datele personale odata ce sunt partajate. Aceasta prezentare si informatiile asociate ajuta elevii sa invete modul de protectie a datelor personale si sa controleze modul in care se prezinta in mediul online.
  • Internet Safety Coaching – reprezinta un program de informare asupra sigurantei pe internet destinat profesorilor sau adultilor ce lucreaza cu copii, oferind informatii de baza asupra activitatilor desfasurate pe internet de catre tineri, incluzand mesageria instant si retelele de socializare. Acest program este creat pentru a creste gradul de informare asupra sigurantei pe internet si asupra modului prin care se pot informa copiii referitor la acest subiect.
  • Cyberbullying – Aceasta activitate destinata parintilor sau adultilor ce lucreaza cu copii ajuta adultii sa invete modul in care tinerii folosesc internetul in prezent, modul de a recunoaste simptomele abuzului pe internet, modul de a preveni abuzurile in mediul online si modul de a interveni in astfel de situatii.

„Angajatii IBM ajuta la informarea oamenilor cu privire la modalitatile sigure de folosire a internetului”, a precizat Harriet Pearson, IBM Security Counsel and Chief Privacy Officer. „Resursele pe care le donam vor ajuta profesorii si parintii sa creasca gradul de informare asupra modului in care majoritatea amenintarilor la adresa sigurantei individuale si a calculatorului pot fi reduse semnificativ prin actiuni efectuate de utilizatori informati”.

Voluntarii IBM din toate regiunile globului informeaza comunitatile cu privire la siguranta pe internet. Printre activitatile desfasurate in acest scop se numara:

In Finlanda, voluntarii IBM implicatii in proiectul Cyberbullying vor participa la un summit national organizat de Primaria din Helsinki cu ocazia Zilei Internetului Sigur. 60 de voluntari IBM au organizat prezentari referitoare la Cyberbullying pentru parinti in 100 de scoli de pe teritoriul Finlandei.
In Germania, IBM va extinde parteneriatul cu klicksafe, partenerul national al retelei Insafe, concentrandu-se pe initiativa Administrarea Identitatii. Peste 500 de voluntari IBM au organizat peste 100 de prezentari interactive referitoare la aceasta tema, pentru un numar de 3.000 de studenti din tara.
In Italia, o echipa IBM va organiza evenimente in scoli locale utilizand materiale IBM si un film prezentat in cadrul Zilei Internetului Sigur pentru a discuta despre siguranta pe internet si abuzurile in mediul online.
In Romania, voluntarii IBM impreuna cu organizatiile non-guvernamentale APDETIC si Junior Achievement Romania vor organiza sesiuni despre siguranta pe internet pentru elevi concentrandu-se asupra controlului identitatii online si utilizarii retelei Facebook.
In Marea Britanie, voluntarii IBM vor utiliza kit-urile gratuite pentru a promova siguranta in mediul online in scoli. Voluntarii IBM vor colabora cu organizatia non-profit YPNGlobal in cadrul initiativei denumite Campionii Virtuali.

Anul trecut, angajatii IBM au efectuat peste trei milioane de ore de servicii de voluntariat. Compania a donat 34 de kit-uri pentru a ajuta voluntarii si membrii comunitatilor sa organizeze activitati semnificative in comunitate, abordand diferite probleme.

Odata cu inaugurarea din 2004, interesul acordat Zilei Internetului Sigur a ajuns pe toate cele cinci continente si in aproximativ 80 de tari; pornind din Canada pana in Coreea de Sud si din Rusia pana in Kenya, incluzand toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene. Scopul acestei initiative este de a ajuta la transformarea internetului intr-un loc mai sigur pentru copii si tineri.