IBM BusinessConnect 2014 a reunit un public important din sfera business și IT cu scopul de a descoperi noile tehnologii care ajută companiile să dezvolte business-ul într-un mod mai inteligent și mai eficient. Mobile, social, cloud, big data și smarter analytics sunt cuvinte-cheie în noua era smart, iar IBM încurajează companiile să le utilizeze. Cu această ocazie, reprezentanții IBM au dezvăluit cum noile soluții software vor ajuta departamentele de marketing, financiar, operațional și infrastructura să ia decizii mult mai eficiente, la un nivel mai înalt. Afacerile evoluează rapid împreuna cu tehnologia, iar companiile au nevoie de instrumente necesare adaptării și creșterii într-o eră smart. Soluțiile și serviciile IBM Cloud, Analytics, Mobile și Social ajută clienții să-și transforme afacerile.

În agenda evenimentului au fost incluse prezentări interesante, susținute de reprezentanți de marcă ai IBM din Central and Eastern Europe și de la nivel global, având subiecte precum:

Lideri în Noua Era Smart – Carsten Wengel, PHD, VP Sales, IBM CEE

Directorii de companii își schimbă radical modul în care interacționează cu clienții și modul în care colaborează unii cu ceilalți în Noua Eră Smart.

Deoarece informația devine următoarea mare resursă  naturală, clienții caută moduri în care să-și stocheze și administreze eficient datele protejând, în același timp, confidențialitatea și securitatea.

Soluțiile de top ale IBM în Cloud, Analytics, Mobile, Security și Social.

La începutul anului 2014, a fost prezentat pe piață un nou grup numit IBM Watson Group, un proiect în care compania IBM a investit 1 miliard de dolari. Acesta reprezintă un eveniment important care va schimba nu doar modul în care percepem inteligența artificială, ci și lumea.

Următorul pas important a fost făcut în domeniul cloud computing: IBM a investit aproximativ 1.2 miliarde de dolari pentru a implementa sau, mai degrabă, pentru a moderniza 40 de centre de date localizate peste tot în lume pentru a furniza servicii de soluții cloud.

IBM a încheiat un parteneriat important cu SAP care va utiliza, în plus față de propriile centre de date, și centrele de date ale IBM în procesul de furnizare de soluții ca serviciu prin intermediul internetului. De asemenea, IBM a încheiat un parteneriat global cu Twitter care va ajuta la tranformarea modului în care companiile și instituțiile interactionează cu clienții și piețele. Acest parteneriat va produce o evoluție în modul cum se vor lua deciziile importante de business și trendurile de dezvoltare a companiilor în viitor.

În urmă cu doua săptămâni, IBM a anunțat lansarea primului portofoliu din industrie pentru soluții de securitate în mediul cloud care aplică soluții analytics pentru securitatea mediului cloud hibrid; noua platformă protejează angajații, datele și aplicațiile companiilor.

De asemenea IBM a lansat IBM Global Entrepreneur Program pentru companiile de tip start-up în domeniul Cloud, care va ajuta noile companii și antreprenorii să valorifice capacitatea platformei IBM Cloud. Acest program oferă acces la o rețea vastă și puternică de resurse pentru a genera inovare colaborativă în domeniul cloud.

Și nu în ultimul rând, de curând a fost anunțată soluția IBM Verse care îmbină soluțiile Cloud, Social, Analytics și inovația prin Design pentru a transforma modul în care lucrăm. Social Mail reinventează Inboxul oferind utilizatorilor un suport inteligent care să organizeze și să prioritizeze cele mai importante aspecte ale activității și relaționării lor.

Reinventarea Experienței cu Clienții – Gabriella PACSO, Strategy Leader, IBM Central & Eastern Europe

Economia centrată pe individ este deja o realitate. Cele mai noi tehnologii digitale – printre care mediile sociale, platformele mobile, tehnologiile analitice și cloud – influențează permanent modul în care oamenii, companiile și instituțiile guvernamentale interacționează. Aceste mecanisme specifice mediului digital permit un nivel de interconectare greu de imaginat în trecut. Și totusi, potențialul acestor tehnologii este încă foarte puțin exploatat. Însă, aceste tehnologii sunt cu adevărat constante în această fază de început. Transformarea modelelor de business începută cu ajutorul acestor tehnologii se  intensifică, ducând la schimbarea economiei centrată pe client către o economie deschisă (everyone-to-everyone/E2E). Pentru a fi pregătite să adreseze această schimbare profundă, companiile trebuie să acționeze acum și să creeze experiențe noi pentru clienți și modele de business orchestrate, contextuale și cognitive.

IBM recomandă patru strategii prin care companiile se pot reinventa pentru a adresa aceste schimbări și pentru a rămâne competitive:
1.Tratează datele ca și noua resursă naturală a lumii
2. Extinde experiențele fizice cu cele digitale
3. Folosește tehnologiile digitale pentru o colaborare mai profundă și mai captivantă cu clientul
4. Creeaza experiențe care încurajează colaborarea între oameni, companii și instituții

IBM colaborează cu clienți din diferite industrii și zone geografice pentru a implementa aceste strategii – punând accent pe inovare, experimentare, regândirea modului de abordare a consumatorului și crearea consistentă a unor experiențe unice pentru clienții acestor companii.

Generarea de perspective puternice de business printr-un Finance Dashboard – Juraj Barus, CFO IBM Romania

Volatilitatea crescândă, incertitudinea și riscul sunt în prezent parte din cursul firesc al afacerilor. Cerințele consumatorului , prețurile de achiziție și rata de curs valutar sunt  volatile. Modul în care  este  generată  creșterea economică și este  administrat riscul în perioade incerte  preocupă întreg mediul de business. Ca răspuns, organizațiile din domeniul financiar trebuie să implementeze un plan inteligent  la nivelul întregii companii prin încorporarea soluțiilor de analytics. Devenind o organizație care funcționează pe bază de soluții de analytics, nu necesită doar utilizarea de tehnologii și instrumente IT dar și abilităti specifice și o cultură organizațională.

Dezvoltarea  platformelor de Big Data și Analytics:

–          Convingerea utilizatorilor de business să utilizeze soluțiile de analytics pentru a lua decizii și pentru a determina o schimbare în cultura organizațională;

–          Îmbunătățirea abilităților și capabilităților analiștilor;

–          Venirea  în întâmpinarea  cererii tot mai mari a companiilor în ceea ce privește  stocarea datelor, având la dispoziție buget și resurse limitate;

–          Crearea unei relații colaborative cu partenerii din industria IT pentru a oferi soluții de analytics și de business intelligence;

–          Utilizarea   soluțiilor Big Data și Analytics bazate pe resursele și instrumentele IBM.

Dezvoltarea unei afacerii prin implementarea de soluții mobile – Matej Lavric, IBM Mobile Sales Leader CEE

Dispozitivele mobile ne-au transformat viața personală și, în curând, ne vor transforma și modul în care lucrăm. Implementarea soluțiilor mobile în cadrul unei companii determină atragerea de noi clienți și transformarea modului de business și a infrastructurii IT.

Etapele implementării soluțiilor mobile în cadrul unei companii:

–          Dezvoltarea aplicațiilor mobile pentru  creșterea  eficienței companiei și pentru îmbunătățirea serviciilor oferite clienților și a interacțiunilor cu aceștia;

–          Încurajarea utilizării soluțiilor mobile în cadrul companiei;

–          Identificarea de noi  modalități de fidelizare a clienților companiei;

–          Maximizarea întregului potențial interactiv al soluțiilor dezvoltate, concomitent cu extinderea rețelei de aplicații și de experiențe web și conectarea la datele companiei;

–          Optimizarea resurselor prin utilizarea  unui  mediu de dezvoltare colaborativă ce  susține un proces de livrare continuă.

IBM  sprijină companiile să dezvolte o abordare activă și scalabilă în procesul de dezvoltare a aplicațiilor pentru o livrare rapidă a unei experiențe superioare în ceea ce privește utilizatorul prin intermediul dispozitivelor și platformelor  mobile care utilizează un limbaj de programare firesc, hibrid sau web. Prin dezvoltarea unei singure aplicații de tip multiplatformă, companiile pot diminua riscul și pot reduce costul total – totodata livrând o experiență bogată utilizatorilor.

Tranformarea operațiunilor de business cu Smarter Process – Donald Seymour, Smarter Process Sales Leader, CEE

Multitudinea de soluții mobile, sociale, cloud și big data disponibile pe piață perturbă operațiunile de business cotidiene. Modul in care o organizație decide să implementeze propriile strategii, valori, cultura organizațională, va fi identificat de acționari în fiecare interacțiune pe care o au cu organizația. Această interacțiune este menținută pe tot parcusul proceselor de business, începând cu produsele și serviciile pe care organizația le oferă, modul în care au fost create, utilizate și până la modul în care este menținută relația de colaborare pe termen lung. Fiecare dintre aceste aspecte au procese cheie care coordonează operațiunile de business desfașurate în cadrul acestor etape. Soluția Smarter Process creează un avantaj competitiv sustenabil prin îmbunătățirea semnificativă a acestor interacțiuni, astfel încât acestea să fie mai prompte, unitare și de perspectivă, plasând clientul în centrul afacerii.

Noua generație de soluții de securitate pentru o companie în proces de transformare – György Rácz, IBM Security Systems Business Unit Executive CEE

Securitatea cibernetică este un subiect de interes, atât la nivelul piețelor cât și la nivelul conducerii organizațiilor. Criminalitatea cibernetică – practicată de câțiva experti în domeniul IT, alimentați de curiozitate și de exhibitionism – a ajuns treptat să aibă impact atât în mediul privat cât și în cel public, determinând pierderi semnificative și reprezentând o amenințare la securitatea națională. Instrumentele și tehnicile de apărare împotriva atacurilor cibernetice se schimbă, iar rolul ofițerului de securitate IT (Chief  Information Security Officer/ CISO) a crescut, ajungând să fie inclus și la nivel de conducere. Recentele exemple internaționale în ceea ce privește bresele de securitatea datelor arată importanța acestui subiect. Este nevoie de o abordare unitara și integrată, implicând atât infrastructura, aplicații și solții de securitatea datelor la care se adaugă o componentă cu interacțiune umană, toate acestea fiind parți integrante și controlate de o soluție inteligentă de securitate. Instituțiile financiare vor avea nevoie de soluții de securitate customizate împotriva fraudei din mediul online.

Importanța infrastructurii – Scott Sullivan, POWER Sales Executive

Sistemele Power Systems cu POWER8, primul procesor dezvoltat pentru soluții Big Data, sunt dezvoltate având la bază inovația deschisă pentru a accelera perspectivele oferite de soluțiile de Big Data și de implementarea platformei de cloud hibrid, în timp ce aplicațiile esențiale ale afacerii continuă să ruleze.

Liderii din domeniul de business și cei din domeniul IT din cadrul companiilor de top din România, factorii de decizie și reprezentanți de marcă din mass media au fost prezenți la acest important eveniment IBM în România.