Gartner estimează că volumul cheltuielilor globale pentru dispozitivele purtabile se va ridica la 81,5 miliarde de dolari în 2021, înregistrând o creștere de 18,1% față de 69 de miliarde de dolari în 2020. Ascensiunea muncii de la distanță și interesul crescut pentru monitorizarea sănătății în timpul pandemiei COVID-19 au fost factori semnificativi care au condus la creșterea pieței.

„Introducerea măsurilor de sănătate pentru auto-urmărirea simptomelor COVID-19, alături de interesul crescând al consumatorilor pentru propria stare de sănătate în timpul blocajelor globale, au reprezentat oportunități semnificative pentru piața portabilelor”, a declarat Ranjit Atwal, director senior de cercetare la Gartner. „Căștile și ceasurile inteligente înregistrează o creștere deosebit de robustă, deoarece consumatorii se bazează pe aceste dispozitive pentru munca la distanță, activități de fitness, urmărirea sănătății și multe altele.”

Cheltuielile pentru căștile inteligente au crescut cu 124% în 2020, totalizând 32,7 miliarde de dolari și se estimează că vor ajunge la 39,2 miliarde de dolari în 2021 (vezi tabelul de mai jos). Această creștere masivă poate fi atribuită în mare măsură lucrătorilor de la distanță care își modernizează căștile pentru apeluri video și consumatorilor care achiziționează căști pentru a le folosi împreună cu dispozitivele lor smartphone.Cheltuielile utilizatorilor finali pentru smartwatch-uri au crescut cu 17,6% pentru a ajunge la 21,8 miliarde de dolari în 2020. Creșterea acestui segment, care a fost determinată parțial de noii utilizatori care intră pe piață, va continua până în 2021, pe măsură ce noile tehnologii de procesare și îmbunătățirile aduse bateriilor solid-state cresc durata de viață a bateriei și se scurtează timpii de încărcare.

Patch-urile inteligente au fost adăugate ca o nouă categorie în cea mai recentă prognoză Gartner pentru dispozitivele electronice purtabile, deoarece se estimează că vor crește semnificativ în 2021. Patch-urile inteligente sunt senzori neinvazivi de monitorizare a sănătății care se lipesc de suprafața pielii și sunt folosiți pentru măsurarea temperatura, ritmul cardiac, glicemia și alte statistici vitale mai eficient decât alte tehnologii purtabile. De asemenea, pot administra de la distanță medicamente, cum ar fi insulina pentru pacienții diabetici.

„Patch-urile inteligente au existat de ceva timp, dar adoptarea a fost lentă datorită respectării stricte a reglementărilor și a rezistenței atât a utilizatorilor, cât și a personalului medical la adoptarea administrării automate a medicamentelor”, a spus Ranjit Atwal. „Trecerea la e-sănătate, în special în timpul COVID-19, va transforma percepția utilizatorilor despre furnizarea automată a serviciilor medicale și va crește cererea de patch-uri inteligente.”

Inovațiile și miniaturizarea senzorilor stimulează creșterea pieței

Pe măsură ce producătorii de dispozitive se concentrează pe îmbunătățirea preciziei senzorilor, diferența de performanță dintre dispozitivele purtabile medicale și non-medicale se diminuează, determinând creșterea mai multor categorii de dispozitive purtabile.

„Capacitatea senzorilor încorporați este adesea un factor determinant în fiabilitatea și utilitatea unui produs purtabil”, a spus Ranjit Atwal. „Având în vedere tendința de îmbunătățire a senzorilor observată în ultimii câțiva ani, senzorii încorporați în dispozitive portabile vor fi din ce în ce mai capabili de citiri mai precise, determinând creșterea pieței în următorii 3-5 ani.”

Progresele în miniaturizare au fost, de asemenea, un factor de influență pe piața articolelor purtabile, permițând producătorilor de dispozitive să integreze senzori în acest tip de articole care sunt aproape invizibile pentru utilizatorul final, cum ar fi inelul Oura Ring, Spire Health Tag sau Proteus Discover. Gartner prezice că până în 2024, capacitățile de miniaturizare vor avansa până la punctul în care 10% din toate tehnologiile purtabile vor deveni discrete pentru utilizator.

 „Progresele continue în miniaturizare și integrare vor permite apariția altor cazuri de utilizare și vor beneficia de adoptarea de articole de îmbrăcăminte inteligente, articole portabile tipărite, ingerabile și patch-uri inteligente. Aceste articole purtabile discrete și aproape invizibile vor fi deosebit de relevante și acceptate de utilizatorii finali tradițional reticenți, cum ar fi pacienții vârstnici care necesită aplicații medicale, dar nu doresc să atragă atenția asupra dispozitivului sau a bolii lor,” a spus dl Atwal.

Sursa: Gartner