Expertii in antivirus nu sunt de acord cu Chris DiBona, managerul de proiect al programelor Google open-source, care a spus recent ca nu exista nici o problema cu platforma Android iar companiile care vand software anti-malware pentru sistemele de operare mobile nu fac decat sa insele userii.

“Da, companiile ce produc antivirus profita de temerile dumneavoastra incercand sa va vanda software care ar trebui sa protejeze Android, RIM si IOS,” spunea DiBona intr-o postare pe Google+. “Nu sunt decat niste sarlatani. Daca lucrati pentru o companie care vinde protectie pentru Android, RIM sau IOS ar trebui sa va fie rusine de voi insiva,” a adaugat el.

Dupa spusele lui DiBona, nici unul din SO majore ale smartphone nu are o problema asemanatoare cu cea a ecosistemului Windows sau Mac.

Sustinatorul open-source, care administreaza programele Google cu dezvoltatorii, neaga existenta amenintarilor Android raportate de catre industria de securitate pana acum.

Expertii in securitate nu sunt de acord cu aceasta atitudine si sustin ca nivelul atacurilor Android cu malware a crescut semnificativ anul acesta.

“Astazi, malware-ul pentru dispozitivele Android este una din cele mai mari probleme din zona malware mobil,” a spus Denis Maslennikov, senior malware analyst la Kaspersky Lab, intr-un interviu prin email. “Cresterea numarului de atacuri cu malware pentru Android este semnificativa fata de acum 5 luni. In iunie am descoperit 112 modificari a Android malware, in iulie – 212; august – 161; 559 in septembrie; 808 in octombrie,” a adaugat el.

Un trend similar a fost inregistrat si de alti producatori de antivirus, firma Trend Micro raportand o crestere cu 1410% a numarului de amenintari Android din ianuarie pana in iulie 2011. “Cifra cea mai importanta nu este cantitatea de malware, ci rata cresterii de la trimestru la trimestru si de la an la an. Aceasta demonstreaza interesul criminal actual, activ si sustinut pentru platforma mobila,” a spus Rik Ferguson, directorul companiei de cercetari in securitate si comunicatii.

Majoritatea Android malware consista in Trojani, nu virusi auto-replicatori traditionali. Totusi, si acestia pot cauza la fel de multe pagube, spun expertii.

Pentru mai multe informatii accesati: http://www.pcworld.com/businesscenter/article/244424/security_experts_concerned_about_googles_attitude_toward_android_malware.html