Domeniul securității este unul dintre cele mai dinamice domenii IT, înregistrând printre cele mai importante evoluții calitative și cantitative la nivel global. Ce se întâmplă cu piața locală de securitate IT, care sunt evoluțiile specifice – sunt câteva întrebări la care Bogdan Sârbu, Business Development Manager la Veracomp Europe, a avut amabilitatea să ne răspundă în continuare.

Potrivit studiilor realizate de site-ul www.marketsandmarkets.com piața de soluții pe zona de cyber security (care include soluții din categoriile DLP, Risc și Compliance Management, IDS/IPS, UTM, Firewall, Antivirus/Antimalware, SIEM, Disaster Recovery, DDOS Mitigation, Web Filtering și servicii pe zona de securitate) a depășit 106 miliarde USD în 2015, fiind estimat să atingă în 2020 valoarea de 170,21 miliarde USD. Creșterea medie anuală pentru piața de cyber security va fi, pentru perioada 2015-2020, de 9,8%.

“Companiile trebuie să răspundă astăzi la un număr tot mai mare de provocări privind securitatea IT. An de an, sunt identificate tot mai multe vulnerabilități și posibile probleme de securitate. De asemenea, vulnerabilitățile de tipul zero day (n.r. vulnerabilități care au fost exploatate de hackeri înainte de a fi identificate de producătorii aplicațiilor software) au înregistrat o evoluție fără precedent în ultimii ani. În acest context, organizațiile au nevoie de soluții tot mai complexe de securitate, soluții apte să răspundă acestor noi provocări. ” a declarat Bogdan Sârbu.

Piața autohtonă de securitate

“Din păcate, piața autohtonă este foarte sensibilă la preț. Veracomp activează pe mai multe piețe din Europa și putem face o comparație cu alte țări, iar bugetele pe zona de securitate sunt încă foarte mici în România. Putem face o comparație cu Polonia (țara de origine a Veracomp), unde investițiile realizate în soluții de securitate sunt mult mai mari pentru toate categoriile de companii (de la firme mici, până la organizații foarte mari).” a precizat Bogdan Sârbu.

“Lipsa soluțiilor de securitate adecvate conduce la compromisuri în modul în care este utilizată infrastructura IT. În urma unor incidente de securitate, s-a întâmplat ca firme locale să aibă un <<downtime>> de peste o săptămână. Deci trebuie pusă în permanență în balanță investiția în securitate cu pierderile de date importante pentru business și cu imposibilitatea de desfășurare a activităților economice în mod normal. Existența unui timp de <<downtime>> atât de mare conduce fără îndoială și la pierderi financiare. ” a precizat Bogdan Sârbu.

„Atacurile de securitate privesc o mulțime de dispozitive. Cel mai recent exemplu este malware-ul Tyupkin ATM, care a permis unui grup de hackeri români să atace unitatea de eliberare de numerar a ATM-urilor din România și Republica Moldova, producând pagube însemnate.” a concluzionat Bogdan Sârbu.

UTM și securitate unificată

Conceptul de Unified Threat Management (UTM) este relativ nou în domeniul cyber security, asigurând o protecție unificată a infrastructurii IT. “UTM include mai multe componente de securitate, printre cele mai importante numărându-se: antivirus la nivel de gateway, filtrare conținut Web, antiSPAM, intrusion detection etc. UTM asigură o protecție unificată a infrastructurii IT a organizației, acționând asupra diferitelor amenințări de securitate.” a precizat Bogdan Sârbu.

Implementarea UTM este un pas important pe care trebuie să-l facă firmele care doresc să-și îmbunătățească procesele de securitate. “Avem în portofoliu soluțiile UTM de la FortiNet, liderul de necontestat al pieței acestor soluții. Soluțiile UTM de la FortiNet acoperă nevoile diverselor categorii de companii, începând cu companiile mici și încheind cu companiile foarte mari. FortiWiFI 30D (n.r. disponibil în testul din acest număr al revistei – paginile 26-27) este echipamentul entry-level, fiind ideal pentru birourile de avocatură sau agențiile de turism. De asemenea, portofoliul FortiNet include soluții precum FG-600D capabile să deservească arhitecturi extrem de complexe de rețea.” a precizat Bogdan Sârbu.

Securitate wireless

Studiile FortiNet privind securitatea wireless arată că infrastructura este tot mai expusă, prin creșterea numărului de dispozitive mobile nesigure care se conectează la rețea (telefoane inteligente, tablete, laptop-uri ale vizitatorilor etc.). De asemenea, se constată creșterea numărului de aplicații mobile ce pot reprezenta o breșă de securitate atunci când sunt folosite în interiorul rețelei. În proporție de 92%, respondenții studiului FortiNet (CIO și IT Manageri de la companii din SUA) au declarat că infrastructura wireless nu poate răspunde la toate provocările actuale privind securitatea. În plus, 13% dintre companiile intervievate folosesc o infrastructură comună WLAN atât pentru vizitatori, cât și pentru angajați.

“Domeniul securității wireless este foarte important pentru FortiNet și pentru noi. Piața locală este încă la început, dar considerăm că se va dezvolta în următorii ani. Extinderea rețelelor wireless și a utilizării dispozitivelor mobile a condus la apariția unor noi amenințări, care nu pot fi combătute decât prin mijloace adecvate.” a adăugat Bogdan Sârbu.

Testarea de echipamente

“Oferirea de echipamente clienților și testarea rol într-un mediu de producție este o parte integrantă a strategiei noastre. În acest sens, putem oferi echipamente FortiNET UTM pentru nevoi de securitate de bază sau dispozitive pentru combaterea atacurilor specifice – spre exemplu Distributed Denial of Service (DDoS). Cel mai recent atac DDoS a reușit să oprească cunoscutul site BBC, hackerii reușind să depășească 602 GBs pe perioada atacului DDoS.

FortiNET DDoS este un echipament care are nevoie de aproximativ 6 luni de <<învățare>> a traficului clientului, timp în care vor putea fi identificate atacurile DDoS legitime (e.g. accesarea unui site de e-commerce de black friday) și cele nelegitime. Suntem în măsură să oferim clienților echipamentele din portofoliul Veracomp, pentru testare pe termen lung. Considerăm că acesta este un avantaj competitiv important și o garanție a calității produselor din portofoliu.” a completat Bogdan Sârbu.

Un nou nivel de conștientizare

“Considerăm că este necesar un nou nivel de conștientizare a securității IT și a problemelor care pot apărea prin implementarea defectuasă a unor politici de securitate IT. Securitatea nu se reduce numai la instalarea unui antivirus pe stațiile de lucru și la conectarea unui ruter wireless și a unei infrastructuri tradiționale de rețea.

Astăzi, este nevoie de mult mai mult pentru a asigura securitatea și implementarea unor politici adecvate, iar companiile trebuie să înțeleagă că investiția în securitatea IT este o parte a viitorului afacerilor lor. ” a concluzionat Bogdan Sârbu.

 

Facts & Figures

Unified Threat Management (UTM)

Unified Threat Management (UTM) este o soluție completă de securitate IT care a apărut în anul 2004. Termenul UTM a fost inițial utilizat de firma de cercetare de piață IDC (potrivit WikiPedia), iar acum este larg utilizat. UTM este, în fapt, îmbunătățirea vechiului firewall, căruia i s-au adăugat numeroase facilități, având în prezent posibilitatea de a efectua mai multe funcții de securitate într-un singur dispozitiv.

Veracomp

Veracomp Europe este prezentă pe piața romanească de IT din anul 2007, ca o companie cu capital mixt, româno-polonez.

Veracomp Europe operează ca distribuitor IT oferind soluții de securitate, rețelistică, stocare şi telecomunicatii printr-o rețea puternică de parteneri și integratori. Veracomp a reușit să-și dezvolte rapid un canal puternic de distribuție, prin promovarea constantă a conceptului de parteneriat și prin portofoliul soluțiilor de elita oferite, care dau partenerilor săi posibilitatea de a oferi soluții integrate clienților.

În Europa Centrala și de Est, Veracomp opereaza in 16 țări: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Lituania, Letonia, Estonia, Romania, Belarus și Bulgaria.

În Romania, Veracomp are o experiență de peste 9 ani, și este un distribuitor cu valoare adaugată recunoscut pentru portofoliul și competențele sale.