Deși standardele 5G nu au fost încă definite, iar primele rețele comerciale sunt așteptate abia în 2020, Ericsson demonstrează deja caracteristici de funcționalitate 5G ce vor fi vitale pentru adoptarea la scară largă a acestui tip de comunicații. În urma unor teste de viteză absolut impresionante, în timpul cărora platforma de test radio 5G a Ericsson a depășit viteza de transfer de 5 Gbps, compania a reușit să atingă două repere tehnologice noi: conectivitate duală 5G – LTE și conectivitate multipoint 5G. Ambele vor fi demonstrate și în fața publicului în timpul MWC 2015.

Cele mai recente inovații Ericsson de testare radio 5G se concentrează pe interacțiunile dintre dispozitivele mobile și rețeaua de acces radio, atât în interiorul clădirilor, cât și afară, și include:

  • Conectivitate duală 5G – LTE: Dispozitivul mobil 5G se va putea mișca fără probleme între zonele de acoperire LTE și 5G, stabilind conexiuni simultane cu ambele rețele înainte de a face transferul de la una la alta, fără întreruperi. Conectivitatea duală 5G – LTE le va permite rețelelor 5G să ofere suport multi-standard și multi-bandă atât pentru dispozitive, cât și pentru acces radio.
  • Conectivitate multipoint 5G: Dispozitivul mobil 5G se conectează la două stații de bază 5G simultan, îmbunătățind performanța vitezei de transfer datorită mai multor canale de downlink, precum și puterea și fiabilitatea semnalului. Conectivitatea multipoint 5G va fi esențială pentru a susține rețele multi-layer ce asigură acoperire macro și small cell.

Ken Rehbehn, Principal Analyst în cadrul 451 Research, a vizitat platforma de testare radio 5G în ianuarie și a declarat: „5G este următoarea etapă a tehnologiei radio mobile, ce va face posibilă apariția abonamentelor cu cantități mari de date incluse, reducerea latențelor și va asigura suport pentru o gamă tot mai largă de dispozitive. Vizitând sediul Ericsson și văzând eforturile companiei în zona de tehnologie 5G, mă bucur să văd că jucătorii din industrie au abordat această provocare tehnologică cu imaginație și multă energie.”