Anul 2023 a fost dominat de explozia inteligenței artificiale, iar acest trend va continua anul următor. Conform raportului IDC FutureScape, AI va fi forța motrice din spatele industriei IT în 2024. IDC prezice că fiecare furnizor de IT va încorpora AI în nucleul afacerii lor, ceea ce duce la o creștere de două cifre a ratei inovațiilor de produse și procese. Până în 2025, organizațiile Global 2000 (G2000) vor aloca peste 40% din cheltuielile de bază pentru IT pentru inițiativele legate de inteligența artificială.

Gartner estimează că cheltuielile IT la nivel mondial vor ajunge la 5,14 trili-oane de dolari în 2024, în creștere de la 4,72 trilioane de dolari în 2023. Cele mai mari piețe de tehnologie generatoare de vânzări în 2024 vor fi în jurul serviciilor IT, software-ului și serviciilor de comunicații.

În timp ce AI generativă (GenAI) nu a avut încă un impact material asupra cheltuielilor IT, investițiile în AI susțin, în general, creșterea generală a volumului cheltuielilor IT. Gartner estimează că cheltuielile IT la nivel mondial vor crește cu 8% în 2024.

Gartner prezice că până în 2024, calculul cuantic va avea un impact semnificativ asupra industriei IT, cu potențialul de a revoluționa modul în care operează afacerile. Calculul cuantic va permite organizațiilor să rezolve probleme complexe care în prezent sunt foarte greu de rezolvat cu calculul clasic.

Conform raportului IDC FutureScape, rețelele 5G vor fi coloana vertebrală a economiei digitale în 2024 și ulterior. IDC estimează că până în 2025, 75% dintre companiile G2000 vor fi implementate rețele 5G, ceea ce duce la o creștere cu 50% a ratei de inovare.

Gartner prezice că până în 2024, blockchain va avea un impact semnificativ asupra industriei IT, cu potențialul de a revoluționa modul în care operează afacerile. Blockchain va permite companiilor să creeze sisteme sigure, transparente și inviolabile care pot fi utilizate pentru o gamă largă de aplicații.

Conform raportului IDC FutureScape, edge computing va fi un motor cheie al inovației în industria IT în 2024 și ulterior. IDC estimează că până în 2025, 40% dintre companiile G2000 vor fi implementat edge computing, ceea ce duce la o creștere cu 30% a ratei de inovare.