Vertiv pune la dispoziție servicii de hardware, software, analiză și alte servicii continue

pentru a permite aplicațiilor vitale ale clienților săi să funcționeze în mod continuu, să aibă performanțe optime și să se dezvolte odată cu nevoile de afaceri ale acestora. Despre modul în care Vertiv rezolvă cele mai importante provocări cu care se confruntă centrele de date am avut plăcerea să discutăm cu Igor Grdić, Regional Director, Central Eastern Europe – Vertiv.

IT Channel:Domnule Grdić,de câte piețe locale sunteți responsabil?

Igor Grdić: Biroul meu este în Zagreb, dar sunt responsabil pentru activitatea pe teritoriul numit Europa Centrală și de Est, CEE, de care aparține și România. Sunt responsabil pentru operațiunile Vertiv pe 24 de piețe. Pare a fi o zonă foarte mare, dar trebuie să vă amintiți că țările din fosta Iugoslavie sunt în număr de 7. În plus, regiunea include țările baltice și Polonia. Călătoresc foarte des în Polonia, fiind membru al consiliului de administrație pentru Croația și Polonia.

De ce Polonia? Polonia conduce regiunea CEE în ceea ce privește creșterea pieței, fiind cea mai avansată piață, înaintea tuturor în ceea ce privește industria centrelor de date. Israelul face parte din regiune, Ucraina este, de asemenea, în regiunea noastră, deci, din păcate, avem două războaie în curs de desfășurare în teritoriul pe care îl acoperim. Aceste conflicte nu sunt doar geopolitice, ele poartă o încărcătură emoțională imensă pentru persoanele afectate. Două piețe de pe teritoriul CEE sunt cele mai avansate:
Israel, care are o industrie foarte dezvoltată a centrelor de date, și Polonia, care are o industrie IT uriașă.

IT Channel:În comparație cu aceste două țări, care sunt particularitățile României?

Igor Grdić: Cine urmărește această industrie este familiarizat cu acronimul FLAPD, care provine din Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris, Dublin. Acolo sunt toate centrele de date super-mari. Noi, cei din această parte a Europei, așteptam momentul în care nevoile centrelor de date se vor schimba și, în sfârșit, vor veni puțin mai spre est. Prima dată s-a ridicat piața din Rusia, care este o poveste separată și nu operăm în prezent în Rusia ca o companie. Deci, unele evoluții sunt acolo, unele evoluții au început în
Israel și apoi unele dezvoltări au început în Varșovia, în Polonia. Iar acest lucru a fost în continuă creștere! Apoi, întrebarea care s-a pus a fost „ce urmează?”. Care sunt următoarele țări pe care le vedem care pot aduce o creștere suplimentară și o nevoie specială de capacitate?

Dacă mă întrebați pe mine, văd Bucureștiul ca pe un site și un oraș care va avea o creștere semnificativă în industria centrelor de date. Nu la scara acestei mari piețe cunoscute ca FLAPD, cu siguranță nu deocamdată, dar cu siguranță va fi locul în care cred – având în vedere ceea ce știu – că va fi un hub de centre de date. Ce dimensiune? Putem doar ghici, dar cu siguranță vor fi niște investiții.

Când privim din perspectiva CE, avem trei țări mari: Polonia, Ucraina – cu un război nefericit acolo, și România. Cu 18 milioane de locuitori, România este o piață semnificativă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am încredere că piața centrelor de date din România va crește și, de asemenea, văd nevoia de a stabili o locație sigură și un hub pentru gestionarea datelor.

IT Channel:Privind evoluția din acest an și cerințele pe care le-ați văzut din partea clienților, nu numai din România, ci și din regiunea pe care o acoperiți, ați observat cerințe diferite sau o schimbare în comportamentul acestora față de anul trecut în ceea ce privește centrele de date?

Igor Grdić: Nu, în esență este același tip de cerere. Depinde despre ce țară vorbim. Dacă vorbim despre o țară care nu are, să spunem, încă o piață dezvoltată a centrelor de date, acest lucru nu s-a schimbat semnificativ. Poate că schimbarea tehnologică merge în direcția în care unii vedem poate cere o densitate mai mare, ceea ce înseamnă mai multe servere într-un rack, ceea ce înseamnă mai multă foame de energie, mai multă foame de răcire. Acest lucru ar putea fi cazul ici și colo, dar nu au existat schimbări mari în 2023 față de 2022 în ceea ce privește cerințele tehnice.

Inteligența artificială, învățarea automată și toate noile tehnologii vor determina necesitatea unei capacități IT sporite. Mai multă capacitate IT înseamnă mai multă putere, mai multă răcire. Răcirea convențională, care este răcirea pe bază de aer, care poate fi
răcită cu apă sau cu expansiune directă, va rămâne în vigoare, astfel încât stilul de răcire cu aer nu va dispărea. Va fi acolo și este o moștenire în toate centrele de date care rulează astăzi și în viitor.

Ceea ce investitorii caută sunt posibilitățile de expansiune. OK, acum dacă vin cu rack-ul și aș dori să am pe acel rack o capacitate de 100+ kilowați, evident că nu mai pot răci asta cu aerul, pentru că pur și simplu nu poți fizic. Deci, care sunt opțiunile? Opțiunea este tehnologia de răcire direct pe cip și credem cu tărie în ea. Practic, avem deja o soluție, pregătită pentru nevoia viitoare și facem upgrade
la răcirea cu lichid, astfel încât clienții noștri să poată avea o capacitate mai mare susținută pe aceeași amprentă. Desigur, acest lucru ar necesita anumite remanieri și modificări ale centrelor de date moștenite. Pentru că cel nou va fi, să spunem, destul de simplu,
depinde de necesitate și design. Astăzi, semnul de întrebare pentru investitori, ca în orice afacere, este dacă investiția pe care o fac
astăzi este asigurată pentru condițiile viitoare. Deci, dacă îmi proiectez centrul de date și investesc pentru proiectarea tipică așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, va fi suficient pentru nevoile viitoare ale tehnologiilor și afacerii?

Aceasta este întrebarea de 1.000.000 de dolari pe care clienții o pun din când în când. Prin urmare, suntem aici pentru a-i ajuta cu câteva sfaturi despre design, deoarece avem o imagine de ansamblu de la toți marii furnizori de cloud și servicii cunoscuți la nivel global. Avem într-adevăr acel know-how, în special echipa din Zagreb. Toți clienții vizitează Zagrebul și discutăm cu ei soluții și design. Echipa de proiectare definește module prefabricate pentru centre de date. Există mai mult de 200 de persoane, în principal electricieni și ingineri. Adunăm aici invitați din partea marilor companii client și împreună cu ingineri și designeri discutăm și proiectăm, să spunem, forma și soluțiile pentru viitoarele lor centre de date. Încercăm să împărtășim acest know-how cu alți clienți care poate nu au șansa de a-i întâlni pe acești specialiști din echipa noastră și încercăm să ne ajutăm clienții, să le oferim cel mai bun sprijin și cele mai bune soluții prefabricate posibile. Astfel, putem oferi cu adevărat o mare valoare adăugată clienților noștri prin utilizarea soluțiilor prefabricate Vertiv.

IT Channel:Care sunt principalele 3 beneficii pentru o companie, indiferent de industrie, care alege să facă trecerea de la acest centru de date tradițional la cel prefabricat?

Igor Grdić: În primul rând, este timpul de punere în funcțiune. Folosind module prefabricate ești mult mai rapid în construirea centrului de date, iar aceasta este un beneficiu important, viteza de intrare în exploatare.

Apoi, este ceva ce numim scalabilitate. În clădirea tradițională construiți un raft. Construiești clădirea completă de la A la Z și apoi populezi infrastructura interioară pe camere. Dar ți-ai folosit deja o parte importantă din buget pentru o construcție de lucrări civile și apoi trebuie să o populați parțial. Deci, ce se întâmplă dacă afacerea dvs. nu funcționează bine? Cu modelul modular mergeți cu adevărat la ceea ce obișnuiam să spunem „plătiți pe măsură ce creșteți”. Construiți acest lucru cu o capacitate mică de rezervă, apoi atașați mai multe module. Este un model într-adevăr foarte flexibil. Deci, scalabilitate sau flexibilitate, numiți-o cum doriți.

Nu în ultimul rând avem calitatea și controlul. Toate piețele, după cum știu, au într-adevăr dificultăți cu resursele de muncă civilă. Nu mai este la fel de ușor, ca în trecut, să construiești clădirea. Chiar dacă găsești resursele, mă refer la forța de muncă, suferi foarte des pe partea calității. Prin urmare, aceste module sunt produse într-un mediu controlat, totul este pretestat înainte de a fi livrat. Asamblăm toate modulele, le testăm cu clientul într-un test de acceptare în fabrică. Apoi luăm acele module, le demontăm, le pregătim pentru transport, le trimitem la locație și le asamblăm într-o poziție finală. Deci, clientul primește un produs testat, cu o calitate dovedită, în timp ce modelul tradițional este puțin diferit, să spunem.

IT Channel:Ați identificat în tot acest proces de comunicare cu clienții unele concepții greșite despre preferințele lor, lucruri precum temerile pe care aceștia le-a avut înainte de a vedea cum se face totul?

Igor Grdić: Aceste prezentări de soluții prefabricate trebuie să fie ca o mantră, trebuie să le repeți. Vizitele la fabrică sau vizitele de referință la instalări existente sunt revelatoare, atunci clienții își dau seama cu adevărat care sunt avantajele aduse de modulele prefabricate. Nu veți auzi niciodată de la noi cuvântul „container”, deoarece aceste module nu sunt containere. Termenul de container ne duce cu gândul la dimensiuni standardizate, similar cu containerele de transport mărfuri, care sunt un lucru total diferit. Producem o construcție metalică din oțel cu pereții într-o dimensiune care se potrivește unei soluții specifice. Creăm module personalizate.

Dacă îmi permiteți să adaug ceva despre piața românească: cooperăm foarte mult și cu alți furnizori IT, cum ar fi producătorii de servere, iar prin acești parteneri avem acces la companii care nu au atât de multe competențe ca acești mari jucători. Apoi intervenim cu expertiza noastră tehnică și am văzut, de asemenea, din România de astăzi, oameni care întreabă despre aplicațiile de răcire cu lichid. Există unele, să spunem, întrebări timpurii din partea pieței și a companiilor care caută cum să implementeze aceste noi tehnologii în strategia lor. Deci, cred că nu în 2024 cu siguranță, dar în 2024-2025 veți vedea implementări la nivel enterprise.

La acest nivel enterprise, România este o piață puternică. Ceea ce aștept în România este un volum de investiții mai mare pentru ceea ce numim hyperscale. Vorbesc aici despre centre de date cu consum de peste 5 MW.

IT Channel:Este 20 MW limita pentru centrul de date prefabricat?

Igor Grdić: Distingem trei abordări în ceea ce privește centrele de date prefabricate. Primul este ceea ce numim standardizat. Aceasta este de obicei una sau două module combinate, ceea ce numim smart mode max, soluții standardizate pe care le putem construi și livra cu ușurință. Acestea sunt capacitățile mai mici, de la 10 la 12 rack-uri maxim pe un modul, apoi le asamblăm și le livrăm, o afacere cu flux standardizat.

Un modul poate avea de obicei un 180-200 KW în funcție de capacitatea densității. Apoi, avem centre de date complet prefabricate, ceea ce înseamnă că întreaga clădire este realizată din module. Pot fi câteva etaje. Poate fi orice dimensiune doriți. Poate fi de 100 MW. Nu există nicio limitare, așa că uitați de această limită de 20. Nu există nicio limitare, puteți cumula câți megawați doriți, dar înseamnă o cantitate imensă de module și acestea vin cu un cost.

„Dacă mă întrebați pe mine, văd Bucureștiul ca pe un site și un oraș care va avea o creștere semnificativă în industria centrelor de date. Nu la scara marilor piețe, dar cu siguranță va fi un hub de centre de date.”

Dacă mergeți complet modular înseamnă că aveți o clădire – aici mă refer la hiperscalari, nu mă refer la piețele standard enterprise. Dacă aveți un sistem de 3-4 megawați complet modular, acest lucru este încă OK, dacă este mai mult decât atât, dacă este peste 5 megawați, atunci nu are sens din perspectiva costurilor. Pentru că, în acest caz, noul mod de lucru în construcții, fie că este vorba de cel clasic sau de stilul depozit, este mai eficient din punct de vedere al costurilor. Deci, ce facem de fapt? Asta se numește hibrid. Înseamnă că faci clădirea ca un raft și asta poate merge până la gigawați. Veți face clădirea și apoi veți face modulele. Una dintre soluțiile pe care le avem în fabrică se numește modul Power unde aveți UPS-uri, baterii, switch-uri, totul într-un singur modul comun și apoi puteți atașa acel modul de putere la acel raft și aveți o alimentare. Puteți atașa la acel raft unități speciale de răcire a aerului. Este tipic plug and play, iar spațiul rămas este la dispoziția colocatorului/clientului. Aceasta este abordarea hibridă. De ce hibrid? Pentru că înseamnă o parte din clădire, o parte din modularitatea preferată se reunesc și aceasta este cea mai comună abordare pentru centrele mari de date. Acesta este modul în care se fac astăzi marile centre de date. Nu întreaga clădire modulară, nu. Acest lucru face până la maxim 4 MW. Este echilibrul dintre costul clădirii, costul modulelor și, desigur, costul de transport.

IT Channel:Spuneți-ne mai multe despre Vertiv™Power Train și Power Model H2.

Igor Grdić: Acestea sunt soluțiile pe care le plasăm fie sub formă de platformă, așa cum am menționat, fie în cadrul unui modul și încercăm să susținem modularitatea în ceea ce privește răcirea și alimentarea. Vertiv Power Train este de fapt platforma de alimentare, cea pe care am explicat-o deja, deoarece până acum ne-am concentrat în principal pe modulul de alimentare, care este cu pereți și acoperiș, pentru aplicații exterioare, aproape de clădire. Dar dacă cineva ar dori să o aibă în interiorul clădirii, atunci trebuie să fie pe bază de platformă și aceasta este Power Trip. Când vine vorba de H2, acest modul termic, este o soluție ingenioasă sub formă de platformă. Are soluție de răcire cu apă rece printr-un sistem de conducte complex. Există o sursă de răcire în exterior și unități interioare în sala de date, astfel încât această unitate de răcire răcește apa. Apa circulă prin conducte către unitățile interioare și apoi se răcește. Toate aceste conducte sunt extrem de complexe. Am venit cu anumite segmente de conducte și echipamente pe deasupra acestora, pe o platformă. Acum clienții nu trebuie să se gândească la conducte, noi aducem pentru ei modulul complet pe platformă. Dedesubt, pe platformă, se află conductele cu flanșe. Acestea sunt conectate reciproc. Și pe partea de sus a platformei, aveți literalmente echipamentul pentru gestionarea acestora. Aceste unități sunt în mod obișnuit în aer liber, chillerele sunt pe acea unitate și conductele intră în clădire.

Acestea sunt noile soluții de prefabricare, specializate, una pentru aplicații interioare și modularitate, iar cealaltă, H2, pentru soluția cu apă rece. Aveți la dispoziție un răcitor și ansamblul de tubulatură gata de lucru, apoi puteți plasa acest modul lângă clădire și este nevoie doar să îl conectați la conductele din interior.

IT Channel:De ce are nevoie Bucureștiul pentru a deveni un hub de centre de date?

Igor Grdić: Clienții caută un suport bun pentru servicii, stabilitate politică, preț bun pentru energie electrică și o forță de muncă cu know how pentru a opera centrele de date. Și, bineînțeles, de piață. Piața trebuie să fie fie destul de mare, așa cum are România, sau trebuie să aibă o poziție geografică bună pentru dezvoltarea ulterioară, așa cum este cazul Atenei. Acestea sunt elementele modului în care jucătorii globali aleg să intre pe o piață. Dacă mă întrebați pe mine, comunitățile locale și țara însăși ar trebui să recunoască acest lucru și să facă tot posibilul pentru a-i atrage și a investi, deoarece a avea o industrie a centrelor de date în țara dvs. va crește puterea pieței, va dezvolta nivelul de conștientizare și va dezvolta comunitatea. Și dintr-o dată populația voastră tânără va deveni interesată de acest lucru și va dezvolta know-how-ul.

Cred că Bucureștiul este o piață matură și oamenii care vor recunoaște oportunitatea o vor folosi. Și aici, la Zagreb, am avut această oportunitate și profităm de aceasta în prezent. Aș spune că piața românească este o bază foarte bună pentru creșterea investițiilor serioase în industria centrelor de date. Dacă mă întrebați când, aș spune că va începe cel mai probabil în 2024, dar mă aștept la mai multă muncă și mai multă capacitate construită în 2025. Sunt foarte familiarizat cu piața românească. Avem un birou local în București, care acoperă operațiunile de vânzări și service, și un birou local mare al Vertiv în Cluj, despre care știți că este centrul de servicii partajate atât pentru EMEA, cât și la nivel global.

Aștept proiectele serioase sau proiectele mai mari din București sau de oriunde din România, dar cred că va fi Bucureștiul va fi locul în care se vor derula. De îndată ce veți vedea acest lucru și vom participa la aceste proiecte, acela va fi momentul în care biroul Vertiv București va crește. Cu siguranță avem ca și companie un plan de creștere a site-ului din București pe măsură ce va crește afacerea, așa cum facem în alte părți ale lumii pentru a ne sprijini clienții. În momentul de față suntem, să spunem, la capacitatea de care are nevoie piața, pentru că avem parteneri integratori de sisteme cunoscuți, câteva companii românești. Suntem, de asemenea, gata să investim și în București și să construim resursele Vertiv și acolo, în special pe partea de servicii, că putem susține cu succes proiectele.q