În anul 2 la ASE, am avut plăcerea să învăț limbajul COBOL. Pe vremea acceea, COBOL mi s-a părut un limbaj antic, cu o sintaxa complexă și anacronic în raport cu tehnologiile recent lansate în respectiva perioada. Și aveam toate motivele să spun asta. Prima versiune de COBOL a fost lansată în 1960, fiind unul dintre primele limbaje de programare. În fapt, COBOL (Common Business-Oriented Language) a fost un efort comun al industriei IT și al mediului academic pentru a creea un limbaj specific pentru aplicațiile de afaceri. În anii ’50 să dezvolți o aplicație pentru afaceri, cu mijloacele existente atunci, era foarte costisitor (la prețurile de atunci discutam de peste un milion de dolari).

Potrivit Reuters, limbajul COBOL este utilizat în aproape 95 la sută din tranzacțiile ATM. Raportul susține că există încă 220 de miliarde de linii de cod COBOL care sunt utilizate în prezent în producție. Mai înfricoșător este faptul că sistemele COBOL gestionează zilnic 3 trilioane de dolari în burse și diverse afaceri. În cursul crizei COVID, a apărut o cerere imensă de programatori la Oficiile de Forță de Muncă din SUA care nu mai făceau față cererilor de șomaj.

Și să nu aveți vreo îndoială, COBOL și-a dovedit de mult limitele, efortul de a-l schimba fiind însă foarte mare. Totuși nu este o scuză, în special pentru cea mai mare economie din lume, timp de 60 de ani putea fi schimbat acest limbaj arhaic.

În concluzie, dacă vreți un salariu de peste 100.000 USD pe an și vreți să lucrați în SUA, mult succes la învățat COBOL!