BizTech 2012 , evenimentul de business și tehnologie al anului în Transilvania a avut loc în perioada 27-28 septembrie la Hotel Ramada Oradea. La deschiderea evenimentului au participat atât oficialități locale, precum prefectul județului Bihor Claudiu Pop, viceprimarul municipiului Oradea Ovidiu Mureșan, cât și Silviu Hotăran, fostul manager general al Microsoft România.

Pe parcursul celor 2 zile, Oradea a devenit un centru de excelență în business și tehnologie, invitații având ocazia de a afla noile trenduri în materie de inovare și educație, informații despre parteneriatele triple-helix și proiectele de cercetare-dezvoltare, nelipsind nici sesiuni dedicate fiscalității și leadership-ului.

La BizTech 2012 au participat peste 400 de manageri, cadre didactice și oameni de afaceri din Bihor și județele învecinate, precum și o delegație de 80 de invitați din București și alte zone ale țării. În ceea ce privește echipamentele montate în cadrul evenimentului, participanții au avut ocazia de a testa soluții și produse a căror valoare a depășit suma de  150.000 de Cisco , peste 20 de ultrabook-uri performante echipate cu procesoare și software Intel, precum și un bladeSystem HP , evaluat la 100.000 euro.

Totodată, în premieră în Oradea, compania Samsung Electronics România a adus în orașul de pe Crișul Repede primul show-room mobil de tehnologie IT: Samsung IT B2B Road Show. Printre echipamentele care s-au bucurat de succes în rândul vizitatorilor amintim noile game de notebook-uri Samsung seriile 7 și 9, Surface Sur 40 (o masă interactivă multitouch ce recunoaște până la 54 de atingeri simultane), soluțiile de afișaj outdoor, Transparent Display şi CMS – Hospitality TV.

În materie de echipamente ultraportabile, premiera ediției  a fost lansarea laptopului Lenovo ThinkPad X1 din carbon, un echipament care cântărește doar 1,3 kg.

„Ne dorim să ne punem amprenta pe tot ceea ce facem, asta simbolizează logo-ul nostru. Suntem o echipă tânără, dar dedicată și pregătită. Oferim know-how și experiență. Ne motivează găsirea de soluții pentru provocările vieții moderne de afaceri. Cea mai bună carte de vizită este rezultatul muncii noastre. Ne propunem ca aceia care ne vor deveni parteneri să ne aleagă, să legăm o conexiune funcțională între IT și business-ul în care activăm.

Biztech este un mediu de întâlnire cu specialiști în IT, speakeri importanți care au demonstrat prin rezultatele obținute valoarea lor. Ne dorim să fim un catalizator al procesului de inovare, fără inovare nu cred că vom reuși să avem succes.”, a precizat Adina Nicoleta Rada, manager general CG&GC HiTech Solutions.

„Vă asigur că veţi găsi în Consiliul Judeţean cei mai buni parteneri şi cei mai deschişi oameni. Vă mulţumesc că aţi onorat acest eveniment prin anvergura personalităţilor dumneavoastră. Fără îndoială, Oradea, Bihorul era mult mai sărac fără acest eveniment, pentru a cărui organizare vă mărturisesc că am ţinut pumnii încă de când am auzit de la Adina că doreşte să-l provoace. Pot să vă asigur că vom crea câteva proiecte în Bihor, pentru Bihor”, a spus Cornel Popa, Președintele Consiliului Judeţean Bihor.

Organizat pe secțiuni, BizTech 2012 s-a adresat cadrelor didactice din mediile preuniversitare și universitare, pasionaților de tehnologie, administratorilor de rețea și, nu în ultimul rând, managerilor de top și antreprenorilor.

Inovație în educație

Întrucât evenimentul a adus în atenția orădenilor soluțiile și programele dedicate sistemului de învățământ prin parteneriate cu companii precum Cisco, Intel, HP sau Microsoft, rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău a pus accent pe necesitatea unor proiecte de cercetare-dezvoltare în educație.  „Vrem ca Universitatea să devină un mediu antreprenorial, vrem un Bihor puternic, o Oradea puternică. Trebuie să avem astfel de evenimente importante și cu realizări la fel de mari. Nu știu care-i rețeta succesului, nu cred că există neapărat una, însă știu că și universități celebre, precum Stanford încurajează performanța de tip triple helix. Consider că, prin acest tip de eveniment, aveți un cuvânt greu de spus în atragerea companiilor care pot sprijini proiectele de dezvoltare în educație. Vreau să promiteți că nu va fi doar ediția a 2-a, ci vreau să văd și ediția a 3-a”, a concluzionat rectorul Constantin Bungău.

Printre soluțiile dedicate mediului educațional, compania HP a adus în Oradea un bladeSystem care valorează 100.000 de euro. Echipamentul a fost instalat într-o sală a hotelului Ramada, iar invitații au avut posibilitatea de a observa funcționalitățile acestuia în detaliu. De succes în rândul participanților s-au bucurat HP MultiSeat, un echipament adus în premieră în Oradea în cadrul BizTech 2011, precum și soluțiile de storage și wireless & mobile.

Un orădean pentru Oradea!

Silviu Hotăran, cel care a pus bazele companiei Microsoft în România, antreprenor și trainer leader, și-a exprimat admirația față de deschiderea orădenilor spre un eveniment de o asemenea amploare : „Mai mult voi vorbi despre bucurie azi. Mă simt mândru că sunt orădean, mă bucur că sunt la Oradea astăzi, mă bucur să văd atât de mulți participanți la proiectele care vor fi prezentate astăzi, în această sală. Ce entuziasm, ce energie poate avea echipa CG&GC HiTech Solutions  pentru realizarea unui asemenea eveniment”, a concluzionat orădeanul. Pe parcursul celor 2 zile de eveniment, Silviu Hotăran a captat atenția participanților cu prezentări despre leadership și management și cum să devenim lideri mai buni printr-un proiect complex orientat pe obiective.

Tehnologie, fiscalitate și antreprenoriat

De la noile echipamente de tehnologie prezentate în camionul de showroom Samsung, orădenii au aflat detalii despre soluții de colaborare de la Cisco, care sunt noutățile pe care Intel le pregătește pentru următorii ani precum și noutățile în materie de antiviruși oferite de Kaspersky și BitDefender.

Sesiunea dedicată fiscalității și atragerii de fonduri de la stat pentru proiecte de IT&C  a stârnit curiozitatea managerilor din sala hotelului Ramada, sesiunea prelungindu-se cu multe întrebări din partea publicului.

Unul dintre cel mai așteptate momente a fost discursul antreprenoarei Camelia Șucu despre provocările începutului unui nou proiect și ce anume a motivat-o să treacă de la produse de lux la investiții în agricultură și wellness. De asemenea, în cadrul BizTech 2012 omul de afaceri Camelia Șucu și-a anunțat intenția de a investi afaceri în județul Bihor.