Autor: Omar Khan, Director General Microsoft Azure

Gestionarea costurilor IT este esențială în acest timp de incertitudine economică. Pandemia globală provoacă organizații din întreaga lume să reinventeze strategiile de afaceri și să facă operațiunile mai eficiente și mai productive. Mai rapid ca oricând, va trebui să găsiți modalități de a crește eficiența și de a optimiza costurile la nivelul organizației dumneavoastră IT.

Când vine vorba de optimizarea costurilor cloud, organizațiile împart de obicei responsabilitățile între departamentele IT centrale și echipele de workload distribuite. Departamentele IT centrale gestionează strategia și guvernanța globală în cloud, stabilind și auditând politicile corporative pentru gestionarea costurilor. În conformitate cu politica IT centrală, echipele de workload din întreaga organizație își asumă proprietatea completă a aplicațiilor cloud pe care le-au construit, inclusiv gestionarea costurilor.

În această nouă normalitate, dacă sunteți proprietarul unui workload, este de două ori o provocare pentru dvs. și echipele dvs. care își asumă zilnic noi responsabilități de cost, toate în timp ce se adaptează continuu la lucrul într-un mediu cloud. Am creat Microsoft Azure Well-Architected Framework pentru dvs., pentru a vă ajuta să proiectați, să construiți, să implementați și să gestionați sarcini de lucru cloud de succes pe cinci piloni cheie: securitate, fiabilitate, eficiență a performanței, excelență operațională și optimizare a costurilor. Deși ne concentrăm în mod unic pe optimizarea costurilor în articolul de față, vom aborda în curând cele mai bune practici privind modul de echilibrare a priorităților organizației dvs. cu ceilalți patru piloni ai cadrului, pentru a implementa workload-uri de înaltă calitate și bine proiectate.

Prin urmare, cum vă poate ajuta Azure Well-Architected Framework, ca proprietar al unui workload, să vă optimizați costurile aferente acestuia?

Cele patru etape ale optimizării costurilor

Azure Well-Architected Framework oferă îndrumări complete pentru optimizarea costurilor pe parcursul a patru etape: proiectare, furnizare, monitorizare și optimizare.

Etapa de proiectare acoperă planificarea inițială a arhitecturii workload-ului și modelul de cost al acestuia, inclusiv:

 • Definirea clară a cerințelor.
 • Estimarea costurilor inițiale.
 • Înțelegerea politicilor și constrângerilor organizației dvs.

Odată ce etapa de proiectare este finalizată, treceți la etapa de furnizare, unde alegeți și implementați resursele care vă vor compune workload-ul. Există multe considerații și compromisuri care afectează costurile în această etapă, cum ar fi ce servicii să alegeți și ce SKU-uri și regiuni să selectați.

După ce ați furnizat resursele, în următoarea etapă, monitorizarea, urmăriți cu atenție workload-ul, modul în care este utilizat și cheltuielile totale. Aceasta include activități precum:

 • Crearea rapoartelor de cheltuieli pe baza etichetelor.
 • Efectuarea împreună cu echipa dvs. a unor analize periodice asupra costurilor.
 • Răspunsul la alerte, de exemplu, atunci când vă apropiați de o anumită limită de cheltuieli sau ați detectat o anomalie în cheltuieli.

În cele din urmă, treceți la ultima etapă, optimizarea, în care veți face workload-ul mai eficient prin tehnici precum:

 • Redimensionarea resurselor subutilizate.
 • Utilizarea instanțelor rezervate pentru workload-uri consistente și de lungă durată.
 • Utilizarea ofertelor de licențiere pentru beneficii din punct de vedere al costurilor.
 • Reevaluarea alegerilor inițiale de proiectare, de exemplu, nivelul de stocare și magazinul de date.

Etapele inițiale de proiectare și furnizare se aplică, în general, noilor workload-uri pe care intenționați să le dezvoltați. Ultimele două, monitorizarea și optimizarea, conțin îndrumări orientate în principal către workload-urile pe care le-ați implementat deja și care rulează în cloud.

Dacă sunteți ca majoritatea proprietarilor de workload-uri, probabil că vă întrebați acum, ce pot face pentru a avea cel mai mare impact asupra costurilor workload-urilor existente?

Tehnici cu impact ridicat pentru optimizarea costurilor workload-urilor existente

În timp ce fiecare etapă de optimizare a costurilor contribuie în mod semnificativ la eficiența generală a costurilor, în calitate de proprietar workload care întreprinde o inițiativă de optimizare a costurilor, probabil că veți dori mai întâi să examinați ultimele două etape ale Azure Well-Architected Framework pentru workload-urile existente: monitorizare și optimizare. Vă oferim mai multe instrumente pentru a vă ajuta în aceste etape. În primul rând, există Microsoft Azure Well-Architected Review, pe care îl puteți utiliza pentru a evalua workload-urile pe cei cinci piloni ai Well-Architected Framework, inclusiv optimizarea costurilor. Well-Architected Review oferă o viziune holistică a optimizării costurilor pentru workload-urile implementate și recomandări care pot fi puse în practică pentru a vă ajuta să vă optimizați workload-urile. În plus, instrumente precum Azure Advisor și Azure Cost Management and Billing vă oferă analize de costuri și îndrumări de optimizare pentru a vă ajuta să atingeți eficiența costurilor de care aveți nevoie.

Utilizând aceste instrumente și făcând referire la cadrul în sine, veți găsi multe oportunități de monitorizare și optimizare pentru workload-urile dvs. existente. În general, acestea tind să se încadreze în patru categorii cu impact ridicat: creșterea gradului de conștientizare a costurilor, eliminarea risipei din cloud, profitul de pe urma ofertelor de licențiere și modernizarea arhitecturii workload-urilor.

Creșterea gradului de conștientizare a costurilor

În calitate de client, aceasta înseamnă îmbunătățirea vizibilității costurilor și a responsabilității. Creșterea gradului de conștientizare a costurilor începe cu implementarea bugetelor pentru workload-uri și practicile operaționale pentru a impune aceste bugete, cum ar fi:

 • Etichetați pentru a defalca costurile în funcție de valorile etichetei, astfel încât să puteți extrage rapoarte cu ușurință.
 • Alerte pentru a fi avertizat, în calitate de proprietar al bugetului, când vă apropiați de anumite praguri de cheltuieli.
 • Recenzii periodice pentru a consolida cultura echipei dvs. de gestionare a costurilor.

Deși s-ar putea să nu vă reducă imediat factura pentru cloud, creșterea gradului de conștientizare a costurilor este o bază necesară care vă va oferi informații critice care vă vor fi utile mai târziu.

Eliminarea risipei din cloud

Aici începeți să vedeți cu adevărat eficiența costurilor și evitarea costurilor. Aceasta poate include tehnici de optimizare a costurilor, cum ar fi:

 • Închiderea resurselor neutilizate.
 • Dimensionarea corectă a resurselor subutilizate.
 • Folosirea autoscalării și opririi automate pentru flexibilitatea și scalabilitatea resurselor.

Pentru mulți clienți, cel mai rapid impact financiar va fi resimțit prin eliminarea risipei din cloud.

Profitați de ofertele de licențiere

Azure are mai multe oferte de licențiere care pot oferi avantaje semnificative din punct de vedere al costurilor pentru workload-urile dvs.:

 • Azure Hybrid Benefit vă permite să aduceți în Azure și să salvați licențele locale Windows Server și SQL Server cu Software Assurance activ, precum și abonamentele dvs. Linux.
 • Azure Rezervations vă permit să cheltuiți mai puțin în funcție de rata pay-as-you-go atunci când vă angajați să utilizați resursele Azure pe o perioadă mai lungă.

Ofertele de licențiere pot contribui în mod substanțial la reducerea costurilor cloud și de multe ori pot reprezenta o oportunitate excelentă pentru colaborări între echipele IT centrale și cele de workload.

Modernizarea arhitecturii volumului de lucru

În timp ce s-ar putea să ezitați să revizuiți arhitectura volumului de lucru, modernizarea aplicațiilor dvs. utilizând cele mai noi servicii și designul nativ în cloud vă poate crește substanțial eficiența din punct de vedere al costurilor. De exemplu, vă recomandăm:

 • Să revizuiți deciziile inițiale de arhitectură și proiectare. Căutați și găsiți o modalitate mai rentabilă de a vă îndeplini obiectivele, cum ar fi alegerea depozitului de date sau a nivelului de stocare.
 • Să evaluați tipurile de servicii Azure pe care le folosiți. Explorați și aflați dacă alte SKU-uri sau alte tipuri de servicii, cum ar fi PaaS sau serverless, ar putea să vă ofere avantaje din punct de vedere al costurilor, satisfăcând în același timp nevoile workload-urilor dvs.

Aflați cum să începeți să vă optimizați costurile în Azure

În întreaga lume, în acest moment dificil, organizațiile simt o presiune crescută pentru a-și gestiona și optimiza costurile în cloud și a funcționa cât mai eficient posibil. Aflați mai multe despre cum puteți începe vizionând seria de video-uri Start optimizing your Azure costs | Cost Optimization de pe Channel 9