Trăim într-o societate în continuă schimbare, iar inovația stă la baza acestei dinamici care de cele mai multe ori ne ia prin surprindere. Pentru a putea supraviețui în acest context, trebuie să profităm de fiecare oportunitate care apare pentru a ne reinventa. Am stat de vorbă cu doi dintre speakerii de la How to Web 2014 și am aflat mai multe despre modul și viteza cu care se schimbă lumea în zilele noastre.
Aceste schimbări au loc într-un timp foarte scurt și cu toții suntem conștienți de beneficiile și efectele lor. „O simplă privire aruncată acestor transformări te ajută să înțelegi cât de repede se mișcă totul. Social Media reprezintă un element care a transformat modul în care comunicăm, împărtășim informații. Acesta este doar primul pas pe un lung drum. Mediul este foarte dinamic, iar Social Media ne ajută să ne menținem conectați. Aceasta reprezintă puterea distribuției, ciocnirea dintre două generații, dintre două viziuni. Trebuie să înțelegem că aceasta este realitatea. Cineva născut astăzi va vedea altfel lumea și nici nu ne putem imagina nivelul la care se va ajunge,” declară Paul Papadimitriou, Innovation Strategy.
Unul dintre domeniile arhiprezente în viețile noastre, care este privit și ca unul dintre pionii pe care se construiește societatea viitorului, este acela al mobilității, zona de Mobile. Dezvoltarea lui și inovațiile care au loc aici produc schimbări semnificative în viețile noastre. „Zona de Mobile are un impact impresionant asupra transformării societății actuale. Un bun exemplu îl reprezintă alegerile democratice, acolo unde modul de implicare al cetățenilor s-a schimbat, acolo unde ei sunt mult mai activi, iar acest lucru a putut fi observat chiar și în România. (n.r. How to Web 2014 s-a desfășurat imediat după turul 2 al alegerilor prezidențiale de pe 16 noiembrie 2014) La fel, metodele de plăți și modul în care are loc achiziția de bunuri se schimbă. Divertismentul este o altă zonă unde se observă schimbări majore, unde artiști importanți au fost descoperiți pe Youtube. Are loc o democratizare a accesului publicurilor la informație și la piețe, acum fiecare dintre noi are oportunitatea de a ajunge la succes. Acestea sunt efectele transformărilor și inovațiilor în zona Mobile,” declară Chris Chabot, Digital Inovator.
În acest context, tot mai mulți se gândesc să pornească pe calea antreprenoriatului, să își pună în practică ideile, cu speranța că vor sparge barierele și își vor îndeplini visele. Ce ar trebui să știe înainte să se avânte în acest univers? „Atunci când te uiți la start-up-uri de succes, toate au un numitor comun: antreprenorii au căutat în viețile lor o problemă și au rezolvat-o cu ajutorul tehnologiei. Calea spre succes nu este să îți alegi o companie și să produci aceleași lucruri ca și ea, să rezolvi o problemă pe care nu o ai. Trebuie să vii cu modalități mai bune, mai eficiente de a face lucrurile. Așa vei reuși să ajungi la succes,” continuă Chris Chabot.
„Nu putem ști cum va arăta viitorul. Ce putem, însă, observa este că valoarea muncii ca resursă scade din ce în ce mai mult, iar valoarea ideilor crește surprinzător de mult. De aceea, mulți se tem de dispariția joburilor permanente, că sarcinile lor vor fi realizate în viitor de computere și alte dispozitive. Dar ei nu sunt conștienți de faptul că acestea nu le pot înlocui creativitatea, nu pot conecta punctele de care vorbea Steve Jobs. Steve Jobs este și un bun exemplu pentru o persoană care a văzut întregul, nu părțile componente. Calea spre succes este să înveți să fii curios, să își dezvolți creativitatea. Sistemul de învățământ trebuie să înțeleagă acest lucru, că viitorul nu este în conformitate, ci în creativitate,” a adăugat Paul Papadimitriou.
Cam așa stau lucrurile în prezent. Nu știm cum va arăta viitorul, dar putem bănui. Conectivitatea, creativitatea, mobilitatea, inovația reprezintă premise pe care se construiește societatea viitorului. Depinde de noi cum vom jongla cu aceste elemente, cum ne vom lăsă pe mâna imaginației pentru a ne transforma, pentru a ne reinventa.
Ștefania Dinu