IBM si APIS IT Ltd., companie ce furnizeaza servicii strategice, profesionale si de implementare publicului si organizatiilor din sectorul guvernamental ale Republicii Croatia, au anuntat astazi dezvoltarea unei noi infrastructuri IT care va moderniza livrarea de servicii guvernamentale catre cetatenii Croatiei.

Noul proiect guvernamental ’’eGradani’’ (e-Cetateni) va beneficia  din plin de infrastructura IT de la IBM bazata pe mediul mainframe care va permite accesul mai rapid si mai sigur la serviciile guvernamentale.

Cetatenii croati vor avea optiunea de a accesa o casuta postala virtuala e-Cetatean in care pot receptiona o gama larga de informatii de la diferite institutii publice intr-un singur mediu unificat. De exemplu, pot fi informati despre data expirarii pasaportului, termenele limita de plata a taxelor, programul de vaccinare al animalelor de companie, statusul asigurarii si multe alte sarcini care, in mod normal, necesitau deplasarea la sediile diferitelor ministere sau accesarea unor website-uri diferite. Prin folosirea aplicatiei mPretinac, cetatenii pot alege, deasemenea, sa primeasca mesajele si informatiile si pe dispozitivele lor mobile inteligente avand posibilitatea de a primi alerte in timp real pentru fiecare mesaj nou  primit.

“Cel mai mare avantaj al noului sistem este acela ca face viata mai usoara pentru cetatenii croati, economisind  astfel timp pentru ca nu vor mai fi nevoiti sa mearga la ghiseele institutiilor publice”, a declarat Danijela Marovic, Managing Director, Business Operations, APIS IT. “Cu o singura parola si un nume de utilizator este posibil acum sa “navighezi  online intre institutiile publice”. Cetatenii pot folosi site-ul securizat pentru a descarca documente precum certificatele de nastere sau de casatorie, isi pot selecta un medic sau pot alege unde vor sa mearga la vot. Sistemul poate accesa chiar si fisierele scolii si, astfel, sa permite parintilor sa urmareasca progresul facut de copii la scoala.

“Acest proiect pe termen lung furnizeaza nucleul infrastructurii de comunicatii si de securitate pentru implementarea solutiilor guvernamentale mobile,  si permite integrarea informatiilor importante si a aplicatiilor din diferite departamente guvernamentale.”, a declarat Zdravko Dragicevic, Managing Director IT Operations, APIS IT. “Platforma robusta a mainframe-ului ne va permite sa transferam serviciile de eGovernment selectate direct pe o platforma mobila, ceea ce va permite un mediu de lucru flexibil si va oferi cetatenilor accesul oricand si de oriunde la serviciile publice. Estimam ca eficienta noastra operationala va creste odata cu utilizarea celei mai fiabile si mai sigure platforme de pe piata.”

Sistemele IBM mainframe sprijina Guvernul Croat in standardizarea datelor esentiale despre cetateni si companii.  Multe  registre vor fi integrate in sistem  impreuna cu alte departamente incluzand sistemele informatice ale Ministerului Finantelor si ale Ministerului Administratiei Publice. Ca rezultat al acestei integrari, numeroase procese guvernamentale pot fi optimizate, incluzand registrele pentru taxe, nasteri, decese si asistenta sociala.

Noua infrastructura IT, bazata pe servere IBM z12EC 703, ajuta securizarea informatiilor confidentiale si asigura interconectivitatea si interoperabilitatea  intre agentiile guvernului Croat, cetateni si organizatiile europene. Totodata sprijina modernizarea si simplificarea relatiilor cu cetatenii si accelereaza procesul de integrare a Croatiei in sistemele Uniunii Europene (UE).

“Croatia recunoaste importanta comunicatiilor online in furnizarea de servicii publice eficiente, si IBM a colaborat cu guvernul Croatiei pentru implementarea strategiilor de eGovernment si mGovernment”, a sustinut Damir Zec, Country Sales Leader, IBM Croatia. “Prin acest parteneriat cu APIS IT, am pus pus bazele unei infrastructuri nucleu care asigura un mediu  fiabil si sigur de procesare a unor volume mari de date si de tranzactionare, permitand, totodata, un acces facil la serviciile guvernamentale.”

Pentru mai multe informatii despre IBM Sistem vizitati ibm.com/

 

Sursa foto: http://auditeam.ro/