Banca Națională a Moldovei a selectat compania IBM pentru suport în dezvoltarea unui mediu cloud care să susțină o infrastructură desktop virtuală pentru cei 100 angajați. Pentru a putea  deservi toți clienții săi din întreaga țară și pentru a răspunde în avans la schimbările și reglementările tot mai rapide din piață dar și cerințelor clienților pentru servicii noi, Banca Națională a Moldovei are nevoie să gestioneze diferite tipuri de procese informatice – de la tranzacții financiare la rularea unor instrumente de analiză complexe care necesită capacități desktop virtuale 3D.

Banca a cooptat IBM pentru a furniza o soluție care să genereze analize, să ofere o mai mare capacitate de utilizare a sistemului, disponibilitate și flexibilitate, fără a crește spatiul dedicat infrastructurii, păstrând în același timp costurile sub control.

Soluția de infrastructură IT oferită de IBM este bazată pe System x și va crește flexibilitatea băncii, va simplifica gestionarea înregistrărilor financiare și va îmbunătăți serviciul clienți.

Soluția IBM implementată utilizează următoarea gamă de componente: software Citrix pentru desktop virtual, servere IBM System x iDataPlexdx360 M4, plăci grafice NVIDIA GRID K2 și mai multe tipuri diferite de terminale, atât terminalul Wyse T10 cât și dispozitivul NComputing N500 care rulează un desktop virtual. Toate aceste componente sunt adecvate pentru accelerarea proceselor grafice pentru a susține cerințele clientului pentru un timp de răspuns mai rapid și în timp real la accesarea aplicațiilor precum Bloomberg, Reuters, Eviews, Matlab, navigarea rapidă pe Internet și redarea video, precum și derularea rapidă a aplicațiilor de tip Office.

Analiștii financiari necesitau afișarea informațiilor bursiere la înaltă rezoluție si efectuarea de calcule estimative fără a fi necesare cheltuieli suplimentare de întreținere și management ale unei stații de lucru performante, și fără a exista limitări generate de o performanță scăzută caracteristice soluțiilor tradiționale de desktop virtual. Pentru puterea de calcul foarte mare necesară soluțiilor de analytics, imagistică și simulări sunt folosite serverele IBM iDataPlex dx360 M4. Acesta este un server de înaltă performanță, de mici dimensiuni cu o putere crescută și eficiență de răcire pentru a minimiza costurile găzduirii sale în centrul de date. Acest sistem este conceput pentru a fi ușor de instalat, integrat, exploatat și gestionat.

“Companiile din sectorul financiar au nevoie de soluții personalizate pentru a susține inovația și pentru a crește eficiența proceselor și a produselor furnizate”, a menționat Valeriu Nistor, Country Director, IBM România. “Serviciile oferite de IBM susțin reducerea costurilor operaționale și simplifică managementul sistemelor bancare”.

Soluția implementată de către IBM permite virtualizarea hardware a unității de procesare grafică (GPU), astfel încât mai mulți utilizatori virtuali pot  partaja o singură unitate. Această funcție extinde gama de utilizatori finali care pot primi asistență în timp ce rulează aplicații vizuale complexe, interactive, utilizând facilitățile unității de procesare grafică. Pe lângă aspectele menționate, banca va beneficia de virtualizare desktop cu întreținerea simplificată, configurare centrală pentru utilizatorii finali care vor reduce costurile de operare. În plus, banca va avea costuri mai mici per total, și o mai mare securitate a informațiilor bancare confidențiale.

“Cu un desktop virtual ce beneficiază de o grafică îmbunătățită, utilizatorii noștri sunt în măsură să finalizeze rapid sarcinile lor de afaceri. Banca beneficiază de implementarea tehnologiei de desktop virtual ușor de întreținut și cu o configurare centrală pentru utilizatorii finali, care reduce costurile operaționale. Alte beneficii de afaceri includ o perioadă mai lungă de timp de amortizare, cost total mai mic și o mai mare securitate a informațiilor bancare confidențiale. Am ajuns la concluzia că aceasta este o soluție de afaceri benefică pentru a susține operațiunile bancare în curs de desfășurare “, a declarat Radu Gagea, Directorul Departamentului Tehnologii Informaționale, Banca Națională a Moldovei.