Raportul Anual de Securitate al PandaLabs

–  Troienii continuă să fie cea mai răspândită ameninţare malware
–  China, Thailanda şi Taiwan sunt cele mai afectate ţări din lume
–  Furtul de date, social media şi de război-cibernetic sunt in top
–  Raportul complet este disponibil pe
http://press.pandasecurity.com/press-room/reports/

PandaLabs, laboratorul  antimalware al  Panda Security, si-a lansat Raportul de Securitate Anual, care dezvaluie detalii extrem de interesante despre acest an in care furtul de date, atacul retelelor de socializare si razboiul cibernetic au cote maxime. Conform raportului, creearea de malware a batut un nou record in materie cu o valoare de 26 de milioane de noi mostre puse in circulatie, adica aproape o treime din totalul de malware existent si detectat de catre companii (88 de milioane).

Aceste cifre arată capacitatea criminalilor cibernetici de a automatiza crearea de noi variante de malware, evidenţiate de numărul mediu de noi ameninţări create şi lansate în fiecare zi, crescând de la 63000 la 73000 anul trecut. Panda Security prin intermediul  Collective Intelligence, un sistem propriu bazat pe  cloud, care detectează automat, analizeaza si clasifica 99.4 la sută din totalul de malware primit, lăsând doar 0,6 la sută, să fie tratate in sistem  manual.

În noiembrie 2011, PandaLabs a anunţat că datorita Collective Intelligence s-a  ajuns la un punct de reper istoric de 200 milioane de fisiere  prelucrate iar  acest număr a crescut  deja la 210 milioane in prezent.

Malware

În 2011, troienii au dominat peisajul amenintarilor mai mult decât oricând înainte. Întrucât în 2009, troienii totalizau  pana la 60 la suta din totalul malware-ului, procentul a scăzut la 56 la sută în 2010. Cu toate acestea, anul trecut procentul a sarit pana la 73 la sută, astfel că trei din fiecare patru tulpini de malware nou creat au fost troieni, urmate de viruşi (14.24 la sută) şi viermi (8.13 la sută).

Ţările ce conduc in lista cu cele mai multe infectari  sunt din nou Thailanda, China şi Taiwan, cu 60, 56 si respectiv 52 la suta computere infectate. Acestea sunt de fapt singurele ţări care depăşesc  media de 38.49 %  la nivel mondial.

2011: Anul atacurilor cibernetice, social media si al razboiului cibernetic

Raportul oferă o vedere generală asupra  celor mai importante evenimente în domeniul securităţii informatice din 2011. Sony a suferit atac masiv, ceea ce a dus la furtul datelor personale a peste  100 de milioane de utilizatori. Aceasta   este, probabil, cea mai mare bresa de   securitatea a Internetului  inregistrata vreodata, în timp ce jocul video, folosit de 35 milioane de oameni, a fost, de asemenea, compromis de către hackeri.

Site-urile de reţele de socializare, în special Facebook şi Twitter, joacă un rol vital în viaţa utilizatorilor de internet şi sunt pe larg incluse în raport. In anul 2011 am asistat la lansarea unui serviciu social nou in  mass-media în încercarea de a rivaliza cu  Facebook: Google+. În ciuda creşterii rapide a numarului de utilizatori ai acestuia, cu mai mult de 25 de milioane inregistrati in doar cateva saptamani, Google + este încă departe de concurentul său direct, Facebook, ceea ce îl face mai puţin vizat de catre  infractorii cibernetici.

De asemenea razboiul cibernetic a crescut in intensitate pe parcursul anului  2011. Numărul de atacuri cibernetice s-a înmulţit peste tot în lume, fapt ce afectează atat  guvernele cat  şi partenerii acestora, cum ar fi de exemplu  producatorii de armament. Pe langa aceasta  privire de ansamblu a cele mai importante evenimente în domeniul securităţii informatice, Raportul de Securitate anual 2011, dezvaluie de asemenea   prognozele si tendinţele de viitor pentru 2012.

Raportul complet este disponibil  pe: http://press.pandasecurity.com/press-room/reports/.