Platforma  globală de schimb de criptomonede Binance a lansat raportul său semestrial care detaliază starea de sănătate a industriei. Lansat la sfârșitul primului semestru al 2023, raportul de 120 de pagini acoperă verticale-cheie din industrie, inclusiv Bitcoin și layer-1s; layer-2s; monede stabile; DeFi; și NFT-uri. De asemenea, analiza examinează jocurile, metaversul, finanțarea și adoptarea instituțională.

Raportul cuprinzător de la jumătatea anului dezvăluie stadiul adoptării, utilizării și inovației în fiecare categorie majoră. Analiza conținută în raportul semestrial al Binance oferă un argument convingător pentru ca industria să fie într-o stare de sănătate mai bună decât se aștepta, formând o bază solidă pentru creșterea în semestrul al doilea și în 2024.

Principalele concluzii includ:

  • Capitalizarea totală a pieței a crescut cu 30% de la an la an, închizându-se la 1,17T USD pe 30 iunie.
  • Dominația Bitcoin a încheiat semestrul la cel mai înalt nivel din aprilie 2021, în timp ce corelația sa cu TradFi este acum la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.
  • În ciuda unei scăderi de 7% a valorii de piață globală a monedelor stabile, USDT a înregistrat o creștere cu 26% a cotei de piață în ultimul an (YtD).
  • Liquid staking a devenit cel mai mare sector DeFi.

Raportul evidențiază valori care nu sunt imediat evidente pentru comercianții zilnici, dar a căror creștere poate fi interpretată ca pozitivă. De exemplu, volumul de tranzacționare a Bitcoin a crescut cu 185% YtD, în timp ce tranzacțiile în rețea au crescut cu 58% și taxele medii cu 143%. Această creștere a utilizării rețelei a fost parțial atribuită creșterii Ordinalelor care permit crearea și tranzacționarea NFT-urilor în rețeaua Bitcoin.

În mod esențial, hashrate-ul folosit pentru a securiza blockchain-ul Bitcoin a crescut, de asemenea, cu 40% YtD, cu dificultatea de minare crescând în concordanță, cu 43%. În timp ce analiza în lanț a fost utilizată intens în raportul de la jumătatea anului al Binance, acesta extrage și date din alte surse, inclusiv analiza sentimentelor. Indexul Bitcoin Fear & Greed s-a dublat din ianuarie, arătând o încredere crescută a comercianților.

Dintre celelalte L1 profilate în raport, Solana a înregistrat cea mai puternică creștere a capitalizării bursiere în prima jumătate a anului. BNB Chain are cea mai bună performanță a rețelei YtD, înregistrând o creștere de 113% a tx-ului zilnic față de 48% a Ethereum. Aceeași evoluție apare și la adresele active, 118% față de 63%. Progresele Avalanche pe subrețele și noile modele de securitate partajată ale Cosmos sunt, de asemenea, evoluții interesante.

Una dintre cele mai mari povești ale anului prezentate în raportul de la jumătatea anului este creșterea liquid staking și apariția LSTfi (amalgamarea token-urilor lichide de staking și DeFi), unde acesta din urmă a cunoscut o creștere rapidă de 460% a valorii totale blocate din aprilie. Raportul Binance H1 profilează, de asemenea, sectorul L2 în detaliu, creșterea zkEVM-urilor și tranziția viitoare a Polygon la Polygon 2.0 fiind punctele esențiale. Sectoarele emergente sunt, de asemenea, discutate în detaliu, inclusiv creșterea L3-urilor: lanțuri specifice aplicației care se conectează la stratul 2 existent.

Pe lângă revizuirea dinamicii pieței principalelor stablecoins, raportul examinează concurenții emergenti care au câștigat cotă de piață în 2023. Aceștia includ USDD, crvUSD, GHO și LUSD, iar capitalizarea pieței celui din urmă este în creștere cu 54% YtD.

În aproape fiecare verticală analizată de Binance, industria cripto a înregistrat o creștere impresionantă în primul semestru. În DeFi, utilizatorii au crescut cu 43% YtD și chiar și volumele NFT au crescut, comparativ cu S2 2022, în ciuda scăderii prețurilor minime. În ceea ce privește strângerea de fonduri, Binance raportează că primele 10 fonduri au strâns un total de 3,6 miliarde de dolari în primul semestru. Există, de asemenea, dovezi ample care susțin adoptarea instituțională, inclusiv teste semnificative care implică CBDC-uri, proiecte de tip blockchain pentru întreprinderi și apariția activelor on-chain din lumea reală.

Raportul se încheie pe o notă optimistă: „Piața a beneficiat în mare măsură de sezonul „Bitcoin ETF”, impulsionând noua dinamică, deoarece Bitcoin a urcat la noi maxime pentru anul acesta, contribuind la creșterea încrederii investitorilor. Pe măsură ce ne angajăm în a doua jumătate a anului, așteptăm cu nerăbdare să vedem noi inovații, o mai mare adoptare și un viitor și mai luminos.”

Raportul poate fi accesat la: https://research.binance.com/en/analysis/half-year-2023