Despre cloud computing se vorbește, cel mai adesea, ca despre o tehnologie. Cu toate acestea, este de fapt o schimbare semnificativă a modelelor economice și de business tradiționale, ce poate duce la economii de costuri semnificative. Iar aceste reduceri de costuri se realizează prin utilizarea rațională a resurselor „configurabile” puse la dispoziția utilizatorilor de sistemele de cloud computing (reţele, servere, capacități de stocare, aplicaţii, servicii, etc). De altfel, caracteristica esențială a cloud-ului o reprezintă tocmai punerea în comun a acestor resurse pentru a deservi mai mulți clienţi în același timp, cu resurse fizice şi virtuale diferite, alocate și realocate dinamic, în funcţie de cererile fiecărui utilizator. Iar sistemul de livrare și de plată este asemănător celui utilizat de distribuitorii de gaz, apă sau energie electrică: plătești cât consumi.

Implementarea corectă a unei soluții de cloud poate aduce, conform unor studii realizate de Institutul Național de Standarde și Tehnologie al Statelor Unite, o scădere a costurilor legate de resursele IT cu 50 până la 67 de procente. Aceasta pentru că utilizând cloud computing, scăpați de problema licențelor, a personalului specializat, a upgrade-urilor, etc.

Un alt studiu, realizat de această dată la nivelul mai multor state europene și solicitat de Google, a arătat că 93% din factorii de decizie în domeniul financiar consideră că în următorii ani cloud computing-ul va fi extrem de important pentru succesul afacerilor lor. Două treimi din managerii intervievați afirmă că cloud-ul conduce la creșterea contribuției departamentului IT la strategia corporativă, iar aproape 70% sunt siguri că datorită cloud-ului va crește capacitatea de inovație a departamentelor IT. În plus, 94% dintre directorii chestionați au precizat că cloud computing-ul aduce beneficii măsurabile afacerilor lor.

BITSoftware este primul furnizor român care oferă posibilitatea de a utiliza sisteme integrate de gestiune a afacerii în cloud. Ediția Cloud a SocrateOpen ERP&CRM este disponibilă atât în cloud-ul public (Amazon EC2 Cloud) cât şi în cloud-ul privat (IBM SmartCloud Enterprise sau infrastructuri cloud private), și înlocuiește modelul de licenţiere tradiţional scump cu un abonament anual mult mai ieftin, plătit pe utilizator.

In completarea soluțiilor ERP care pot fi utilizate în cloud, BITSoftware vă oferă acces și la cea mai cunoscută şi utilizată suită de aplicaţii online de comunicare şi colaborare, Google Applications, care aduce companiilor beneficii imense legate de micşorarea costurilor şi eficientizarea activităţii. Google Apps înseamnă o serie de instrumente precum Gmail, Gtalk, Google Calendar, Google Documente, Google Grupuri şi Google Site-uri, livrate la pachet, şi cu ajutorul cărora vă reduceţi costurile IT şi vă ajutaţi angajaţii să colaboreze eficient.