Cantitatea de malware ce are ca tinta SO Google Android a explodat in ultimele luni, volumul inmultindu-se de cinci ori fata de luna iulie, conform unei comunicari a Juniper Networks.

Cantitatea de aplicatii infectate pentru Android nu pare sa scada, a spus Dan Hoffman, analist de securitate al firmei din Juniper.

“Avem de-a face cu un amestec de eforturi, pe de o parte din partea comunitatii de hackeri care creaza malware foarte similar cu eforturile organizate pe partea de PC, si pe de alta parte din partea unor oameni care sunt din ce in ce mai isteti, si reusesc sa ascunda cumva continut malitios intr-o aplicatie,” a spus Hoffman intr-un interviu.

Conform cercetarilor Juniper, numarul de mostre de malware Android — fiecare definind o parte diferita a unui cod de atac, sau o varianta a unuia descoperit mai demult – a crescut cu 472% din iulie 2011. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in septembrie si octombrie.

“Am vazut o crestere exponentiala in ce priveste malware-ul Android pe parcursul ultimelor cateva luni,” au sus cei de la Juniper intr-o postare pe blog, ce insoteste raportul oficial al companiei privind amenintarile.

Principalele amenintari raman aplicatiile malitioase create intentionat de catre infractori, adese versiuni piratate ale unor aplicatii legitime, plantate apoi fie in Google Android Market sau pe site-urile alternative de download, populare mai ales in Asia.

“Aceasta este in mod clar amenintarea acum,” a spus Hoffman, care a adaugat ca strategia hackerilor ar putea continua pe termen nedefinit.

Aceasta se datoreaza faptului ca Google nu controleaza ce aplicatii pot fi instalate pe dispozitivele mobile Android, la fel ca si Apple cu tehnologiile pentru aplicatiile pentru sistemul de operare iOS, si asttfel aplicatiile tertelor parti pot fi descarcate. Nici Google nu verifica aplicatiile ce ajung la Android Market.

Pentru mai multe informatii accesati:
http://www.computerworld.com/s/article/9222015/Android_malware_explodes_jumps_five_fold_since_July?taxonomyId=15