Autoritatile federale investigheaza un raport conform caruia hackerii au reusit sa inchida de la distanta o pompa a unei hidrocentrale din centrul Illinois saptamana trecuta, in ceea ce ar putea fi primul cyber-atac asupra unui sistem industrial din SUA.

Incidentul din 8 noiembrie a fost descris intr-un raport de o pagina, emis de catre Illinois Statewide Terrorism and Intelligence Center, dupa spusele lui Joe Weiss, un expert in protejarea infrastructurii de cyber-atacuri.

Investigatorii cred ca hackerii au intrat fortat in retea folosind date furate de la o companie al carei nume nu a fost precizat, dar care produce software pentru a controla sisteme industriale, a spus Weiss intr-o convorbire telefonica.

“Rapoartele sistemului informational au fost verificate si a reiesit ca atacul a fost declansat de pe un computer din Rusia” a mai spus Weiss. Purtatorul de cuvant al politiei statale din Illinois,  Monique Bond a refuzat sa comenteze.

FBI-ul studiaza de asemenea situatia, a spus purtatorul de cuvant al DHS, Peter Boogaard.

“In acest moment nu exista date care sa indice un risc pentru infrastructura critica sau o amenintare la siguranta publica,” a spus el, refuzand sa mai dezvolte subiectul.

Mai multe semnalari din media indica tinta atacului in Springfield, capitala Illinois. Oficialii au negat afirmatia, insa nu au indicat locatia precisa a hidrocentralei. Purtatorul de cuvant al FBI in aceasta privinta nu a putut fi contactat.

Citand din raportul de o pagina, Weiss a spus ca nu este clar daca alte retele au fost atacate ca rezultat al scaparii producatorului american de software. A spus ca producatorul acelui software pastreaza datele de login in retea ale clientilor sai, pentru ca angajatii sai sa poata oferi suport acelor retele.

Angajatii hidrocentralei din Illinois au observat in data de 8 noiembrie probleme cu Supervisory Control and Data Acquisition System (SCADA), care administreaza sistemul de aprovizionare cu apa, si a reiesit ca o pompa de apa fusese afectata, a spus Weiss.

“Nu se cunoaste numarul de date si parole ale userilor SCADA obtinute de la compania de software sau daca celelalte sisteme SCADA au fost atacate ca rezultat al furtului,” a mentionat Weiss.

Pentru mai multe informatii accesati: http://www.foxnews.com/scitech/2011/11/18/us-investigates-potential-cyber-attack-on-water-system/#ixzz1eFLnxiwN