Canon Europe, lider mondial în soluții de imagistică, anunţă intrarea pe piaţa producţiei de monitoare odată cu lansarea modelului DP-V3010 – un monitor de 30 de inci proiectat mai ales pentru prelucrarea imaginilor şi producţii video 4K, de înaltă calitate. Canon reiterează, astfel, angajamentul pe care şi l-a luat faţă de industria cinematografică şi a transmisiunilor video. Noul DP-V3010, alături de sistemul Canon EOS Cinema, oferă soluţii input-output de primă clasă pentru cinema-ul digital 4K şi fluxuri de lucru video mai ample.

Cu specificaţii tehnice proiectate să ofere un randament constant, precis, DP-V3010 este optimizat pentru colorizare, unde calitatea imaginii şi consistenţa sunt de maximă importanţă. Posibilitatea de a afişa nativ imagini la rezoluţii 4K şi o întreagă gamă de opţiuni de culoare face ca DP-V3010 să fie potrivit atât pentru lucrul pe platouri sau în locaţiile de filmare, cât şi pentru prelucrare video precum CGI, CAD sau animaţii 3D.

Kieran Magee, Director of Professional Marketing, Canon Europe: “Noul DP-V3010 reprezintă un pas îndrăzneţ pentru Canon şi completează portofoliul nostru 4K deja existent. Am ascultat cu atenţie nevoile pieţei de-a lungul întregului proces de dezvoltare, pentru a oferi un produs excepţional, potrivit inclusiv pentru producţiile de cea mai înaltă calitate. Noul monitor oferă claritate, fiabilitate şi flexibilitate sporită şi, împreună cu camerele noastre Cinema EOS, reprezinta o soluţie excelentă pentru o gamă largă de scenarii.”

Reproducere precisă a culorilor

DP-V3010 a fost proiectat pentru a oferi o rezoluţie 4K impresionantă, alături de precizia uluitoare a reproducerii culorilor, chiar şi pe monitoare multiple. Monitorul dispune de un procesor dezvoltat special, proiectat şi produs de Canon. Acesta, împreună cu sistemul RGB LED backlight şi panoul LCD IPS, oferă culori şi calitate de înaltă consistenţă, atât în timpul filmărilor, cât şi în stadiul de post-producţie.

Bazându-se pe experienţa Canon fără rival în domeniul dezvoltării de tehnologii de imagine, procesorul de imagine al DP-V3010 asigură culori şi luminozitate consistente, pentru un nivel înalt de uniformitate pe întregul ecran. Panoul pe 10 biţi conlucrează cu procesorul pentru a permite ecranului 1024 de niveluri de clasificare pentru fiecare culoare RGB, oferind o claritate excepţională şi caracteristici precise de clasificare indiferent de tipul de conţinut afişat. Drept urmare, monitorul oferă capabilităţile de reproducere de culoare fidele necesare în colorizare – o alternativă la proiectoarele compatibile DCI dedicate în post-producţie.

Sistemul de iluminare de fundal RGB LED al lui DP-V3010 permite reproducerea unei game largi de culori. Împreună cu panoul LCD IPS, monitorul suportă atât cele mai folosite spaţii de culoare în cinema, DCI-P3[i], cât şi specificaţiile de game de culoare ale diverselor standarde de transmisiuni (ITU-R BT.709, EBU şi SMPTE-C) şi spaţiul de culoare Adobe RGB[ii]. La 30 de inci, DP-V3010 este proiectat atât pentru birou, cât şi pentru instalaţii de perete în camere de editare şi studiouri, ceea ce îl face ideal pentru editare video, color grading, efecte speciale şi vine în întâmpinarea nevoilor avansate ale producţiei cinema digitale 4K.

Contrast şi rezoluţie înalte

Panoul LCD IPS dispune de o rezoluţie de 4096×2560 pixeli, care permite afişarea unei rezoluţii native DCI 4K (4096×2160 pixeli) fără scalarea imaginii. Monitorul este potrivit şi pentru sarcini de editare pe PC, precum procesarea imaginilor de înaltă rezoluţie şi producţia de efecte speciale, graţie raportului 16:10. Mai mult, tehnologia de procesare Canon, împreună cu ecranul LCD IPS de înalt contrast, reuşeşte să ofere un raport al contrastului de 2000:1, minimul recomandat de Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) pentru post-procesare în cinematografia digitală [iii]. Asigurând afişarea precisă a scenelor filmate noaptea sau a altor scene întunecate, DP-V3010 reproduce precis gradaţiile din zonele întunecate ale imaginii – esenţiale în producţia digitală de cinema.

DP-V3010 suportă, de asemenea, unghiuri largi de vizualizare mulţumită schimbărilor minime de culoare şi contrast ale panoului LCD IPS – oferind o soluţie extrem de eficientă în camerele de editare sau în locurile unde mai mulţi utilizatori doresc să verifice calitatea imaginii în acelaşi timp.

Vizualizare la locaţie

Echipat cu un mod dedicat ce suportă Canon Log Gamma[iv], DP-V3010 permite convertirea înregistrărilor făcute cu camerele EOS Cinema în imagini potrivite pentru vizualizarea în locaţie.

În plus, pentru a suporta rata de cadre pe secundă standard în cinema, 24p, noul monitor Canon acceptă o mare varietate de semnale 4K, de la 23.98p la 60p, inclusiv 50p, comun în transmisiunile din EMEA. Suportul pentru formatele metadata ASC CDL[v] şi 1D/3D-LookUp Tables (LUT) permite redarea precisă a culorilor atât pe platou, cât şi la editare.

DP-V3010 oferă, de asemenea, trei moduri de scalare pentru producţia video 2K şi Full HD, inclusiv tehnologia Canon Shape Tracing, ce suprimă aspectul de zig-zag al liniilor diagonale atunci când conţinutul este mărit şi vizualizat la rezoluţie maximă.

Fiabilitate şi operabilitate îmbunătăţite

Pentru a garanta niveluri înalte de fiabilitate, DP-V3010 operează o serie de ajustări precise de culoare înainte de afişare. Când monitorul este în funcţiune, precizia extrem de înaltă de expunere a culorilor este menţinută cu ajutorul unui sistem avansat care corectează automat orice modificări ale culorilor sau luminozităţii ar putea apărea, pentru a asigura, astfel, o performanţă ridicată.

DP-V3010 include o unitate de control ce facilitează operarea intuitivă prin aranjarea simplă a butoanelor, şi poate fi folosit inclusiv cu un sistem desktop sau instalat într-un rack standard, de 19 inci (aprox. 483mm), pentru echipamente.

Operabilitatea şi întreţinerea sunt îmbunătăţite prin suportul pentru calibrarea balansului de alb, luminozităţii, temperaturii de culoare, gamei de culori şi gamma, fără a mai avea nevoie de un PC, atunci când un senzor compatibil este folosit.[i] Digital Cinema Initiatives, un joint venture al celor mai importante studiouri de film, creat pentru a stabili arhitectura standard pentru sistemele de camere digitale.

[ii] Nu conţine toate punctele cromatice RGB

[iii] SMPTE RP 431-2:2011

[iv] Un mod de înregistrare unic pentru camerele digitale Canon pentru cinema ce maximizează gama dinamică şi oferă o latitudine amplă de expunere.

5 American Society of Cinematographers Colour Decision List.