Cea mai recentă prognoză trimestrială de securitate cibernetică dată publicității de Canalys previzionează că în cea mai optimistă perspectivă pentru 2021 cheltuielile la nivel mondial vor crește cu 10,0%. Securitatea cibernetică va rămâne o prioritate ridicată în acest an, deoarece gama de amenințări se extinde și apar noi vulnerabilități, în timp ce frecvența atacurilor este puțin probabil să scadă. Prognoza globală a pieței de securitate cibernetică realizată de Canalys presupune că tendințele actuale de investiții vor persista. Prima jumătate a anului va fi afectată de restricțiile de izolare aflate în desfășurare ca răspuns la pandemie. Aprobările vaccinurilor anti-COVID-19 și începutul programelor de vaccinare în masă au stabilit un interval de timp pentru redeschiderea economiilor și o recuperare globală susținută de la jumătatea anului.

Valoarea generală a pieței securității cibernetice este de așteptat să ajungă la 60,2 miliarde USD în 2021, acoperind livrările soluții de securitate end-point, securitate de rețea, securitatea web și e-mail, securitatea datelor, analize ale vulnerabilității și securității și gestionarea accesului identității. Chiar și în cel mai rău scenariu creionat de analiștii Canalys, perspectivele sunt pentru o creștere anuală de 6,6%. Aceasta presupune un impact economic mai profund și prelungit din blocaje și ia în considerare apariția de noi variante ale virusului. Până în prezent, bugetele de securitate cibernetică au fost rezistente în timpul pandemiei. Cheltuielile pentru IMM-uri au fost însă afectate, iar reducerile forței de muncă și reducerile au afectat unele reînnoiri și acorduri multianuale, în special în sectoarele cele mai afectate, inclusiv în sectorul ospitalității, comerțului cu amănuntul și transporturilor. Problemele legate de lanțul de aprovizionare au fost, de asemenea, un factor în furnizarea de hardware la începutul anului 2020, dar de atunci s-au relaxat.

Previziuni Canalys, ianuarie 2021 – Prognoza globală a securității cibernetice la nivel mondial

În pofida creșterii continue a investițiilor în securitate cibernetică, numărul de breșe de date și de înregistrări compromise, precum și atacurile de ransomware, au atins anul trecut un nivel record. Peste 12 miliarde de înregistrări, care conțin o serie de informații personale de identificare, ar fi fost compromise în 2020, în timp ce numărul atacurilor cunoscute de ransomware a crescut cu aproape 60%. Configurările greșite ale bazelor de date bazate pe cloud și campaniile de phishing care vizează vulnerabilitățile lucrătorilor de la distanță nesecurizați și slab instruiți au fost factori cheie. Din păcate, în acest moment, cu sectoarele de sănătate și educație aflate sub o presiune extraordinară, către acestea s-au îndreptat cele mai multe atacuri și fraude online. Lucrul și educația la distanță pe scară largă continuă și accelerarea proiectelor de transformare digitală vor menține această tendință în 2021.

„Cele mai mari amenințări sunt întotdeauna cele care nu sunt încă cunoscute. Descoperirea campaniei de amenințări persistente avansate SUNBURST la sfârșitul anului 2020, rezultată din codul rău intenționat injectat pe platforma de management IT SolarWinds Orion și infiltrarea ulterioară în alte sisteme, evidențiază acest lucru,” a declarat Matthew Ball, analist șef Canalys. „Interacțiunile cu serviciile profesionale de securitate cibernetică ca răspuns la această ultimă problemă vor fi unul dintre mulți factori care vor contribui la investiții susținute în acest an, în special în soluții mai noi pentru atenuarea amenințărilor emergente. Creșterea abonamentelor suplimentare care oferă noi caracteristici, produse pentru securizarea cloud-ului și livrate din cloud, precum și upgrade-uri la soluțiile existente vor fi factori cheie pentru extindere. Necesitatea organizațiilor de a adopta abordări holistice și multistratificate, care să combine formarea de conștientizare a angajaților, protecția și backupul datelor, detectarea amenințărilor și vulnerabilităților și răspunsul vor rămâne critice.”

Prognoza Canalys, ianuarie 2021 – Soluții multi-layer vitale pentru securitatea cibernetică

Canalys estimează că soluțiile de securitate pentru web și a e-mail vor crește cu 12,5% în 2021, unul dintre segmentele cu cea mai mare creștere, deoarece tehnologiile disparate converg spre securizarea conexiunilor persistente între utilizatori și serviciile cloud. Analiza vulnerabilității și securității va crește cu 11,0%, extinzându-se dincolo de jurnalizare și monitorizare la threat intelligence, analiza comportamentului și răspuns automat. Creșterea securității pentru end-points va încetini până la 10,4% după o performanță consistentă în 2020. Va rămâne o parte vitală a pachetelor de securitate cibernetică, deoarece mulți lucrători de la birou rămân să lucreze de la distanță. Gestionarea accesului la identitate, o parte esențială a politicilor Zero Trust, care stă la baza accesului securizat la date și aplicații, va crește cu 10,4%. Securitatea rețelei va fi cel mai mare segment, în creștere cu 8,0%, determinată de reluarea proiectelor de upgrade întârziate. Securitatea datelor va crește cu 6,6%, concentrându-se pe protecție, backup și recuperare, precum și pe politici consistente în medii IT multi-cloud și hibrid.

Sursa: Canalys