„Prioritizați securitatea cibernetică și investiți în extinderea măsurilor de protecție, detectare și răspuns sau pregătiți-vă să vă confruntați cu dezastrele”, este mesajul transmis de analistul principal al Canalys, Matthew Ball. Conform celei mai recente analize de la Canalys, aceasta este realitatea cruntă cu care se confruntă organizațiile în 2021. Pentru mulți, este prea târziu.

Criza breșelor de securitate a escaladat anul trecut, fiind compromise mai multe înregistrări în doar 12 luni decât în ​​ultimii 15 ani. Atacurile de tip ransomware au crescut cu consecințe tragice, deoarece spitalele au fost vizate în mod specific. Mai multe organizații de profil au ieșit din afaceri în 2020 și organizațiile care au supraviețuit atacurilor au trebuit să pună în aplicare rapid măsuri de continuitate a activității ca răspuns la pandemia COVID-19 sau să se confrunte cu falimentul. Acest lucru a fost adesea în detrimentul securității cibernetice și a ocolit politicile corporative de lungă durată, lăsând pe mulți expuși exploatării de către criminali cibernetici extrem de organizați și sofisticați, precum și de alți hackeri mai oportuniști.

Breșe de securitate în 2020

Într-un nou raport special structurat în două părți „Now and Next for the cybersecurity industry”, Canalys remarcă faptul că investițiile în securitatea cibernetică au depășit celelalte segmente ale industriei IT în 2020, crescând cu 10% până la 53 de miliarde de dolari SUA. Cu toate acestea, continuitatea afacerii și productivitatea forței de muncă au prevalat asupra securității în timpul pandemiei. Potrivit estimărilor Canalys, serviciile de infrastructură cloud au crescut cu 33% în 2020 la 142 miliarde USD, reprezentând o creștere a cheltuielilor anuale de 45 miliarde USD față de 2019. Serviciile software cloud au crescut cu peste 20% în aceeași perioadă. Veniturile raportate de Zoom au crescut cu peste 300%, în timp ce Microsoft Office 365 și Salesforce au menținut o creștere puternică de două cifre. Livrările de notebook-uri au avut, de asemenea, un an record, în creștere cu 17%, și se estimează că vor crește în 2021. De asemenea, compania cu camere web Logitech a atins un nivel record, crescând cu 138% pe ultimele patru trimestre. Și creșterea vânzărilor routerelor Wi-Fi de acasă a depășit 40%, deoarece lucrătorii la distanță au căutat să-și îmbunătățească conectivitatea, în timp ce imprimantele pentru acasă și cele inkjet s-au epuizat.

„Securitatea cibernetică trebuie să fie plasată în prim-plan și în centrul planurilor digitale, altfel va exista o dispariție în masă a organizațiilor, ceea ce va amenința redresarea economică post-COVID-19”, a spus Ball. „O scădere a concentrării asupra securității cibernetice are deja repercusiuni majore, ducând la escaladarea actualei crize de breșe de securitate și accelerarea atacurilor ransomware.”

Canalys acoperă detaliile în raportul „Now and Next for the cybersecurity industry”. Prima parte este gratuită și oferă analize ale impactului COVID-19 asupra industriei de securitate cibernetică, pe măsură ce transformarea digitală se accelerează, forța de muncă evoluează pentru a fi mai descentralizată, iar IT-ul depășește lmitele. Partea 1 este disponibilă acum și acoperă următoarele:

 • Accelerarea transformării digitale de către COVID-19 și riscurile sale
 • Implicațiile schimbării dinamicii forței de muncă
 • Perimeter-less IT și provocările sale
 • Criza de breșe de securitate și creșterea atacurilor ransomware
 • Sofisticarea crescândă a amenințărilor
 • Consolidarea reglementărilor privind datele

Al doilea raport din această serie, ce va fi publicat luna viitoare, oferă analiza ecosistemului furnizorului de securitate cibernetică și a oportunității pieței. Disponibile pentru cumpărare din aprilie, zonele acoperite includ:

 • Diversitatea ecosistemului furnizorului de securitate cibernetică
 • Strategiile primilor 10 furnizori de top
 • Generaliști versus specialiști ca strategie
 • Tendințele de fuziuni și achiziții
 • Următoarele inovații în materie de securitate cibernetică și lideri de piață
 • Previziuni pe cinci ani

Sursa: Canalys