Pe fondul birocrației interne pe care angajatorii trebuie să și-o asume odată cu definirea ca obligatorie a ținerii evidenței zilnice în noul Cod al muncii, o companie de software din Târgu Mureș le propune acestora o soluție inedită. Și anume o aplicație care pontează automat salariații fără ca aceștia să fie nevoiți să mai ‘semneze condica’ în fiecare zi, sau să introducă manual ora de intrare și ieșire din firmă. Aplicația se numește Cyclope și se adresează exclusiv companiilor ai căror angajați lucrează la calculator.

Începând din 4 august 2017, ca urmare a noului Cod al muncii, angajatorii români sunt obligați prin articolul 119 să păstreze evidența zilnică a orelor lucrate de fiecare salariat în parte.

Spre exemplu, într-o firmă cu 15 angajați care lucrează fiecare 20 de zile pe lună, angajatorul ar trebui să ponteze 15 angajați x 20 de zile = 300 de începuturi, respectiv 300 de finaluri de program. Chiar și în cazul delegării către angajați a responsabilității de a-și ține fiecare manual evidența orelor de muncă, pontajul zilnic rămâne totuși un proces greoi și laborios.

‘E clar că nu ai cum să ții corect evidența orelor de muncă fără să-i aloci o parte importantă din timpul care-ar trebui în mod normal să-l dedici activităților de bază ale firmei. Și dacă nu o ții, riști o amendă usturătoare în cazul unui control. Tocmai aici intervine utilitatea Cyclope, care literalmente face pontajul singur, fără nevoia vreunei intervenții manuale din partea ta sau a angajaților. Pontajul se face singur și poți rămâne focusat pe lucrurile cu adevărat importante’ – a declarat Ionel Orza, directorul Cyclope România.

Programul pontează pe baza primei și ultimei activități detectate la calculator (click sau apăsare de tastă) în cursul unei zile.

Așadar de fiecare dată când un salariat își pornește laptopul dimineața când ajunge la birou, Cyclope marchează ora respectivă ca ora de începere a programului. După-masa când angajatul pleacă de la birou și nu mai folosește calculatorul, programul va înregistra ora aferentă ultimei activități ca fiind ora de încheiere a programului.

Rapoartele pot fi ulterior exportate și editate de către angajator pentru îndosariere sau pentru corectarea eventualelor anomalii; de exemplu când angajatul își pornește seara de-acasă laptopul de firmă și apare în aplicație pontat ca lucrând mult peste programul obișnuit.

Mai multe detalii la https://cyclope.ro/prezenta-electronica

Licența pentru folosirea aplicației costă 100 de lei pe an / calculator și se poate testa gratuit 30 de zile fără nici o obligație ulterioară.