IBM România anunţă startul fazei regionale a concursului de programare ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) – Europa de Sud-Est, găzduită simultan în două site-uri: Universitatea Politehnica din Bucureşti și Universitatea Tehnică Națională Vinnytsia, Ucraina, în perioada 11-14 octombrie 2012.

La această ediţie a concursului ACM pentru Europa de Sud-Est participă 83 de echipe de la 47 de universităţi din 8 ţări: Bulgaria, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia şi Ucraina – reunind astfel peste 250 de participanți. Din România participă echipe din centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Brașov, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova. IBM este sponsorul concursului ACM-ICPC la nivel mondial.

Cunoscută şi sub numele de “Bătălia creierelor”, competiţia, ajunsă la cea de a 37-a ediţie, oferă posibilitatea studenţilor de a rezolva probleme complexe din lumea reală folosind tehnologia open source şi metode de programare avansate, cu restricţia unui timp limită de cinci ore.

“Bătălia creierelor” este cel mai vechi, de amploare şi prestigios concurs de programare din lume, reunind zeci de mii de studenţi dintre cei mai talentaţi din domeniul  tehnologiei informației, de la universități și colegii din întreaga lume.

Din 1997, anul în care IBM a devenit sponsorul acestui prestigios concurs, gradul de participare a crescut cu peste 1.000%, având acum peste 30.000 de participanți din peste 2.200 de universități din 85 de țări de pe 6 continente – toți concurând pentru a ajunge în Finala Mondială care va avea loc în iulie 2013, la Universitatea Națională din Saint Petersburg.

Sponsorizarea concursului “Bătălia creierelor” de către IBM este doar unul dintre numeroasele programe universitare, care aduc laolaltă tehnologia și abilitățile de business leadership. Aliniindu-se conceptului de Smarter Planet, o inițiativă IBM care urmarește infuzia de inteligență în societate și tehnologie, concursul ACM incurajează studenții să creeze software mai eficient pentru a transforma planeta într-una mai inteligentă.

“Odată cu dezvoltarea și materializarea pe plan mondial a inițiativei IBM Smarter Planet, cresc exponential posibilitățile utilizării noilor tehnologii care asigură îmbunătățirea calității vieții. În IBM ne asumăm responsabilitatea de a sprijini dezvoltarea următoarei generaţii de lideri în tehnologie, de a-i ajuta să înţeleagă şi să rezolve problemele lumii actuale. Studenţii ce se vor califica la Finalele Mondiale ale acestui prestigios concurs vor face parte din elita de lideri ce vor crea, dezvolta şi realiza noi tehnologii pentru viitor”, a declarat  Alina Georgescu, Country Business Partner Organization Manager, Romania and Moldova Mid Market Sales Manager, IBM România.

IBM colaborează cu peste 300 de universităţi din întreaga lume în domeniul Ştiinţei, Managementului şi Proiectării Serviciilor; aceste instituții de invățământ au integrat servicii cu suport IT în programele lor de licenţă şi master. Concursul stimulează creativitatea, lucrul în echipă şi inovarea în realizarea de programe software noi, permiţând studenţilor să-şi testeze abilitatea de a performa sub presiunea timpului.

Printre inițiativele importante University Relations realizate de IBM în România putem menționa: Centrul de Competență Linux IBM, Centrul GRID de calcul de înaltă performanță de la Universitatea Politehnica din București; Supercalculatorul IBM Blue Gene/P de la Universitatea de Vest din Timișoara; Laboratoarele de software bazate pe tehnologia IBM Rational de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara. La acestea se adaugă parteneriatele strategice pentru educație și cercetare realizate între IBM și universități importante din România: Universitatea “Transilvania” din Brașov; Academia de Studii Economice din București; Universitatea.din Craiova; Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava; Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“ACM-ICPC reprezintă forţa mobilizatoare în mediul academic, care generează entuziasmul și tenacitatea de a rezolva şi de a găsi soluții inovatoare pentru cele mai importante probleme ale lumii. Parteneriatul dintre ACM, IBM şi universităţile din întreaga lume a devenit o forţă în promovarea educaţiei şi a inovaţiei în ştiinţa calculatoarelor şi în inginerie. IBM promovează excelenţa în domeniul tehnologiei informaţiei fiind prezent în universităţile din ţară atât prin programul global Iniţiativa Academică, cât şi prin crearea de laboratoare cu infrastructură modernă de calcul, unde studenţii şi doctoranzii au acces la cea mai performantă tehnologie în domeniu” – a declarat prof. Nicolae Ţăpuş, Directorul Departamentului de Calculatoare din cadrul Facultății de Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Ultima finală mondială ACM-ICPC, ediţia a 36-a, a avut loc la Varșovia, Polonia, în perioada 14 – 18 mai 2012, unde o echipă de la Universitatea de Tehnologia Informației, Mecanică și Optică din Saint Petersburg, Rusia, a câştigat titlul de Campioană Mondială.

Sponsorizarea concursului ACM International Collegiate Programing Contest este parte a efortului global al companiei IBM pentru promovarea urmatoarei generații de lideri în tehnologia informației, cu abilități informatice și de  business management.

Pentru mai multe informaţii despre concurs şi pentru a asculta formate podcast despre ACM-ICPC, accesaţi: www.ibm.com/university/acmcontest/ sau www.acm.ro.