Anul acesta se împlinesc 45 de ani de când echipa Xerox, condusă de cercetătorul Gary Starkweather, a inventat imprimarea laser şi prima imprimantă laser din lume.

În 1970, Gary s-a alăturat echipei de la Palo Alto Research Center (PARC) şi a început să lucreze la adaptarea tehnologiei de copiere, adăugând un fascicol de lumină laser, pentru a obţine o imprimantă laser. Nouă luni mai târziu finaliza deja noul echipament, care folosea această tehnologie. Sistemul digital de control şi generatorul de caractere pentru imprimantă au fost dezvoltate împreună cu Butler Lampson şi Ronald Rider în 1972. Eforturile lor au condus la imprimanta numită EARS, care a fost utilizată cu reţeaua de computere Alto şi, ulterior, a devenit sistemul de tipărire cunoscut sub numele Xerox 9700.

Imprimanta comercială Xerox 9700, având la bază principiul xerografiei, este lansată pe piaţă la cinci ani de la momentul realizării prototipului. Odată cu această lansare, imprimarea laser devine pentru Xerox un business de miliarde de dolari. Mulţi ani, Xerox 9700 a fost singura imprimantă la nivel global, folosită pentru imprimarea volumelor mari. Aceasta avea o rezoluţie de 300dpi şi o viteză de imprimare de 2 pagini pe secundă.

Tot la sfârşitul anilor ‘70, Xerox lansează Sistemul de slide-uri color Xerox 350. Acest produs le permitea clienţilor să creeze o lume digitală şi slide-uri grafice de 35mm. Multe dintre conceptele folosite astăzi de programele Photoshop au la  bază această tehnologie.

Mai târziu, în 1980, Xerox anunţă sistemul de imprimare laser 5700, o versiune a Xerox 9700 cu dimensiuni mult mai mici, care permitea operarea echipamentului printr-o interfaţă touch screen şi avea opţiuni de finisare.

De atunci şi până astăzi, Xerox a lansat numeroase echipamente laser performante, accesibile ca preţ, cu multiple funcţii şi opţiuni avansate de securizare a datelor, de control al costurilor şi de personalizare, care tipăresc sute de pagini pe minut.

Inovaţia a fost dintotdeauna unul dintre elementele definitorii ale business-ului Xerox, compania investind în mod constant în tehnologii şi soluţii noi. De la primul patent înregistrat în 1933, Xerox şi subsidiarele sale au înregistrat peste 62.000 de patente în toată lumea.

Astăzi, Xerox este lider în tehnologii de imprimare şi servicii de management al documentelor şi al proceselor de business. Portofoliul Xerox cuprinde multifuncţionale inteligente pentru toate tipurile de business, soluţii şi aplicaţii avansate de control al costurilor şi optimizare a proceselor de business.