Majoritatea utilizatorilor nu fac diferenţe între datele lor personale şi informaţiile de la locul de muncă şi, adesea, le păstrează pe acelaşi dispozitiv, potrivit unui studiu efectuat de O+K Research pentru Kaspersky Lab. 42% dintre respondenţi au afirmat că utilizează un singur laptop, oferit de angajator sau achiziţionat de ei, atât pentru activităţi legate de serviciu, cât şi în interes personal.

Studiul arată că 27% dintre posesorii de computere Apple şi 25% dintre posesorii de alte laptopuri folosesc dispozitivele şi pentru activităţi de serviciu. Un laptop personal, care nu este protejat corespunzător de ameninţările din mediul cibernetic, precum şi un laptop al companiei, care este folosit în scop personal, pot duce la o scurgere de informaţii confidenţiale ale organizaţiei. Dacă este compromis, laptopul personal folosit pentru activităţi de serviciu poate cauza probleme pentru întreaga reţea a companiei.

Situaţia opusă, în care un computer de serviciu este folosit acasă, este mai puţin întâlnită (15% şi respectiv 17%), dar nu este mai puţin periculoasă pentru datele companiei. În cazul dispozitivelor mobile, aproape o treime dintre respondenţi utilizează smartphone-urile şi tabletele atât pentru divertisment, cât şi pentru muncă. 26% dintre utilizatorii de Blackberry, care au achiziţionat telefonul pentru uz personal, îl folosesc şi pentru serviciu, iar 18% dintre telefoanele de serviciu sunt, de asemenea, folosite în scop personal. Concluzia cheie este că o varietate de dispozitive – de la PC-uri, la telefoanele mobile – sunt folosite pentru a procesa informaţiile companiei.

Potrivit O+K Research, 35% dintre posesorii de tablete utilizează dispozitivele pentru a păstra corespondenţa de serviciu, iar 20% dintre respondenţi stochează informaţiile necesare pentru a accesa de la distanţă reţeaua locală a companiei.

19% dintre utilizatorii de smartphone-uri păstrează parole de la serverul e-mailului de serviciu în memoria telefoanelor. Pentru 14% dintre aceştia, informaţiile stocate pe aceste dispozitive includ parole de înregistrare pentru accesul de la distanţă la VPN. În mod natural, în cazul infectării, pierderii sau furtului dispozitivelor, aceste informaţii pot deveni un câştig important pentru infractori sau alte persoane răuvoitoare.

Pentru a controla folosirea dispozitivelor personale în activităţile de serviciu, este necesară implementarea unei politici de securitate a companiei şi folosirea soluţiilor de protecţie potrivite. Kaspersky Open Space Security oferă protecţie de încredere pentru dispozitivele companiei – fie că sunt computere de birou sau mobile – şi asigură administrarea centralizată a politicilor de securitate. Utilizatorii trebuie, de asemenea, să se gândească la protejarea atât a informaţiilor personale, cât şi a celor ale companiei. Soluţia de bază pentru protecţie este un software de tip Internet Security, care blochează eficient elementele dăunătoare de pe Internet, pentru adresele de email sau pentru dispozitivele mobile. Kaspersky Internet Security 2013 dispune de un set de sisteme de protecţie suplimentare, precum tehnologia Automatic Exploit Prevention, dezvoltată pentru a bloca ameninţările care utilizează vulnerabilităţile din aplicaţiile software populare. În plus, sistemul Safe http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-…