Autor: Bogdan Learschi

După ce au înregistrat în 2022 pentru prima dată o scădere, se estimează că livrările la nivel mondial de dispozitive purtabile vor reveni în 2023, atingând un total de 504,1 milioane de unități, potrivit noilor date de la International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker.

Aceasta reprezintă o creștere de 2,4% de la un an la altul, determinată de cererea susținută pentru cele mai populare produse – auriculare și ceasuri inteligente – în timp ce alte produse rămân la un nivel constant. Privind în perspectivă, IDC se așteaptă ca piața să înregistreze câțiva ani de creștere cu o singură cifră, livrările ajungând la 629,4 milioane de unități în 2027 și conducând la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 5,0%.

Căștile vor rămâne cea mai mare categorie de produse pe tot parcursul prognozei, deoarece utilizatorii noi își caută primul set și utilizatorii actuali își vor face upgrade de la dispozitivele achiziționate în 2020 și 2021, când livrările de căști au atins apogeul. Ceasurile inteligente vor experimenta o creștere spectaculoasă pe măsură ce utilizatorii trec de la brățări la ceasuri inteligente și, în unele cazuri, de la ceasuri inteligente de bază la ceasuri inteligente avansate. În ciuda presiunii în scădere a ceasurilor inteligente, nu se așteaptă ca brățările să dispară de pe piață, deoarece aceste dispozitive vor continua să atragă utilizatorii care caută soluții mai simple. Între timp, toate celelalte categorii de purtabile – inclusiv îmbrăcăminte, inele, ochelari care nu prezintă realitate augmentată sau virtuală și altele – vor avea tendințe de evoluție ascendentă, deși pornesc de la o bază mult mai mică.

„În ciuda provocărilor continue din macroeconomie, cererea de wearables va împinge piața înapoi în modul de creștere”, a declarat Ramon T. Llamas, director de cercetare al echipei IDC Wearables. „Încă anticipăm să apară noi dispozitive la sfârșitul acestui an și acestea vor coincide cu achizițiile de înlocuire pentru cei care au achiziționat un dispozitiv nou în urmă cu câțiva ani. Acest lucru stabilește un nou ciclu pentru achizițiile viitoare în următorii ani, ceea ce duce la o creștere continuă pentru ansamblu a pieţei.”

„Și, în timp ce înlocuirile vor fi un motor important pentru piețele mature, cum sunt cele din America de Nord și Europa, se estimează că piețele emergente vor conduce la o creștere continuă, deși mulți dintre acești consumatori sunt de așteptat să fie cumpărători pentru prima dată”, a spus Jitesh Ubrani, director de cercetare pentru IDC Mobility and Consumer Device Trackers. „India a depășit deja Statele Unite și China în ceea ce privește dimensiunea pieței și va rămâne cea mai mare piață în viitor datorită lărgirii de dispozitive low-cost, dar bogate în funcții de la furnizori locali. În afară de India, alte țări asiatice, împreună cu Orientul Mijlociu și Africa vor conduce în ceea ce privește creșterea livrărilor, în timp ce China și SUA vor rămâne a doua și, respectiv, a treia cea mai mare piață”, a completat Jitesh Ubrani.