Pe 14 iunie a.c., oficialii Uniunii Euro-pene au votat pentru implementarea unor propuneri de reglementări mai stricte privind IA, potrivit Reuters. Proiectul actualizat al legii „AI Act” include o interdicție a utilizării AI în supravegherea biometrică și impune ca sisteme precum ChatGPT  de la OpenAI să dezvăluie când conținutul a fost generat de AI. Deși proiectul este încă neobligatoriu, oferă o indicație puternică asupra modului în care autoritățile de reglementare din UE se gândesc la IA.

Noile modificări aduse legii propuse de Comisia Europeană – care nu au fost încă finalizate – intenționează să protejeze cetățenii UE de potențialele amenințări legate de tehnologia „Machine Learning”. Schimbările vin pe fondul proliferării sistemelor AI generative care imită conversațiile umane, cum ar fi ChatGPT și GPT-4 ale companiei OpenAI, care au declanșat apeluri controversate la acțiune în rândul oamenilor de știință, ce lucrează la proiecte legate AI, dar și al directorilor din industrie cu privire la potențiale riscuri.

 

Cu toate acestea, „AI Act” propus de UE are o vechime de peste 2 ani, așa că nu este doar un răspuns rapid la creșterea popularității IA. Include prevederi care protejează împotriva altor tipuri de vătămări ale IA care sunt mai întemeiate în blocul comunitar.

Noul proiect al Legii AI include o prevedere care ar interzice companiilor să scoată date biometrice (cum ar fi fotografiile utilizatorilor) de pe rețelele sociale în scopuri de formare în recunoașterea facială. Știrile despre firme precum Clearview AI care folosesc această practică pentru a crea sisteme de recunoaștere facială au atras critici severe din partea susținătorilor confidențialității în 2020. Cu toate acestea, Reuters raportează că această regulă ar putea fi o sursă de dispută cu unele țări din UE care se opun interzicerii generale a IA în supravegherea biometrică.