Autor: Bogdan Learschi

Potrivit datelor studiului Worldwide Internet of Things Spending Guide dat publicității de International Data Corporation (IDC), volumul estimat al cheltuielilor efectuate în 2023 de organizațiile europene pentru echipamente și servicii asociate tehnologiei Internet of Things (IoT) se va ridica la aproximativ 227 miliarde USD. Cheltuielile legate de IoT vor continua să se extindă în următorii 5 ani cu o rată de creștere anuală compusă  (CAGR) de 11%, urmând să ajungă la aproape 345 miliarde USD până în 2027.

Dezvoltarea IoT în Europa reflectă obiectivele de investiții în transformare digitală în evoluție ale organizațiilor, obiective legate de reducerea costurilor, simplificarea proceselor, automatizare și experiența îmbunătățită a clienților. Există, totuși, dinamici variate pe piețele regionale. Investițiile organizațiilor din Europa Centrală și de Est (ECE), de exemplu, rămân semnificativ sub media pieței europene, cu creșteri de o cifră așteptate în perioada de prognoză. În ultimii trei ani, multe investiții au fost suspendate în ECE din cauza diverselor provocări legate de pandemie, războiul din Ucraina și mediul macroeconomic general aflat sub presiune. Cu toate acestea, întrucât IoT s-a dovedit a fi parte integrantă a reducerii costurilor, optimizării proceselor, automatizării și capacităților îmbunătățite de management și monitorizare, IDC se așteaptă ca investițiile să se accelereze până la sfârșitul perioadei de prognoză.
Dintr-o perspectivă generală a industriei, cheltuielile europene pentru IoT vor fi conduse de investițiile efectuate în sectoarele de producție industrială, utilități și organizații de servicii profesionale.
Cazurile de utilizare proeminente vor include managementul activelor de producție, automatizarea distribuției și infrastructura pentru clădiri inteligente. Cea mai rapidă adoptare a IoT va fi observată în cazuri de utilizare, cum ar fi managementul irigațiilor în industria resurselor și managementul flotelor în sectorul transporturilor.

În ceea ce privește tehnologia, modulele și senzorii vor continua să conducă cheltuielile legate de IoT, urmate de servicii conexe, cum ar fi mentenanța pentru a sprijini funcționarea continuă a dispozitivelor hardware, serviciile de externalizare a proceselor de afaceri verticale, infrastructura ca serviciu, și date ca serviciu. Rețelele extinse de energie redusă (Low power wide area networks – LPWAN) vor avea cea mai rapidă creștere a investițiilor și vor fi o zonă IoT critică pentru furnizorii de telecomunicații în următorii câțiva ani. Cheltuielile pentru software de analiză vor crește, de asemenea, pe măsură ce organizațiile se străduiesc să transforme datele colectate de punctele finale de conexiune în informații utile.

„Din cauza contextului macroeconomic incert, se așteaptă ca organizațiile europene să continue să simtă presiune asupra bugetelor, cu investiții suplimentare restrânse pe termen scurt și mediu”, spune Alexandra Rotaru, analist senior în cadrul IDC European Data & Analytics Team. „Cu toate acestea, IoT va rămâne un instrument critic pentru îmbunătățirea performanței și eficienței și pentru creșterea capacităților de automatizare. Va continua să fie un domeniu cheie de investiții, ajutând organizațiile să reducă costurile și să sporească productivitatea în pofida provocărilor”, a completat Rotaru