Autor: Andrei Cojocaru

La începutul lunii iunie, Microsoft anunța un eveniment denumit „What’s Next for Windows?”. Nu se știa despre ce este vorba exact, dar două indicii disponibile pe internet ne-au permis să facem o presupunere logică.

  • Evenimentul a avut loc la ora 11 Eastern Time pe data de 24 iunie. Oare de ce? Sediul Microsoft se află pe coasta de vest a SUA.
  • Pe canalul de YouTube oficial Windows a fost postat un filmuleț care rememorează toate sunetele de Start-up Windows începând cu Windows 95 încetinite de 4000 de ori, clipul regăsindu-se accesând linkul următor: https://youtu.be/fMr4Qm5ZWrI. Sună a muzică de relaxare (așa încetinită 😀 ). Cât minute are filmulețul? Fix 11.

Puțină istorie

De la lansarea lui Windows 10 au trecut mai bine de 6 ani. Începând cu Windows 10, Microsoft a schimbat strategia de actualizare a sistemului de operare. Acest lucru a presupus lansarea a două actualizări majore anual (în medie). Practic, această strategie a condus la amânarea lansării unei noi generații de Windows. Analizând roadmap-ul lansărilor Windows (începând cu iubitul Windows 7) putem observa că perioada de timp între lansările lui Windows 10, respectiv Windows 11 este cea mai lungă de pânâ acum.

Microsoft a anunțat că, odată cu Windows 11, compania revine la lansarea unei singure actualizări majore pe an. Revenind la o singură actualizare majoră pe an va alinia Windows 11 cu restul competiției și va oferi Microsoft mai mult timp pentru a construi noi caracteristici pentru fiecare nouă versiune, având posibilitatea de a include update-uri mai consistente. Windows 11 este de așteptat să fie livrat în această toamnă, ceea ce înseamnă probabil că vom primi o nouă actualizare a caracteristicilor spre sfârșitul fiecărui an.

Ce și cum am testat?

Menționăm că noi deja am testat versiunea oferită de către Microsoft în cunoscutul Insider Programme (mai precis pe canalul destinat dezvoltatorilor). Acest build a fost disponibil pentru download începând cu data de 28 iunie.

Legat de modul de testare, menționăm că am folosit două metode de instalare:

  • Am instalat această versiune pe un laptop Huawei MateBook D15 2021. Cu toate că este un laptop mid-range, precizăm că Windows 11 a rulat fără niciun fel de probleme. Nu am avut nici un BSOD (Blue Screen Of Death). Apropo, BSOD (des întâlnit în versiuni precum Windows Vista) nu va mai fi albastru, ci negru.
  • De asemenea, am instalat această versiune într-o mașină virtuală, folosind VMware.

De ce aveți nevoie pentru a rula Windows 11?

Considerăm că securitatea sporită a fost elementul esențial urmărit de către Microsoft în lansarea acestei versiuni. Windows 11 nu va funcționa pe calculatoare fără un modul TPM 2.0 (Trusted Platform Module), pe scurt un modul care asigură majoritatea funcțiilor de securitate din Windows, precum Windows Hello.

Cerințe minime de sistem pentru Windows 11

Legat de procesoare, menționăm că lista recomandata este destul de restrânsă. În cazul lui AMD, aceasta începe cu câteva procesoare din generația a doua Ryzen. Iar în cazul lui Intel, lista este deschisă de un i3 din generația a opta (desigur, acest lucru se aplică și pentru procesoare mai noi).

Cerințele minime sunt mult mai rezonabile (vezi figura alăturată), dar nevoia de a integra TPM presupun practic să aveți un sistem compatibil și cel mai probabil va fi vorba de un calculator lansat după anul 2017.

Interfața de instalare modificată

 

Primă impresie

Noul meniu Start este, probabil, schimbarea cea mai evidentă. Plasat pentru prima dată este plasar în centrul task-barului, facilitate preluată de la defunctul Windows 10X. Există o mini-componentă de IA, care învăță pe baza utilizării și plasează aplicațiile frecvent utilizate ca să fie cât mai simplu de accesat în meniul de start. Suplimentar, iconițele din Windows s-au schimbat, iar noile wallpapers sunt total diferite de ceea ce ne-am obișnuit.

Pandemia și Windows 11

După cum a remarcat Panos Panay, product managerul pentru Windows + Devices: „Este imposibil să ignorăm efectele pandemiei de COVID-19 asupra modului în care lucrăm și a modului în care interacționăm cu oamenii din jurul nostru.” Panay a descris Windows 11 atât ca fiind „Frumos la exterior”, cât și ca „Frumos la interior”, menționând că este atât mai rapid, cât și mai optimizat în ceea ce privește consumul de energie. Aceasta include un nou proces de actualizare de fișiere cu 40% mai mici și care ar trebui să se întâmple în fundal.

Magazin nou de aplicații și suport pentru aplicații de Android

O modificare fundamentală este în Magazinul Microsoft. Magazinul a văzut puține schimbări de la lansarea lui Windows 10, iar un upgrade este așteptat de mult timp.

Cu noul Microsoft Store, dezvoltatorii pot trimite acum aplicații în formatele EXE sau MSI. Dezvoltatorii pot utiliza, de asemenea, propriile rețele de livrare a conținutului și propriile platforme. Acest lucru va oferi oportunitatea pentru aproape orice aplicație de pe platforma Windows care poate să aleagă daca să fie listată și regăsită în Magazinul Microsoft de către utilizatorii finali. Spre exemplu, suita de la Adobe va fi disponibilă prin intermediul noului Microsoft Store. Microsoft spune că își va adaugă propriile aplicații, cum ar fi Teams, Office și Visual Studio la noul Magazin. Probabil vestea cea mai bună este integrarea suportul pentru aplicațiile Android în Windows 11 (facilitatea nu este încă disponibilă în acest build).

Top 11 noutăți in Windows 11

1. Taskbar centrat2. Un meniu nou pentru comenzi rapide

3. Iconițe noi

4. Aplicația de setări schimbată radical (MS alegând să renunțe la Control Panel)

5. O nouă modalitate de a organiza ferestrele (facilitate preluată din PowerToys)

6. Un MS Store reîmprospătat

7. Suport pentru rularea aplicaților de Android (funcție indisponibilă în acest build)

8. Integrare cu Amazon Appstore

9. Integrarea totală a MS Teams în sistemul de operare

10. MS Store open to developers (dezvoltatorii vor putea urca aplicații, inclusiv în formatele tradiționale .exe și .msi)

11. Obligativitatea utilizării modulului TPM 2 (acesta oferind securitate sporită)

Andrei COJOCARU