Potrivit unor declarații date de către Microsoft, Windows 10 urma să fie ultima versiune de Windows. Această declarație a uimit multă lume, inclusiv pe mine. Și totuși 2021 a adus o nouă iterație a Windows.
Oare Windows 11 va schimba ceva în tradiția Microsoft de a lansa un sistem reușit și ulterior un sistem mai puțin finisat? Exemplele de sisteme mai puțin reușite sunt: Windows ME, Windows Vista și Windows 8.
Ca primă impresie, Microsoft a fost foarte ponderat în includerea noilor facilități. Cea mai așteptată funcționalitate (suportul pentru aplicații Android) nu este încă disponibilă în prima versiune stabilă de Windows 11, această facilitate urmând a fi adăugată printr-un update ulterior.
Fără îndoială interfața este mult mai bine finisată și mai atractivă decât cea din Windows-ul precedent. Se remarcă meniul de start, care este plasat, alături de taskbar, central. De asemenea, iconițele au fost modificate și interfața a fost optimizată pentru touchscreen-uri. Microsoft a renunțat la modul tabletă, practic sistemul de operare adăpându-se automat când este utilizat pe un astfel de dispozitiv.
Compatibilitatea
Unul dintre limitatorii adopției lui Windows 11 este reprezentat chiar de compatibilitatea acestuia, acesta funcționând doar pe cele mai noi laptopuri șu desktop-uri. Cel mai probabil, dacă aveți un sistem mai vechi de 2018 nu veți putea utiliza Windows 11 in mod real. Îl puteți instala, dar nu veți primi update-uri.
„Vinovată” pentru această problemă este componenta TPM (Trusted Platform Module), care asigură o securitate mai bună și permite autentificarea cu Windows Hello. Teoretic, sistemele mai vechi de 2018, nu au această componentă pentru unele sisteme, dar cu posibilitatea de a adăuga facilitatea conectând un modul pe placa de bază.
Unul dintre update-urile importante este MS Store, care a primit un overhaul total, iar dezvoltatorii își pot urca în diverse formate, aplicațiile, inclusiv .exe și .msi. Acest lucru va conduce fără îndoială la un grad de adopție mai bun pentru aplicațiile din MS Store. Primele semne se văd deja, aplicații precum Discord sau Adobe Acrobat DC, fiind disponibile din MS Store.
Integrarea cu Microsoft Teams
Dacă în această versiune, Microsoft a renunțat la integrarea Cortanei in taskbar (acum disponibilă ca aplicație independentă), în schimb a fost integrat Teams nativ în sistemul de operare. Teams s-a impus ca aplicație de videoconferințe pentru mediul de business și academic. Considerăm integrarea acestuia în Windows un plus pentru mulți dintre utilizatori.
Sistemul se prezintă bine, nu am constatat bug-uri, dar este prematur să tragem concluzii după o utilizare de o singură zi. Vom reveni în aproximativ o lună cu o recenzie nouă după ce îl vom utiliza intensiv.