Autor: Thorsten Kurpjun, MDM Security la Zyxel Networks

Din perspectiva opiniei populare, 5G a avut un început greu. Ca și în cazul multor tehnologii noi, pretențiile cu privire la potențialul viitor au fost întâmpinate inițial cu scepticism și frică generate de informarea deficitară. Însă potențialul tehnologiei iese acum la lumină, pe măsură ce se prinde contur în aplicații din lumea reală, iar precauția scade pe măsură ce brandurile importante îi oferă susținerea.

Pe scurt, 5G nu mai este doar o tehnologie viitoare, este o tehnologie pentru momentul actual. Dar ce urmează în ciclul de viață al tehnologiei și cum pot companiile și rețelele deopotrivă să contribuie la trecerea de la 4G la 5G pentru a accesa întregul său potențial de transformare?

Upgrade-ul la 5G

Posibilitățile sunt vaste: în afaceri, industrie și societatea de zi cu zi, 5G are potențialul de a fi o tehnologie cu adevărat care schimbă jocul. În era mobilă, 4G a fost regele, dar acum vorbim despre o creștere aproape exponențială a performanței: vitezele rețelei 5G sunt de aproximativ 100 de ori mai rapide, iar numărul de dispozitive acceptate pe kilometru pătrat crește de la 4.000 la aproximativ un milion.

În mod clar, din punctul de vedere al consumatorului general, 5G poate aduce beneficii considerabile stilurilor noastre moderne de viață cu volume foarte mari de date, atenuând presiunea asupra lățimii de bandă folosită în mediul domestic și facilitând consumul de rețea din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, beneficiile reale ale 5G pot fi găsite în afaceri și industrie și abia încep să fie identificate. Odată cu creșterea adopției, vor apărea beneficii din ce în ce mai mari în întreaga economie.

Ciclul de adopție

Ca în cazul oricărei noi tehnologii, beneficiile inițiale pot fi relativ modeste și se pot baza pe o abordare mai răspândită și mai conectată înainte ca posibilitățile teoretice susținute de producători să înceapă să prindă contur. Pe măsură ce ajungem la acel punct de inflexiune cu utilizarea 5G, începem să vedem că aceste beneficii teoretice prind contur, ceea ce, la rândul lor, determină adoptarea în continuare și o mai mare inovație.

 

Vestea bună este că există semne clare că adoptarea 5G va crește în ritm susținut în toată Europa. În Marea Britanie, de exemplu, guvernul a anunțat o investiție de 28,3 milioane de lire sterline în „noi utilizări inovatoare ale 5G”, printre sectoarele fiind vizate logistica lanțului de aprovizionare, turismul și producția TV. Planul se va concentra, de asemenea, asupra industriei auto, cu taxiuri fără șofer și management inteligent al parcării implementate ca parte a unui test pe MK Stadium din Milton Keynes.

 

Susținut de 5G

 

Industria auto va beneficia foarte mult de pe urma adoptării pe scară largă a 5G, cu mult înainte de a ajunge într-o lume în care vehiculele autonome sunt obișnuite. Vehiculul modern este deja un dispozitiv conectat, cu servicii de localizare, urmărire a întreținerii și management al performanței, printre alte servicii încorporate și conectate. Pe măsură ce 4G este actualizat la 5G, vehiculele devin mai fiabile, mai inteligente și mai bine conectate.

 

Dispozitivele de urmărire în timp real – echivalentul de conducere al unei mici cutii negre – pot detecta dacă un vehicul a avut un accident, îl pot raporta și avertizează șoferul cu privire la nevoile de reparație sau pot comunica orice defecțiuni direct producătorului. În gestionarea flotei, această capacitate de a urmări și monitoriza cu precizie în timp real mii de vehicule este crucială.

 

Industry 4.0

 

5G a început, de asemenea, să ofere beneficii uriașe pentru industrie, cu viteze mai mari, latență mai mică și lățime de bandă mai mare proiectate pentru a genera 5,2 miliarde de lire sterline în plus numai pentru sectorul de producție. Linia automată de fabricație necesită sincronizare precisă și conectivitate fără întreruperi, chiar și un mic decalaj în conexiune provocând o problemă potențială uriașă. Cu toate acestea, odată cu implementarea 5G, linia de producție analogică inflexibilă poate deveni o relicvă a trecutului.

 

Pe lângă automatizarea fabricii inteligente care va îmbunătăți liniile de producție, 5G le permite producătorilor să-și conecteze rețelele interioare cu depozitele și spațiile exterioare. Aceasta oferă o legătură foarte valoroasă între producție, execuție și logistică de livrare și permite sincronizarea completă a operațiunilor.

 

În plus, fabricile se luptă de obicei cu nevoile diferite și concurente ale rețelelor de birouri și a celor din spațiile de producție, fiecare folosind propriile rețele cu fir și fără fir, WLAN. Secționarea rețelei 5G rezolvă aceste probleme, creând o rețea holistică care este mai sigură, mai productivă, eficientă și durabilă, necesitând în același timp mai puțin timp de întreținere.

 

Importanța integrării

 

Ca și în cazul altor produse de rețea, există o gamă uriașă de soluții disponibile pentru diverse nevoi, de la locuri de divertisment în aer liber sau complexe mari de fabrici, până la clădiri individuale de birouri sau chiar dispozitive individuale. În plus, aceste produse 5G pot fi chiar localizate, configurate și gestionate central prin platforme de monitorizare bazate pe cloud, care adaugă și mai multe straturi de securitate și îmbunătățesc integrarea, ceea ce este deosebit de important pentru cazurile de utilizare în afaceri și în industrie.

 

Boom-ul muncii la distanță a provocat o proliferare rapidă a nevoilor de rețele de afaceri; acum biroul este peste tot, iar lucrătorii au nevoie de conectivitate la nivel de mediu de companie oriunde sunt ei localizați. Soluțiile 5G gestionate central în cloud le permit factorilor de decizie și echipelor IT să ofere conectivitate de ultimă oră la rețea pe spații vaste, cum ar fi complexele de spații de producție și pe dispozitive distribuite geografic, indiferent dacă se adresează angajaților care lucrează la domiciliu sau a unei flote de camioane conectate. Tehnologia 5G poate că este deja aici, dar beneficiile pe care le poate crea abia încep să apară.