Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii online, împlineşte în această lună 10 ani de la înfiinţare. În această perioadă, compania a lucrat, în medie, 1.200 de ore pentru fiecare din cele 300 de proiecte dezvoltate pentru clienţi din toată lumea, începând cu Statele Unite şi până la Emiratele Arabe Unite, şi a scris aproximativ 20 de milioane de linii de cod.

“Obiectivul nostru principal a fost să creştem şi să dezvoltăm Zitec, perfecţionând continuu procesele şi îmbunatăţind calitatea serviciilor oferite. Iar în cei 10 ani care au trecut am reuşit să ne îndeplinim acest scop şi să ajungem o echipă puternică, să creăm proiecte originale şi să clădim parteneriate de succes”, a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO şi co-fondator Zitec.

Compania a avut o evoluţie notabilă în cei 10 ani de activitate, reuşind să îşi crească cifra de afaceri anual, până la 1,4 milioane de euro în 2012. Pentru acest an, Zitec prognozează un business de peste 2 milioane de euro.

Zitec – o privire rapidă

Cele 1.200 de ore lucrate pe fiecare din cele 300 de proiecte realizate de Zitec de-a lungul timpului pot fi traduse în peste 350.000 de ore de dezvoltare software (echivalente cu timpul necesar pentru a ajunge la cea mai apropiată planetă care poate fi locuită, cu viteza luminii) sau în 20 de milioane de linii de cod scrise. Practic, în ultima decadă, compania a scris o linie de cod pentru fiecare cetăţean român, aşa cum se poate observa şi în infograficul pe care l-au pregătit membrii echipei.

De asemenea, producătorul de aplicaţii software a realizat de-a lungul existenţei sale pe piaţă şi proiecte de audit software, pe diverse verticale – scalabilitate, front-end, performanţă, securitate etc. – şi a extins activitatea companiei, dezvoltând, în 2005, un departament de online marketing care a generat afaceri de 250.000 de euro anul trecut. Totodată, Zitec s-a specializat în platforme de retail online în cloud în ultimii ani. Compania are o experienţă de cinci ani în servicii web Amazon, trei ani în Rackspace cloud şi trei în Windows Azure.

Până anul trecut, când veniturile producătorului român s-au balansat, provenind 50% din ţară şi 50% din străinătate, Zitec realiza 80% din business în afara României. În prezent, compania are clienţi din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Olanda, Italia, România, Grecia, Cipru, Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite. Mai mult decât atât, Zitec a şi investit în SUA, în două proiecte din San Francisco – HuddleHero.com şi Zipongo – şi în unul din New York (VideoPublishing.com).

Cea mai recentă investiţie a companiei a fost însă realizată pe piaţa locală, unde Zitec a preluat 30% din editura HAC!BD, creatoarea revistei de benzi desenate Harap Alb continuă.

Începand cu 2012, producătorul de aplicaţii a început o extindere importantă a echipei, ajungând la un număr de 57 de membri la sfârşitul lui 2012 şi având ca obiectiv o echipă de 80 de persoane la sfârşitul acestui an.