Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii online, a înregistrat anul trecut afaceri de 2,3 milioane euro, în creștere cu peste 60% comparativ cu anul 2012, în timp ce numărul membrilor echipei a crescut cu peste 50%, la un total de peste 90 de specialiști software.

Jumătate din veniturile companiei din 2013 au provenit din proiecte livrate pe plan extern, în principal către clienți din SUA, Marea Britanie, Grecia, Cipru sau Arabia Saudită. Pe plan local, compania a înregistrat performanțe notabile și pe zona de eCommerce, în portofoliu având primul proiect extern al celui mare retailer online din România, website-ul liderului din retailul offline de produse electroIT, precum și soluția eCommerce pentru liderul în servicii de turism.

În 2013, Zitec a continuat investițiile în start-up-uri, printre cele mai importante proiecte susținute numărându-se HuddleHero.com (SUA), platformă online dedicată amatorilor de sporturi de echipă, și editura de benzi desenate HAC!BD (România), valoarea investițiilor ridicându-se la peste 150.000 de euro.

„În ultimele 6 luni am dezvoltat integral platforma HuddleHero.com, cu scopul de a o transforma într-o interfaţă prietenoasă, interactivă. Proiectul a debutat luna trecută, reunind peste 40.000 de echipe sportive amatoare înregistrate în Statele Unite, active în peste 400 de ligi, practic fiind cea mai cuprinzătoare platformă de profil din lume. De asemenea, am continuat investițiile și în revista Harap Alb continuă, lansând aplicația mobilă Super Erou, prin care iubitorii de benzi desenate să poată accesa reviste dedicate direct de pe telefoane mobile și tablete”, a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO şi co-fondator Zitec.

În acest an, compania va continua recrutările, estimând să ajungă la peste 120 de specialiști, și se va concentra pe îmbunătățirea continuă a calității produselor și serviciilor oferite.

„Anul trecut ne-am axat atât pe extinderea echipei, a portofoliului de tehnologii software pe care lucrăm, cât și pe creșterea calității serviciilor de dezvoltare, iar obiectivul principal din acest an este consolidarea echipei. În paralel, vom continua să punem accent pe calitatea soluțiilor și serviciilor furnizate”, a adăugat Lăpuşan.

În prezent, Zitec are în portofoliu 72 de clienți, pentru care livrează proiecte și soluții software bazate pe o serie de tehnologii open source, precum PHP, Magento, Drupal, Ruby, aplicații pentru dispozitive mobile (Android, iOS), dar și soluții bazate pe tehnologii Microsoft.

Departamentul Zitec specializat în servicii de Online Marketing a continuat să se dezvolte și în 2013 prin mărirea portofoliului de clienți, cât și prin creșterea valorii bugetelor de AdWords gestionate, cu peste 50% față de anul 2013. Calitatea campaniilor de promovare oferite de Zitec a fost recunoscută inclusiv de Google România prin includerea Zitec în programul Google Partner Academy, program dedicat celor mai bune agenții de promovare online din România.

Accent pe soluțiile de mobilitate, dar și extindere către zona de hardware, în 2014

În acest an, reprezentantul Zitec apreciază o creștere a numărului de proiecte desfășurate pe plan local, în special pe zona de mobilitate, pe măsură ce companiile autohtone își vor îndrepta atenția tot mai mult către dezvoltarea versiunilor pentru mobil ale site-urilor, dar și a aplicațiilor mobile.

„Aproape 80% dintre posesorii de smartphone din România, respectiv un sfert din populație, utilizează dispozitivul mobil pentru a naviga zilnic pe Internet, iar jumătate dintre aceștia folosesc aplicațiile mobile. Privind aceste statistici, este ușor de înțeles de ce companiile românești ar trebui să își concentreze atenția către zona de mobilitate în acest an”, a explicat Alexandru Lăpușan.

Printre cele mai importante proiecte software mobile locale dezvoltate de Zitec se numără Paravion.ro powered by Vodafone, pentru care, anul trecut, a câștigat premiul Best Mobi Site, în cadrul Galei Start Mobile, organizată de Google România în parteneriat cu IAB România. În plus, Zitec a fost premiat în cadrul galei Webstock 2013 pentru aplicațiile Booze-O-Meter și Super Erou, aceasta din urmă primind și premiul special la Droidcon 2013.

În plus, o nouă direcție de business a Zitec în acest an va fi furnizarea de soluții hardware, un prim pas în  dezvoltarea acestui segment fiind realizat prin preluarea unei companii de profil, anul trecut.

„În completarea capabilităților pe care le deținem pe zona de aplicații online, cloud, mobile și consultanță, ne dorim extinderea gamei de servicii și către embedded software. În consecință, am integrat în echipă specialiști din zona device-urilor inteligente”, a declarat Alexandru Lăpușan, referitor la preluare.