Cele mai recente recomandări se concentrează pe întreținerea preventivă, reducând consumul de energie

Experții în răcirea centrelor de date de la Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, au publicat astăzi ghiduri actualizate pentru gestionarea căldurii extreme. Vara în emisfera nordică tocmai a început, dar valuri de căldură devastatoare au cuprins deja o mare parte din SUA, Mexic, Canada, Europa și Asia. Incendiile larg răspândite din Canada au declanșat alerte de calitate a aerului în acea țară și în mare parte din jumătatea de est a SUA. Valurile similare de căldură extremă din Asia au cauzat întreruperi de curent pe scară largă, iar Europa continuă să bată recordurile de căldură devenind continentul cu cea mai rapidă încălzire.

Schimbările climatice au făcut din ultimii opt ani cei mai fierbinți din istorie dar, având un model meteorologic El Niño care agravează problema în acest an, multe prognoze anticipează temperaturi record în 2023. Temperaturile exterioare extreme și consecințele lor creează provocări semnificative pentru operatorii de centre de date care duc deja o luptă zilnică cu căldura produsă în cadrul unităților lor. Există pași pe care organizațiile îi pot face pentru a atenua riscurile asociate cu căldura extremă. Acestea includ:

  1. Curăţarea sau schimbarea filtrelor de aer: Ceața portocalie ciudată care a cuprins orașul New York a fost o reprezentare vizuală impresionantă a unuia dintre cele mai imediate și severe efecte ale schimbărilor climatice. Pentru operatorii centrelor de date, ar trebui să servească drept un memento pentru curățarea sau schimbarea filtrelor de aer din sistemele lor de management termic al centrelor de date și sistemele HVAC. Aceste filtre ajută la protejarea electronicelor sensibile de particulele din aer, inclusiv de fumul de la incendiile îndepărtate.
  2. Accelerarea întreținerii și mentenanței planificate: Căldura extremă și calitatea slabă a aerului afectează mai mult decât sistemele de infrastructură a centrelor de date. Furnizorii de energie electrică se luptă adesea să facă față creșterii cererii determinate de temperaturi mai ridicate, iar întreruperile sunt frecvente. Astfel de evenimente nu sunt momentul pentru a descoperi probleme la sistemu de alimentare neîntreruptibilă (UPS) sau unitatea de răcire. Curățarea bobinelor condensatorului și menținerea nivelurilor de încărcare a agentului frigorific sunt exemple de întreținere proactivă care pot ajuta la prevenirea defecțiunilor neașteptate.
  3. Activarea instrumentelor de eficiență disponibile: Multe sisteme UPS moderne sunt echipate cu moduri eco de înaltă eficiență care pot reduce cantitatea de energie pe care sistemul o preia din rețea. Valurile de căldură precum cele pe care le-am văzut recent împing rețeaua la limite, ceea ce înseamnă că orice reducere a cererii poate fi diferența dintre serviciul neîntrerupt și o întrerupere devastatoare.
  4. Utilizarea surselor alternative de energie: Nu toate centrele de date au acces la energie alternativă viabilă, dar cele care au ar trebui să folosească surse de energie din afara rețelei. Acestea ar putea include rețele solare la fața locului sau în altă locație sau alte surse alternative, cum ar fi parcuri eoliene din afara locației și bateriile cu litiu-ion, pentru a permite consumul în alte intervale orare care să ducă la o reducere a costurilor sau folosirea unor surse adiționale în momentele de vârf al consumului. Utilizarea generatoarelor este descurajată în timpul valurilor de căldură, cu excepția cazului în care apare o întrerupere. Generatoarele diesel produc mai multe gaze cu efect de seră și emisii asociate schimbărilor climatice decât opțiunile de rezervă care utilizează energie alternativă. De fapt, organizațiile ar trebui să amâne testarea planificată a generatoarelor atunci când temperaturile cresc.

„Aceste valuri de căldură devin din ce în ce mai comune și mai extreme, punând o presiune mare asupra furnizorilor de utilități și a operatorilor de centre de date la nivel global”, a declarat John Niemann, vicepreședinte senior pentru afacerea globală de management termic pentru Vertiv.
„Organizațiile trebuie să ai un răspuns la nivelul intensității evenimentelor, pregătindu-se în mod proactiv pentru solicitarea asociată nu doar asupra propriilor sisteme de alimentare și răcire, ci și pe rețea. Prioritizarea serviciului de întreținere preventivă și colaborarea cu furnizorii de energie electrică pentru a gestiona cererea poate ajuta la reducerea riscului oricărui tip de defecțiune a echipamentului legat de căldură.”

„Și în acest an, anumite părți ale Europei se confruntă cu o căldură record, iar în afacerea noastră vedem în mod special impactul asupra centrelor de date. Prioritizarea redundanței termice și parteneriatul cu un furnizor de servicii cu prezență locală pe scară largă și capabilități de restaurare de primă clasă pot face diferența în disponibilitatea centrului de date”, a declarat Flora Cavinato, director global al portofoliului de servicii. „Timpurile rapide de răspuns și programele de întreținere proactive pot ajuta organizațiile să-și susțină operațiunile de afaceri în timp ce își optimizează eficient infrastructura critică.”

Recomandările emise astăzi completează ghidurile anterioare de la Vertiv, care au inclus:

  • Folosirea cât mai multor unități de răcire este posibilă pentru a reduce sarcina fiecărei unități individuale și economisirea energiei prin controalele de lucru în echipă.
  • Luarea în considerare a diferitelor tipuri de sisteme de răcire, inclusiv răcirea cu lichid, răcirea cu apă răcită în circuit închis și sistemele de free cooling prin evaporare, toate fiind concepute pentru medii cu temperaturi ridicate.
  • Utilizarea modelării predictive pentru impactul termic, în locul datelor istorice. Pe măsură ce evenimentele de căldură extremă cresc în frecvență, valorile istorice nu reușesc adesea să capteze riscurile moderne.