Dezvoltatorii au acces în premieră la noile caracteristici de dezvoltare a aplicațiilor care vor apărea în Oracle Database 23c, inclusiv la revoluționara capabilitate JSON Relational Duality, ce permite prelucrarea în mod dual a datelor de tip JSON

Oracle a anunțat astăzi o versiune gratuită a Oracle Database 23c. Noua versiune Oracle Database 23c Free—Developer Release răspunde cererii tot mai mari din partea dezvoltatorilor și a organizațiilor din întreaga lume de a accesa cele mai noi caracteristici din Oracle Database 23c “App Simple”. Dezvoltatorii au acum acces la caracteristicile inovatoare ale Oracle Database care simplifică dezvoltarea de aplicații moderne bazate pe date, pregătindu-i pentru lansarea planificată a Oracle Database 23c, următoarea versiune cu suport pe termen lung (Long-Term Support).

“Oracle este încântată să ofere dezvoltatorilor acces timpuriu la cele mai avansate tehnologii de baze de date din lume pentru dezvoltarea și rularea aplicațiilor moderne”, a declarat Juan Loaiza, vicepreședinte executiv al Oracle pentru tehnologii de baze de date critice. “Cu Oracle Database 23c Free-Developer Release, dezvoltatorii vor putea să-și îmbunătățească abilitățile și să înceapă să construiască noi aplicații folosind caracteristici revoluționare, cum ar fi JSON Relational Duality, care unifică modelele de date relaționale și cele de tip document, oferind tot ce este mai bun din ambele lumi, suport SQL pentru interogări Graph direct pe date OLTP și proceduri stocate în cel mai popular limbaj de programare din lume – JavaScript.”

Punând dezvoltatorii pe primul loc, Oracle Database 23c Free-Developer Release

Oracle Database 23c Free-Developer Release este disponibil pentru descărcare ca imagine Docker, VirtualBox VM sau pachet de instalare Linux RPM, fără a necesita un cont de utilizator sau o autentificare. O versiune pentru Windows este planificată să urmeze în scurt timp.

“În prezent, dezvoltatorii sunt cei mai importanți factori de decizie în domeniul tehnologiei. Prin urmare, punerea în mâinile lor a instrumentelor cele mai eficiente  este mai importantă ca niciodată”, a declarat James Governor, cofondator al RedMonk. “Oracle Database 23c Free – Developer Release este conceput pentru a elimina obstacolele din calea accesului dezvoltatorilor, permițându-le acestora să definească ecosistemul fără a avea nevoie de permisiune. Aceasta este o schimbare radicală pentru Oracle”.

Oracle Database 23c Free-Developer Release include:

  • JSON Relational Duality: Dezvoltatorii pot construi aplicații în paradigme relaționale sau JSON cu o singură sursă de adevăr și pot beneficia de punctele forte ale ambelor modele, atât cel relațional, cât și cel de tip document. Datele sunt stocate o singură dată, dar pot fi accesate, scrise și modificate cu oricare dintre abordări. Dezvoltatorii beneficiază de cele mai bune avantaje atât ale modelelor JSON, cât și ale modelelor relaționale, inclusiv tranzacțiile conforme ACID și acces concurențial, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să facă compromisuri între corespondențe complexe de tip obiect-relațional sau probleme de inconsistență a datelor.
  • JavaScript Stored Procedures (cu ajutorul GraalVM): Codul JavaScript poate fi executat acum mai aproape de date decât oricând prin scrierea de proceduri stocate direct in cod JavaScript sau prin încărcarea bibliotecilor JavaScript existente în baza de date Oracle. Suportul pentru codul JavaScript îmbunătățește productivitatea dezvoltatorilor, permițând reutilizarea logicii de aplicații existente direct în cadrul nivelului de date și reutilizarea competențelor dezvoltatorilor JavaScript. Invocarea codului JavaScript poate fi completată cu SQL și PL/SQL, oferind astfel un suport de tip poliglot pentru limbajul de programare.
  • JSON Schema: Dezvoltatorii pot acum să asigure și să valideze structurile documentelor JSON prin intermediul schemelor standardizate JSONî, permițând utilizarea sigură și fiabilă a formatului de date JSON.
  • Operational Property Graphs: Dezvoltatorii pot construi acum aplicații tranzacționale și analitice de peste structurile de tip graf cu Oracle Database, folosind noul standard SQL ce oferă suport pentru interogări de date de tip graf, inclusiv rularea de analize de grafuri combinate cu date relaționale și JSON.
  • Oracle Kafka APIs: Aplicațiile Kafka pot rula acum pe cozi de evenimente tranzacționale din Oracle Database cu modificări minime de cod. Acest lucru permite crearea unor microservicii mult mai robuste, construite cu ajutorul evenimentelor tranzacționale, care efectuează operațiuni de tip eveniment și modificări ale bazei de date într-o singură tranzacție atomică.
  • SQL Domains: Noua capabilitate poate acționa ca modificator asupra tipurilor de date, care documentează în mod centralizat utilizarea dorită a datelor, extinzând și îmbunătățind drastic domeniile standard SQL. Acest lucru permite dezvoltatorilor să înțeleagă mai bine modul în care sunt utilizate datele și îmbunătățește calitatea generală a datelor, fără complexitatea și incompatibilitatea tipurilor de date specifice utilizării sau a tipurilor definite de utilizator.
  • Adnotări: Metadatele bazei de date pot fi acum stocate direct alături de date cu ajutorul noului mecanism de adnotare din cadrul bazei de date Oracle. Dezvoltatorii pot adnota atribute comune ale modelului de date pentru tabele, coloane, vizualizări, indici și multe altele – oferind o facilitate centrală, ușoară și declarativă pentru înregistrarea și schimbul de proprietăți de utilizare între aplicații. Stocarea metadatelor împreună cu datele garantează coerența și accesibilitatea universală pentru orice utilizator sau aplicație care utilizează datele.

“Cu Oracle Database 23c Free-Developer Release, dezvoltatorii au acces în premieră la noile caracteristici de dezvoltare a aplicațiilor, evidențiate de JSON Relational Duality”, a declarat Carl Olofson, research vice president, Data Management Software, IDC. “Această versiune oferă în sfârșit dezvoltatorilor posibilitatea de a încerca o caracteristică care unifică și sincronizează lumea documentelor și cea relațională. Aceasta permite dezvoltatorilor și inginerilor de date să acceseze formate specific pentru fiecare caz de utilizare, fără a se preocupa de structura datelor, de corelarea și coerența acestora sau de optimizarea performanței. De asemenea, aceștia pot acum să ruleze analize de tip graf în combinație atât cu datele relaționale, cât și cu cele de tip JSON. Capabilitatea JSON Relational Duality oferită de Oracle este o soluție cu adevărat revoluționară, este poate una dintre cele mai importante inovații din domeniul științei informației din ultimii 20 de ani.”