Nimic nu este etern, mai ales în lumea afacerilor și în domeniul IT. Pornind de aici, schimbările revoluționează apoi toate celelalte sectoare, în special pe cele care se bazează pe tehnologie pentru funcționarea sau dezvoltarea lor. Avem nevoie de infrastructură IT avansată pentru a performa în lumea contemporană. Inovațiile se succed rapid și orice manager IT știe că până și cel mai modern dispozitiv hardware are de fapt o durată limitată de eficiență și este doar o chestiune de timp până când costurile de întreținere depășesc beneficiile utilizării lui. Ocazional, echipamentele se defectează, ducând la timpi de nefuncționare care, la rândul lor, au ca rezultat pierderi pe mai multe niveluri, atât pentru companie, cât și pentru clienții săi.

Dar cum ar arăta o strategie IT durabilă? Viitorul pare uneori a fi o succesiune de schimbări care vor declanșa achiziții în cascadă. Noile standarde 5G vor deschide calea pentru dezvoltarea dispozitivelor inteligente IoT, anunțând un nou deceniu de expansiune digitală. Milioane de dispozitive interconectate își vor adapta în mod constant performanța, învățând atât din modul în care sunt utilizate, cât și unele de la altele, pentru a îmbunătăți viața utilizatorilor lor și a societății. Se spune că necesitatea este mama invenției. Tehnologiile emergente, inclusiv utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale, edge computing, 5G, creșterea numărului conexiunilor IoT sau gemeni digitali – printre multe altele, demonstrează că există cazuri în care invenția ar putea crea nevoi.

Viața digitală actuală necesită, printre multe alte lucruri, lățime de bandă, putere de calcul, livrare de conținut, memorie sau capacitate de stocare. Pentru a îndeplini aceste cerințe, este mai rentabil pentru o companie să investească în reînnoirea activelor sau să opteze pentru modernizarea celor vechi? Ce beneficii aduc noile soluții, cum ar fi modernizarea infrastructurii IT cu unități SSD și memorie? Și, în final, pot aceste dispozitive actualizate să îndeplinească cu adevărat standardele din ce în ce mai înalte necesare pentru a asigura performanța tehnologiilor emergente?

„Îmi amintesc cu o nostalgie plăcută anii în care așteptam peste 20 de minute ca un joc de 48k să se încarce de pe o casetă. Desigur, până la urmă, ne-am bucurat de el ca și cum s-ar fi încărcat instantaneu. Astăzi, consumatorii de produse și servicii digitale nu mai au atâta răbdare. Dacă un serviciu de streaming CTV este lent și enervant, toată lumea îl abandonează, indiferent de calitatea conținutului”, spune Rafael Bloom, expert în tehnologie specializat în confidențialitatea datelor, tehnologii emergente și consilier în domenii precum precum AdTech, Mobile și 5G, AI și Machine Learning.

Alături de experții Kingston, am încercat să găsim cele mai potrivite răspunsuri la o întrebare presantă pentru companii, mai ales din perspectiva costurilor necesare adaptării: cumpărăm echipamente noi sau facem upgrade pentru cele vechi?

Spațiul de stocare și memoria, doi piloni importanți ai schimbării

Rareori recunoscute ca atare atunci când vine vorba de progresul tehnologic, spațiul de stocare și memoria rămân repere esențiale într-o lume modelată de noile tehnologii. Inovațiile și optimizările se succed, iar noile soluții stabilesc noi standarde tehnice care sunt absolut necesare pentru funcționarea lor optimă. În aceste condiții, ciclurile de upgrade sunt o necesitate care nu dispare niciodată cu adevărat. Nevoia de a ține pasul face ca orice succes să genereze și mai multă cerere. Atât tehnologiile noi, cât și cele aflate în proces de maturizare se bazează pe memorie și spațiu de stocare pentru a fi agile și operaționale. Mai simplu spus, memoria suplimentară și stocarea mai rapidă sunt elemente care vor îmbunătăți orice sistem IT, indiferent de funcția sa finală. De exemplu, o lățime de bandă mai mare și o latență mai mică sunt condiții obligatorii pentru performanța de calcul în paralel prin GPU-uri. Acest lucru asigură o lățime de bandă crescută, viteze de procesare și fluxuri de lucru necesare pentru aplicațiile AI și ML.

Cu atâtea elemente în dinamică, gestionarea unui ecosistem IT devine o activitate complexă care implică o viziune pe termen lung și lasă mult loc pentru surprize pe parcurs. Desigur, upgrade-urile ciclice au fost întotdeauna o sarcină importantă în fișa postului unui manager IT, dar în ultimii ani au intrat în joc mai mulți factori noi, complicând și mai mult acest proces. În primul rând, costurile în creștere ale energiei electrice aduc noi provocări la toate nivelurile, inclusiv în infrastructura IT. Sectorul tehnologiei s-a adaptat rapid la această nouă realitate, anticipând totodată provocările viitoare. În 2020, Kingston a prezentat noi module de memorie DDR5, îmbunătățite semnificativ față de modelele anterioare, printre altele, pentru că a redus consumul de energie, dar care oferă eficiență, performanță și stabilitate sporite. Printre inovațiile aduse de acest model, putem aminti nivelul mai ridicat de lățime de bandă pe care DDR5 îl poate asigura procesoarelor sau capacitatea mai mare per modul de memorie.

Cu toate acestea, modulele DDR5 pentru server sau laptop nu sunt compatibile cu vechile platforme DDR4. În mod normal, ar trebui să înlocuiți complet echipamentul pentru a profita de vitezele și caracteristicile oferite de noul standard. Există, totuși, și alte considerații. În unele situații, ar putea fi mai rentabil să faceți doar upgrade, profitând astfel la maximum de infrastructura dvs. bazată pe DDR4.

Avem infrastructuri potrivite pentru revoluția tehnologică?

Pe lângă fluctuațiile prețurilor la energie, evoluția tehnologică este un alt factor care schimbă din mers regulile jocului. Tehnologiile emergente, cum ar fi dispozitivele IoT și edge computing, se bazează pe noi standarde pentru livrarea de conținut și pe diverse moduri de calcul în lumea învățării automate (machine learning). Este un punct critic în dezvoltarea tehnologică actuală și îi sperie pe cei care simt că vor fi forțați să planifice investiții pentru reechipare. Cu toate acestea, procesul poate fi gestionat fără schimbarea echipamentului, doar prin upgrade-uri SSD și capacitate de memorie sporită. Această soluție permite organizațiilor să țină sub control costurile, asigurând profitabilitatea investiției. Bugetele mici nu mai sunt un obstacol în calea modernizării. Piața componentelor s-a maturizat rapid în ultimul deceniu, permițând chiar și celor mai mici companii să se echipeze cu SSD-uri, beneficiind astfel de noi tehnologii cu investiții minore.

„Un exemplu ilustrativ al eficienței acestei soluții este legat de un proiect de upgrade pentru laptop și desktop pentru o instituție financiară, pentru care recent am lucrat ca consultant. Compania și-a reîmprospătat dotarea cu echipamente în urmă cu doi ani și acum se pregătea pentru un nou ciclu de achiziții. Analiza funcționalității a arătat că cele aproximativ 300 de laptopuri și 2000 de desktop-uri programate pentru înlocuire ar putea funcționa la fel de bine ca unele noi. Cu economii de 60% la costurile de achiziție și o reducere cu 30% a cheltuielilor legate de proiect, a fost implementat un program de upgrade extrem de eficient, asigurând un ciclu operațional suplimentar de 12 luni pentru echipamentele existente. În consecință, data înlocuirii echipamentelor a fost amânată până în 2024”, spune Neil Catermull, expert tehnic cu peste 35 de ani de experiență ca analist și consultant în diverse sectoare de afaceri, inclusiv Cloud, Blockchain, 5G, stocare, printre multe altele.

Dispozitive de înaltă performanță pentru volume mari de date

Un al treilea factor care modelează traiectoria actuală a pieței IT se referă la schimbările contextuale de pe piața muncii și noile modele de afaceri. Unele tendințe apărute în ultimul deceniu s-au accelerat, impulsionate de evenimentele excepționale din ultimii ani. Lanțurile de aprovizionare din toate industriile au fost afectate de criza sanitară globală. Modelul tradițional de lucru s-a schimbat, de asemenea, forțând companiile să creeze infrastructuri care să susțină ecosistemele avansate, în special pentru munca hibridă, care va rămâne probabil un etalon principal în următorul deceniu. Noul model depășește platformele precum Zoom și Teams și se bazează pe o infrastructură complexă care nu trece cu vederea problemele critice în acest nou context, cum ar fi securitatea cibernetică. Pandemia a obligat organizațiile să devină mai precaute în fața riscurilor, să caute modele operaționale mai eficiente și să reevalueze strategiile de cheltuieli în multe domenii operaționale, inclusiv domeniul IT. Cu toate acestea, nevoia de performanță și rezistență sporite a apărut simultan cu criza globală a aprovizionării. Este ușor de anticipat că, sub aceste presiuni contextuale, oamenii vor încerca să îmbunătățească performanța infrastructurii existente, iar una dintre soluțiile posibile vine odată cu cele mai noi unități NVMe. Din punct de vedere tehnic, era posibil în urmă cu cinci ani să optăm pentru o interfață NVMe pentru SATA, dar nu era rentabil la acel moment. Acum, diferența de preț aproape a dispărut, iar serverul care găzduiește unitatea poate gestiona atât factorii de formă M.2/U.2, cât și cerințele de conectivitate NVMe. Organizațiile, așadar, au la dispoziție o soluție simplă, dar revoluționară, și anume upgrade-ul de la SATA la NVMe, de la laptopuri la servere. SSD-urile Kingston oferă viteza și fiabilitatea de care au nevoie organizațiile pentru a-și actualiza versiunile de PC sau server — o soluție accesibilă și eficientă pentru constructorii de sisteme.

„Kingston a dezvoltat SSD-uri destinate centrelor de date și SSD-uri de clasă enterprise pentru laptopuri și desktop-uri care abordează numeroase provocări actuale. Am stabilit noi standarde pentru parametri precum viteza, capacitatea și fiabilitatea și am adăugat o serie de caracteristici optimizate care sporesc stabilitatea la viteze extreme, acolo unde este cel mai necesar. Avem soluții care vor reduce semnificativ costurile în timp, cum ar fi SSD-urile de clasă enterprise concepute pentru a ține pasul cu sarcinile de lucru solicitante. Echipa noastră combină abilitățile necesare, expertiza tehnică și suportul direct pentru a asigura succesul pe termen lung al unei companii oferind în același timp longevitate echipamentelor și performanța de care are nevoie fiecare organizație”, spune Raul Dragomir, Kingston Business Development Manager pentru România și Bulgaria.

Soluții accesibile și echipamente cu durată de viață extinsă

Ținând cont de toate acestea, acum este cel mai bun moment pentru a investi în upgrade-ul de memorie și de capacitate de stocare. SSD-urile Kingston oferă o gamă de soluții concepute și construite special pentru cele mai solicitante sarcini de lucru actuale. Aceste produse inovatoare și riguros testate ajută organizațiile să gestioneze și să acceseze instantaneu volume mari de date. De la durabilitatea lor uimitoare până la performanța generală, capacitatea mare și caracteristicile unice de protecție, soluțiile de memorie și stocare Kingston sunt o opțiune robustă pentru modernizarea rețelelor IT. Echipa de experți Kingston vă oferă consultanță și resursele necesare pentru a decide soluția potrivită pentru nivelul de dezvoltare al unei companii.