În cadrul unui proiect de tip POSCCE, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați a achiziționat un sistem de calcul paralel de tip HPC pentru modelări numerice în acvacultură și biologie moleculară.

În urma câștigării contractului de achiziție publică, firma PRO SYS SRL a livrat și instalat la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați sistemul HPC tip TRUSTER V3, cu următoarele caracteristici tehnice generale: 26 noduri de calcul dual CPU Intel Xeon E5-2600 v3 cu 624 nuclee fizice, o memorie RAM de 1536 GB, capacitate de stocare de 20TB si interconectare Infiniband 4X QDR.

Pe sistemul de calcul paralel au fost instalate licențele de tip HPC pentru 528 nuclee pentru programul Ansys CFD, furnizate de firma TENSOR SRL, precum și programul GROMACS disponibil gratuit.

Cu o putere teoretică totală de 24.96TFlops, sistemul asigură o putere de calcul reală și susținută de aproximativ 20,39 TFlops, adică oferă o eficiență ridicată – peste 81,6%. Valoarea reală s-a obţinut în urma testelor efectuate cu ajutorul programului Linpack de la Intel, standardul de facto pentru măsurarea puterii de procesare pentru sistemele de calcul paralel. Sistemul funcționează pe sistemul de operare Red Hat Enterprise Linux, cu acces pentru pre și postprocesarea datelor de pe două stații de lucru Linux și Windows.

Clusterul de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați devine astfel unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din zona educațională, instalat în România și dedicat exclusiv pentru simulări numerice complexe.