TP-LINK Romania a atins recent o cotă de peste 60% pentru piața de  dispozitive wireless. Creșterea în primul semestru al anului 2013 a fost de peste 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, o creștere impresionantă pe  o piață foarte aglomerată atât din punct de vedere al numărului de competitori, cât și al varietății echipamentelor disponibile. Bogdan Mihalcea, Director de vânzări TP-LINK Romania, a avut amabilitatea să ne ofere o serie de detalii legate de strategia de dezvoltare a acestei companii.

 

ITChannel: Intenţionaţi să extindeţi echipa și să dezvoltaţi un centru logistic în România, care să deservească toată zona balcanică. Ce ne puteţi spune despre această extindere?

Bogdan Mihalcea: Acest lucru s-a întâmplat deja, centrul logistic s-a deschis și  deservim România, Serbia, Kosovo și urmează să ne extindem în Albania. Echipa este în continuă expansiune. Avem deja zece oameni şi vom continua să angajăm, pentru a putea susţine activităţile de export, import și suport pentru clienţi. Există training-uri intensive atât pentru echipa internă, cât şi pentru cea a partenerilor.

 

ITChannel: Ați realizat recent un nou parteneriat de distribuție cu Network One Distribution. Care sunt obiectivele de extindere pe zona de distribuție?

B.M.: Nu a fost o extindere, ci mai mult o restructurare, respectiv am cooptat numărul unu de pe piaţa de distribuţie. Aveam nevoie de acest lucru pentru a ne putea menține statutul de lider pe zona de dispozitive wireless. Intenţia noastră este să ne creştem cota de piaţă, să rămânem în “pole position” în zona de wireless și vrem să creştem şi în zona de business și în administrația publică (în special pe zona de switchuri) . Strategia a fost simplă: ştim că avem cele mai bune produse în ceea ce privește  raportul preţ/calitate, iar piaţa a simţit acest lucru.

 

ITChannel:  Dispuneți de un portofoliu de soluții vast pentru utilizatori casnici și de SOHO (Small Office Home Office)? Care sunt obiectivele pe zona de business?

B.M.: Deocamdată acoperim foarte bine zona de utilizatori casnici și respectiv zona de SOHO (Small Office Home Office). Zona de IMM nu am reuşit să o cucerim aşa cum ne-am dorit, dar lucrăm la acest lucru. Dezvoltăm programe speciale dedicate distribuitorilor şi integratorilor de soluţii. Pe de altă parte, e adevărat, nu am cucerit-o nici pentru că nu am avut gama de produse adecvate, respectiv switch-uri de nivel 2 și 3, dar acest lucru se va schimba în  viitorul apropiat, când vom lansa noi familii de produse care să fie țintite exact pe acest segment. Dar pe această piaţă este mai greu de intrat. Pe de o parte, există o concurenţă acerbă, iar pe de altă parte, trebuie să fii pregătit logistic, cu serviciile şi produsele corespunzătoare.

 

 

ITChannel: Pe termen scurt, va fi o schimbare de strategie prin această orientare spre zona de business și de IMM-uri?

B.M.: Nu este o schimbare de strategie, ci mai degrabă maturitate. Am ajuns la o cotă de piaţă care e destul de mare şi nu prea mai vedem o creştere în zona respectivă. Trebuie să ne facem planurile pe termen lung și să anticipăm anumite tendinţe.

 

ITChannel: Aveţi un portofoliu destul de vast de produse. Care sunt obiectivele legate de acest portofoliu?

B.M.: Noi avem un portofoliu vast, în principal dacă vorbim despre echipamentele wireless – suntem furnizorul cu cea mai diversificată gamă. Am dezvoltat şi game orientate spre supraveghere video, game de produse din zona “powerline”, switchuri. Strategia noastră este foarte simplă: încercăm să avem produsele cele mai competitive ca raport calitate/preţ, încercăm să studiem tehnologia, să ajungă la o anumită maturitate, iar apoi introducem şi noi o gamă de produse. În acel moment, calitatea produsului este foarte bună, iar preţul este corespunzător.

 

ITChannel: Care sunt obiectivele companiei pentru dezvoltarea regiunii din care face parte Romania?

B.M.: Principalul obiectiv atât pentru piaţa din România, cât şi pentru celelalte țări din regiune este creşterea cotei de piaţă. Noi am vrea să atingem cam 60-70% din cota de piaţă, pe termen scurt, iar pe termen lung, dorim să ne extindem şi pe segmentul de IMM-uri, să lansăm servicii, să oferim suport de integrare partenerilor noştri, toate acestea fiind susţinute de lansări noi de produse.

 

ITChannel: Ce părere aveţi despre piaţa de distribuţie din România?

B.M.: Nu am avut probleme din punct de vedere financiar cu distribuitorii noştri. Piaţa de distribuţie a fost şi ea perturbată de criza financiară şi de mişcările pe care unii jucători le-au făcut. Între timp lucrurile    s-au mai aşezat, au rămas cei mai puternici, s-au mai filtrat jucătorii.

 

ITChannel: Ce alte obiective de dezvoltare aveți pentru perioada următoare?

B.M.:Vom lansa o aplicaţie cloud based prin care accesul şi programarea, setarea tuturor echipamentelor de reţelistică TP-LINK va fi extrem de facilă. Utilizatorii își vor putea face cont pe un anumit portal, ulterior vor putea fi adăugate echipamentele dorite, iar din acel moment acestea vor fi accesibile de oriunde, de pe orice dispozitiv conectat la Internet. Este o aplicaţie foarte interesantă şi utilă în contextul actual.

 

Ștefania Dinu

Silviu Cojocaru