Esti fan al cumpărăturilor pe Internet? Îți plătești online factura la telefonie, la gaze, biletele la concert, vacanța, calculatorul și esti abonat la câteva site-uri de reduceri?

Cu siguranță te-ai întâlnit atunci și cu sistemul 3D Secure! PayU a adunat întrebări de la români care cumpără online și, pe baza lor, am întocmit acest ghid despre ce înseamnă și cum funcționează 3D Secure.

1.      Parola pentru plăți online, similară PIN-ului de la bancomat

3D Secure este un serviciu de securitate dezvoltat de Visa & Mastercard care îți oferă posibilitatea de a stabili o parolă specială pentru plata online. Această parolă îți va fi solicitată într-o pagină separată, după ce introduci datele cardului. Nu ai posibilitatea să îți salvezi parola, o vei introduce de fiecare dată când plătești online iar tranzacția nu va fi finalizată dacă parola nu este corectă.

2.      Ți-ai pierdut cardul? 0 posibilități de utilizare neautorizată a cardului tău bancar

Ți-ai pierdut cardul? Chiar dacă tu ai anunțat pierderea după câteva ore și cineva l-a găsit între timp, nu îl va putea folosi, deoarece pentru utilizare la bancomat este protejat de PIN iar pentru utilizare în mediul online, este protejat de parola 3D Secure. Astfel, banii rămân în siguranță în contul tău.

 3.      Și totuși, ai observat o tranzacție neautorizată? Îți primești banii înapoi, integral!

În România, cea mai mare parte a magazinelor online acceptă plăți online în sistemul 3D Secure. Asta înseamnă că atunci când cumperi online, parola îți va fi solicitată. Dacă totuși cineva face o tranzacție cu cardul tău, într-un magazin online care nu funcționează în 3D Secure și nu solicită parola, tu îți vei primi banii înapoi. Sigur și repede!

4.      Îți stabilești parola în câteva minute!

Activarea parolei 3D Secure pentru viitoarele plăți se face rapid, online. Poți contacta acum banca emitentă pentru a-ți stabili parola. Unele bănci îți permit setarea parolei chiar în timp ce plătești online. De asemenea, poți accesa pagina www.payu.ro/3DS unde vei găsi lista tuturor băncilor, cu link spre fiecare interfață în care îți poți activa parola de 3D Secure, în funcție de banca emitentă a cardului tău.

5.      3D Secure este obligatoriu

Pentru ca tu să poți face în continuare cumpărături online în siguranță și să economisești timp, stabilirea parolei 3D Secure este obligatorie. Astfel, în funcție de banca emitentă a cardului tau, vei avea voie să faci un număr limitat de plăți online fără a-ți activa parola. Ulterior, plățile online nu vor mai fi procesate până când nu vei introduce în pagina 3D Secure parola ta.

 

Știai că …

 

România este una dintre țările cu cel mai securizat mediu de tranzacționare și cu un nivel extrem de scăzut al tentativelor de fraudă – 0,19% din totalul tranzacțiilor online?

Acest lucru se datorează unei monitorizari permanente a tuturor tranzacțiilor, fiecare tranzacție suspectă fiind verificată manual de către o echipă de specialiști în analiza riscului din cadrul PayU și sistemului 3D Secure care a fost construit astfel încât să protejeze utilizatorii, condiția fiind ca aceștia să nu își divulge niciodată parola unei alte persoane. ATENȚIE! Dacă tranzacția a fost efectuată prin introducerea parolei 3D Secure (pe care numai posesorul trebuie să o cunoască), atunci banca emitentă nu este obligată să-ți returneze banii, excepție făcând situațiile în care există o hotărâre judecătorească care să confirme folosirea frauduloasă a parolei.

În același timp, reglementările impuse de Visa/Mastercard și de către bănci presupun o evaluare atentă a magazinelor online care implementează soluții de plăți online și se asigură că acestea respectă legea comerțului electronic și drepturile utilizatorilor.